Kada ste zadnji puta uzeli knjigu u ruke?

Frizer

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: 3 godina(e)
EduCentar cijena: 6.100 kn

Naziv: Narodno učilište - ustanova za obrazovanje i kulturu Rijeka

Kategorija: Tečajevi

Opis

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje

FRIZER

Biti frizer kreativno je zanimanje koje zahtjeva visoku razinu spretnosti i vještine. Frizeri se prvenstveno zapošljavaju u frizerskim salonima (ili otvaraju vlastite) ali zaposlenje također mogu naći i u sklopu televizije, kazališta ili u filmskoj industriji. Kroz naš program za frizere polaznici uče vještine i znanja vezana uz usluge oblikovanja i njege kose kroz procese pranja, šišanja, bojanja, kovrčanja i oblikovanja kose te ponekad uređivanja brade i brkova. Sam postupak na kosi ovisi i o dogovoru s klijentom tako da se ovo zanimanje također oslanja i na vještine profesionalne komunikacije s klijentom te ljubaznost i uslužnost frizera. Nastava je organizirana kroz praksu i teoriju, te na ovaj način polaznici dobivaju potrebna znanja vezana uz korištenje odgovarajućih alata, postupaka i tehnika.

Kod postupka šišanja polaznici uče primjerenim alatima vješto i spretno oblikovati različite tipove frizura koje ispunjavaju očekivanja klijenta. U sklopu bojanja polaznici uče kako ispravno pripremiti kemikalije za bojanje kose, ravnomjerno ih nanijeti na kosu te točno odrediti vrijeme držanja kemikalije na kosi da bi se dobila željena boja. Kod postupka kovrčanja polaznici uče koju veličinu i koji tip uvijača koristiti, kako nanijeti ondulacijske kemikalije te kako nakon odgovarajuće dugog čekanja isprati i oblikovati kosu. Uz ove postupke polaznici programa za frizere također će se baviti tehnikama izrade i primjene perika i umetaka za kosu. Iako nisu često dio frizerske profesije, polaznici će se također upoznati s postupcima bojanja i uređivanja obrva i trepavica te uređivanja brade i brkova.

Za ovo je zanimanje od iznimne važnosti biti u toku s modnim trendovima i novostima u zemlji i svijetu tako da će polaznici biti upućeni o izvorima novosti i informacija za frizere.

Rad frizera mora biti u skladu s higijenskim propisima te je zbog korištenja kemikalija i alata potrebno držati se propisa za siguran rad i očuvanje okoliš. Osim kreativnosti i smisla za estetiku zanimanje frizera također traži profesionalne komunikacijske vještine i ljubaznost u ophođenju s klijentima. Sama vještina zasniva se na spretnosti, preciznosti i brzini rada ruku i prstiju, a radi postupka bojanja kose jedan od uvjeta također je raspoznavanje boja i svjetline. Budući da frizeri većinu radnog vremena provode u stojećem položaju iznimno je važno da tijekom karijere održavaju zdrav mišićno-koštani sustav.

Trogodišnji srednjoškolski program za zanimanje frizer završava izradom i obranom završnog rada nakon čega se izdaje završna svjedodžba i stječe zvanje frizera što se upisuje u radnu knjižicu. Nakon uspješno završenog programa polaznici u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja polažu pomoćnički ispit čime stječu uvjete za daljnje napredovanje i polaganje majstorskog ispita. Nakon položenog majstorskog ispita frizeri imaju mogućnost otvaranja vlastitog obrta.

 
Trajanje programa

3 godine

 
Minimalni uvjeti

Završena osnovna škola
Osobe starije od 15 godina

 
Posebni uvjeti

Za ovo zanimanje iznimno je važna motorička spretnost ruku i prstiju, uredno osjetila vida i sposobnost raspoznavanja boja te zdrav mišićno koštani sustav.

 
Upisi u rujnu!
 
 

Cijene programa i završnog ispita

Cijena jedne godine programa za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje frizer je 6.100 kn. Mogućnost plaćanja u 5 rata po 1.220 kn. U cijenu nije uključen završni ispit.

Ako program upisujete kao prekvalifikaciju ukupna cijena ovisit će o broju dopunskih i razlikovnih predmeta koje morate položiti.  Školarina se formira na temelju upisnine koja iznosi 500 kn te broja razlikovnih predmeta. Cijena svakog razlikovnog predmeta je 450 kn, a dopunskog ili popravnog ispita 225 kn. Mogućnost plaćanja školarine do 10 mjesečnih rata. Za točan izračun ukupne cijene programa prekvalifikacije pošaljite upit ili se obratite voditelju programa.

Cijena završnog ispita je 900 kn.

Sve cijene su oslobođene PDV-a.

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.