Kuhar

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: Na upit
EduCentar cijena: 7.280 kn

Naziv: Narodno učilište - ustanova za obrazovanje i kulturu Rijeka

Kategorija: Tečajevi

Opis

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje

KUHAR

Uz zanimanje konobara, kuhar je jedno od najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj. Ovo kreativno zanimanje nudi izvrsne mogućnosti za zaposlenje  i konkurentnu plaću u Hrvatskoj i inozemstvu. Zanimanje je dijelom vezano uz turističku sezonu što uglavnom jamči visoku potražnju tijekom ljetnih mjeseci na jadranskoj obali ili na drugim lokacijama u unutrašnjosti u sklopu kontinentalnog i seoskog turizma.

Najvažnija aktivnost ovog zanimanja je, naravno, priprema svih vrsta toplih i hladnih jela te pripremanje jela po narudžbi, međutim kuharstvo podrazumijeva još brojne druge obaveze i zadatke. Osim pripreme raznih tipova jela, našim polaznici će se također detaljno upoznati s raznim nacionalnim i tradicionalnim jelima te specifičnim jelovnicima (poput makrobiotičkog, vegetarijanskog, dijetalnog…) te naučiti primjenjivati svoje znanje u planiranju prehrane. U sklopu pripremanja jela polaznici će se također detaljno upoznati s vrstama živežnih namirnica i njihovim svojstvima te će naučiti postupke čišćenja namirnica i njihove toplinske obrade, postupke podjele jela na obroke, te dekoriranje jela.

Osim samog pripremanja jela polaznike pripremamo i za druge odgovornosti kuhara kao što su: naručivanje i preuzimanje namirnica, kontroliranje zaliha, bilježenje podataka za dnevni proračun, održavanje čistoće i higijene prostora, organizacija radnog mjesta te sistematično i funkcionalno održavanje skladišta.

Ovo zanimanje od zaposlenika iziskuje kreativnost, smisao za estetiku, visoku organiziranost te svjesnost o visokim higijenskim standardima. Dinamika rada za ovo zanimanje ovisi o uvjetima rada u samom ugostiteljskom objektu i frekvenciji gostiju tijekom dana.

Školovanje u ovom programu traje tri godine, te završava izradom i obranom završnog rada nakon čega se izdaje završna svjedodžba i stječe zvanje kuhara koje se upisuje u radnu knjižicu.

Nakon završene srednje škole kuhari imaju mogućnost otvaranja vlastitog ugostiteljskog obrta. Ovisno o vrsti ugostiteljskog objekta, neke je ugostiteljske obrte oguće otvoriti i bez završene srednje škole (samo sa završenim programom osposobljavanja), dok je za restoran ili gostionicu, potrebno imati položen majstorski ispit.

 
Trajanje programa

1-3 godine

Minimalni uvjeti

Završena osnovna škola
Osobe starije od 15 godina

 
Posebni uvjeti

Za ovo je zanimanje važno da osoba ima razumljiv govor, dobar vid i sluh, sposobnost razlikovanja boja te dobre motoričke sposobnosti.

Upisi u rujnu!
 
 

Cijene programa i završnog ispita

Cijena jedne godine programa za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje kuhar je 7.280 kn. Mogućnost plaćanja u 5 rata po 1.456 kn. U cijenu nije uključen završni ispit.

Ako program upisujete kao prekvalifikaciju ukupna cijena ovisit će o broju dopunskih i razlikovnih predmeta koje morate položiti.  Školarina se formira na temelju upisnine koja iznosi 500 kn te broja razlikovnih predmeta. Cijena svakog razlikovnog predmeta je 450 kn, a dopunskog ili popravnog ispita 225 kn. Cijena predmeta Kuharstvo s vježbama iznosi 1.000 kn.  Mogućnost plaćanja školarine do 10 mjesečnih rata. Za točan izračun ukupne cijene programa prekvalifikacije pošaljite upit ili se obratite voditelju programa.

Cijena završnog ispita je 1.110 kn.

Sve cijene su oslobođene PDV-a.

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.