PROIZVOĐAČ I PRERAĐIVAČ LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: 150 sat(i)
EduCentar cijena: Od 4.800 kn

Naziv: Pučko otvoreno učilište Samobor

Kategorija: Tečajevi

Opis

Program Proizvođač i prerađivač ljekovitog i aromatičnog bilja nastao je 2003. godine. Autori su mu profesori Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: dr. sci. Ivan Kolak i dr. sci. Stjepan Pliestić, te dr. sc. Zlatko Šatović. U Hrvatskoj prvi i zasad jedinstveni obrazovni program za odrasle polaznike. U Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama pokrenuo je mnoge na promišljanje svoje perspektive u ovoj izvoznoj i vrlo perspektivnoj proizvodnji.

Skupina ljekovitog i aromatičnog bilja obuhvaća biljne vrste koje sadrže biološki aktivne tvari s praktičnom primjenom u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Posljednjih godina svjedoci smo povećanog zanimanja za ljekovito i aromatično bilje u svijetu koje se ogleda u brojnosti znanstveno-stručnih istraživanja, te povećanja proizvodnje i upotrebe ovog bilja.

Razvitak proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja vrlo je zanimljiv jer su mnoge ljekovite i aromatične biljke kod nas prirodno rasprostranjene, tlo je manje kontaminirano nego u mnogim europskim zemljama.

Budući da se radi o izvoznoj proizvodnji prerađivači su zainteresirani za otkup proizvedene biljne mase, te se stoga ova proizvodnja unaprijed ugovorno dogovara.

Ono što je možda najvažnije reći za ovu proizvodnju: ona može biti isplativa i na manjim površinama kao i na marginalnim površinama u okviru obiteljskog gospodarstva.

Uz mogućnosti buduće proizvodnje koje polazniku pruža teoretsko i praktično znanje stečeno na ovome programu postoji i mogućnost da polaznik dogovori kooperantski odnos s tvrtkom Suban koja se bave otkupljivanjem sušenog biljnog materijala, a u kojoj se odvija praktična i terenska nastava za polaznike našeg programa.

Cilj programa

Cilj progama je osposobiti polaznike za stručno upravljanje procesima proizvodnje, dorade i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja na obiteljskom gospodarstvu.

Sadržaj programa - nastavne cjeline

  • biološka i kemijska svojstva ljekovitog i aromatičnog bilja
  • proizvodnja pojedinih vrsta ljekovitog i aromatičnog bilja
  • strojevi, mehanizacija, dorada, prerada i transport ljekovitog i aromatičnog bilja
  • praktična nastava u pogonu prerađivačke tvrtke
  • praktična nastava na poljima i gospodarstvima koja se bave ovom proizvodnjom
  • terenska nastava - organzirani posjet ostalim prerađivačima i proizvođačima u hrvatskoj
  • ispit

Cijena za jednokratnu uplatu: 4.800,00 kn
Cijena za plaćanje na rate (do12 rata): 5.280,00 kn

Po uspješno položenom završnom ispitu dobija se javna isprava uvjerenje o stručnoj osposobljenosti koje se može evidentirati u elektroničkom zapisu podataka iz područja radnih odnosa (e-radna knjižica).

Prijave se primaju tijekom cijele godine, a grupa započinje  s nastavom kad se u program upiše odgovarajući broj zainteresiranih polaznika.

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.