Osposobljavanje njegovatelja/ica za palijativni pristup

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: 180 sat(i)
EduCentar cijena: Na upit

Naziv: Učilište Ambitio - ustanova za obrazovanje odraslih

Kategorija: Tečajevi

Opis

 

Program osposobljavanja za poslove njegovatelja/ice s palijativnim pristupom

Palijativni pristup zamišljen je kao način integriranja metoda i postupaka palijativne skrbi u šira područja zdravstvene skrbi u ustanovama koje nisu specijalizirane za palijativnu skrb, a namijenjen je osobama koje su prethodno završile program osposobljavanja za njegovatelja/icu. Prioritet je pacijentu olakšati bol, ali i članovima njegove obitelji pružiti psihosocijalnu pomoć te na sve načine podići kvalitetu života od trenutka dijagnoze do razdoblja žalovanja nakon smrti pacijenta.

Uvjeti za upis:

Završena osnovna škola i završen program osposobljavanja za njegovatelja/icu starijih i nemoćnih osoba te liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje ovih poslova.

O programu:

U osiguranju palijativne skrbi nužne su i druge institucije, posebice za skrb pacijenta koji imaju jako izražene simptome i stanja koje nije moguće uspješno rješavati na razini primarne zdravstvene zaštite ili za pacijente koji žive sami  bez ikakve ili dostatne socijalne podrške. Nažalost, timovi i ustanove za takvu skrb u Hrvatskoj nisu dovoljno razvijeni zbog čega sve važniju ulogu imaju njegovatelji/ice. Budući da je jedno od osnovnih obilježja palijativne medicine rad u multidisciplinarnom timu, edukacija se temelji na multidisciplinarnoj suradnji. Slijedom navedenog, edukacijski program pruža osnove palijativne medicine, povećavanje kvalitete života i udobnosti pacijenta, te načine pružanja psihosocijalne pomoći pacijentu i članovima obitelji.

Način učenja:

Program osposobljavanja za poslove njegovatelja/ice s palijativnim pristupom u trajanju od 180 sati realizira se kombiniranom multimedijskom i redovitom nastavom, od čega se teorijska nastava u trajanju od 60 sati realizira putem interaktivnog multimedijalnog sustavavježbe u trajanju od 70 sati realiziraju se redovitom nastavom u kabinetu ustanove, a praktična nastava u trajanju od 50 sati izvodi se u zdravstvenoj ili socijalnoj ustanovi s kojom ustanova ima sklopljen ugovor o suradnji. Praktična nastava izvodi se pod vodstvom i nadzorom mentora.

Rok prijave: Otvorene prijave

Cijena: 3.600 kn

Trajanje: 180 sati

 

Plaćanje:

Cijena programa osposobljavanja njegovatelja/ica za palijativni pristup iznosi 3.600,00 kn. Iznos školarine moguće je plaćati obročno tijekom 6 mjeseci trajanja osposobljavanja gdje mjesečna rata/obrok iznosi 600,00kn.

 

KOMPETENCIJE KOJE POLAZNIK STJEČE ZAVRŠETKOM PROGRAMA

Osoba osposobljena za poslove njegovatelja/ice s palijativnim pristupom će:

 1. prepoznati i odabrati postupke u njezi palijativnog pacijenta (pripremiti sebe, radni prostor, pribor i pacijenta za provođenje osnovne njege)
 2. skrbiti za očuvanje dostojanstva palijativnog pacijenta do samog kraja života
 3. komunicirati s palijativnim pacijentom i njegovom obitelji u skladu s njihovim potrebama i mogućnostima
 4. prepoznati pogoršanje pacijentovog stanja
 5. prepoznati hitno stanje i pružiti palijativnom pacijentu prvu pomoć do dolaska medicinske sestre i/ili liječnika
 6. skrbiti za sigurnost palijativnog pacijenta, zajednice i okoliša
 7. osigurati propisno zbrinjavanje otpada
 8. udovoljiti pacijentovim osobnim, psihološkim, socijalnim i duhovnim potrebama
 9. osigurati povjerljivost i sigurnost informacija i podataka
 10. postupati u skladu sa svojim odgovornostima,
 11. primijeniti postupke zaštite na radu

 

Više o samom programu, kao i o kompetencijama polaznika nakon završetka programa možete saznati na internet stranici:www.uciliste-ambitio.hr/Programi/Osposobljavanje njegovateljica za palijativni pristup.

Pošaljite nam upit putem obrasca na dnu stranice.

 

 

 

 

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Unesite broj telefona kako bi Vas brže kontaktirali

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera