Proizvođač i prerađivač ljekovitog i aromatičnog bilja

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: 150 sat(i)
EduCentar cijena: Od 4.800 kn + PDV

Naziv: Pučko otvoreno učilište Samobor

Kategorija: Tečajevi

Opis

Proizvođač i prerađivač ljekovitog i aromatičnog bilja
 

Program Proizvođač i prerađivač ljekovitog i aromatičnog bilja nastao je 2003. godine. Autori su mu profesori Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: dr. sci. Ivan Kolak i dr. sci. Stjepan Pliestić, te dr. sc. Zlatko Šatović. U Hrvatskoj prvi i zasad jedinstveni obrazovni program za odrasle polaznike. U Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama pokrenuo je mnoge na promišljanje svoje perspektive u ovoj izvoznoj i vrlo perspektivnoj proizvodnji.

Skupina ljekovitog i aromatičnog bilja obuhvaća biljne vrste koje sadrže biološki aktivne tvari s praktičnom primjenom u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Posljednjih godina svjedoci smo povećanog zanimanja za ljekovito i aromatično bilje u svijetu koje se ogleda u brojnosti znanstveno-stručnih istraživanja, te povećanja proizvodnje i upotrebe ovog bilja.

Razvitak proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja vrlo je zanimljiv jer su mnoge ljekovite i aromatične biljke kod nas prirodno rasprostranjene, tlo je manje kontaminirano nego u mnogim europskim zemljama.

Budući da se radi o izvoznoj proizvodnji prerađivači su zainteresirani za otkup proizvedene biljne mase, te se stoga ova proizvodnja unaprijed ugovorno dogovara.

Ono što je možda najvažnije reći za ovu proizvodnju: ona može biti isplativa i na manjim površinama kao i na marginalnim površinama u okviru obiteljskog gospodarstva.

Uz mogućnosti buduće proizvodnje koje polazniku pruža teoretsko i praktično znanje stečeno na ovome programu postoji i mogućnost da polaznik dogovori kooperantski odnos s tvrtkom Suban koja se bave otkupljivanjem sušenog biljnog materijala, a u kojoj se odvija praktična i terenska nastava za polaznike našeg programa.

Cilj programa

Cilj progama je osposobiti polaznike za stručno upravljanje procesima proizvodnje, dorade i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja na obiteljskom gospodarstvu.

Sadržaj programa - nastavne cjeline

  • biološka i kemijska svojstva ljekovitog i aromatičnog bilja
  • proizvodnja pojedinih vrsta ljekovitog i aromatičnog bilja
  • strojevi, mehanizacija, dorada, prerada i transport ljekovitog i aromatičnog bilja
  • praktična nastava u pogonu prerađivačke tvrtke
  • praktična nastava na poljima i gospodarstvima koja se bave ovom proizvodnjom
  • terenska nastava - organzirani posjet ostalim prerađivačima i proizvođačima u hrvatskoj
  • ispit

Cijena za gotovinu: 4.800,00 kn
Cijena na rate: 5.280,00 kn

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Unesite broj telefona kako bi Vas brže kontaktirali

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi