Pučko otvoreno učilište Samobor

About

Pučko otvoreno učilište Samobor nositelj je kulturnih događanja u Samoboru, a veliku pažnju posvećuje programima dodatnog i cjeloživotnog obrazovanja.

Vizija

Vjerujemo da je obrazovanje najvažniji čimbenik rasta i razvoja i pojedinca i društva u cjelini u današnjici. Jer društvo bremenito velikim promjenama traži neprestano prilagođavaje novonastalim situacijama. Svako, pak, učenje nas otvara novim energijama. Stoga možemo reći da učiti znači prilagođavati se onome što nailazi. Nije stoga čudno što su pojedinci, zajednice, države, pa i UNESCO prepoznali potrebu za cjeloživotnim učenjem kao jedini suvisli odgovor na izazove novoga svijeta.

Misija

Misija obrazovanih programa je podizanje općeg znanja u zajednici u znanjima i vještinama aktualnim u današnjici, kako bi se potpomogao opći napredak naše zajednice prema novim izazovima suvremenoga svijeta te svijetu humanih vrijednosti.

Ciljevi

Sukladno našoj viziji i misiji mi nastojimo odgovoriti na potrebe naše zajednice za cjeloživotnim učenjem. Upravo stoga nastojimo odgovoriti na potrebe svakog pojedinca za obrazovanjem koje će proizvesti zapošljivost, te ojačati, osvijestiti i ohrabriti novog, aktivnog građanina buduće kako Samobora i Hrvatske tako i cijeloga Svijeta.

Pojedinac je aktivni sastojak zajednice. Razvijajući pojedinca mi razvijamo zajednicu. Tako je svaki pojedinac bitan. Njegove potrebe bitne su njemu, ali svima nama. Jer, ako kažemo da nam nije bitan pojedinac, uskoro nam neće biti bitna ni cijela zajednica.

Stoga nastojimo odgovoriti na tri vrste potreba svakog pojedinca u našoj samoborskoj zajednici. Prije svega tu su programi osposobljavanja za zapošljivost. Razvijajući ove programe nastojimo birati one koji pojedincu pružaju veću perspektivu u budućnosti, smatrajući da na taj način štedimo sredstva koja u to ulaže kako pojedinac, tako i cijela zajednica. (Proizvođač i prerađivač ljekovitog i aromatičnog bilja, Tržnik, Voćar, Pčelar, Prodavač, Pripreme za majstorski ispit , Web dizajner, Grafički dizajner, Samostalni knjigovođa itd)

Sljedeća skupina obrazovnih programa su socijalne vještine te razvoj pojedinca u zajednici. U tu skupinu spadaju svi programi kojima je cilj olakšati funkcioniranje pojedinca u zajednici te zajednice same. (Stjecanje srednje stručne spreme, osnove informatike, okrugli stolovi, predavanje, tribine)

Treća skupina programa su oni koji pomažu pojedincu u razvoju samoga sebe. Ovdje su svi programi koji pomažu pojedincu razviti svoje potencijale. (Ritmika i slobodni ples, Balet, Škola synthesizera, predavanja itd)

Radeći na svim ovim programima mi surađujemo s našim građanima od vrtićke dobi do umirovljenika. Jer svaki nam je pojedinac bitan za razvoj i dobar život našeg Samobora u budućnosti.