Studij Računarstva

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: Na upit
EduCentar cijena: Na upit

Naziv: Aspira - visoka škola za menadžment i dizajn

Kategorija: Tečajevi Kategorija: Fakulteti

Opis

Kome je namijenjen studij

Ideja pokretanja stručnog studija Računarstva na Visokoj školi Aspira je poticanje razvoja i širenja znanja iz područja računarstva u oblasti programskog inženjerstva. Želja nam je studentima omogućiti vrhunsko obrazovanje, potičući njihovu kreativnost, odgovornost, istraživački duh i timski rad.

Želimo omogućiti studentima koji tek ulaze u svijet visokog obrazovanja doseći svoj puni potencijal, dok one koji već imaju iskustvo zaposlenja potaknuti na što angažiraniji pristup učenju u dinamičnom i poticajnom okruženju.

Cilj obrazovanja

Cilj ovog studijskog programa je integrirati aktivnosti praktičnog djelovanja u zajednici s akademskim i osobnim razvojem kako bi se polaznicima pomoglo razviti kritički i uravnotežen pristup promišljanja o vlastitom obrazovanju i ulozi aktivnog građanina u zajednici. Naglaskom na nastavne i izvannastavne aktivnosti polaznicima se osiguravaju stručne kompetencije, ali i kompetencije kojima ih se priprema za aktivno sudjelovanje u demokratskom društvu. Hrvatska udruga poslodavaca navodi kako u Hrvatskoj nedostaje kvalificirane radne snage koja bi se mogla zaposliti u IT sektoru, ali i kako svake godine na tržište rada izlazi samo 850 ICT stručnjaka, a otvara se oko 2000 novih radnih mjesta. Stoga postoji značajan i vrlo primjetan raskorak između pojedinaca koji izlaze iz sustava obrazovanja i broja koji bi hrvatski IT sektor mogao zaposliti. Ovaj studijski program, u potpunosti je kreiran prema potrebama poslodavaca jer su ga i kreirali poslodavci, prema svojim zahtjevima. Cilj je da se studenti već za vrijeme prakse u V. semestru približe poslodavcima, kako bi, odmah po završetku, mogli biti u potpunosti iskoristivi poslodavcima jer su znanja koja su stekli maksimalno prilagođena njihovim potrebama.

Trajanje studija

Studij traje 3 godine (6 semestara) i izvodi se kao redovni i izvanredni. Završetkom studija Računarstva stječe se, prema odredbama Bolonjskog procesa, najmanje 180 ECTS bodova i stručni naziv:

  • STRUČNI PRVOSTUPNIK INŽENJER RAČUNARSTVA/
  • STRUČNA PRVOSTUPNICA INŽENJERKA RAČUNARSTVA
  • BACCALAUREUS/BACCALAUREA RAČUNARSTVA (bacc. ing. comp.)

Opis programa studija

Slijedeći inovativan pristup obrazovanju, visokokvalitetnim studijskim programom studentima omogućujemo stjecanje znanja i vještina koje su danas tražene na tržištu rada u sektoru računarstva. Kompetentnim stručnim nastavnim kadrom kao i suradnjom s tvrtkama i organizacijama koje su usko vezane uz struku, pružamo brojne mogućnosti poput odrađivanja obvezne stručne prakse te stjecanja realne slike o profesiji računalnog stručnjaka.

Aspira je član strukovnih udruženja, gdje bismo posebno izdvojili CISEX – Udrugu hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera.

Važno je napomenuti da na Visokoj školi Aspira imamo preko 50 potpisanih različitih sporazuma o suradnji sa tvrtkama iz njezina djelokruga obrazovnih programa, sporta, turizma, ugostiteljstva te IT svijeta.

Studijski program smo kreirali u suradnji sa stručnjacima i potencijalnim poslodavcima te imaju za cilj  studenta naučiti većinu relevantnih programskih tehnika. Stručni studij je praksi orijentiran i baziran na primijenjenom biznisu u području informatike i računarstva i kao takav će generirati zapošljavanje kadrova. U cilju praćenja najnovijih dostignuća naglasak smo stavili na rad u malim grupama pod vodstvom mentora, rad na studijama slučaja, isticanje individualnog razvoja te stjecanje praktičnih znanja kroz stvarne primjere.

Gosti predavači

Veliki naglasak na studiju se stavlja na gostovanja stručnjaka iz prakse, kako bi se studentima njihov budući posao, kao i izazovi suvremene ICT svijeta maksimalno približio. Naime, kroz brojna iskustva gostiju predavača, studentima se približava njihov posao u budućnosti.

Stručna praksa

Stručna praksa je obvezna za sve redovite studente i obavlja se u informatičkim poduzećima i ustanovama te drugim javnim ili privatnim radnim organizacijama koje se bave djelatnostima sukladnima studijskom programu stručnog studija Računarstva. Izvodi se u V. semestru u vremenskom trajanju od 240 sati rada te je  uvjet za pristup završnom ispitu. Stručna praksa se obavlja u Republici Hrvatskoj i inozemstvu; u organizacijama s kojima Visoka škola Aspira ima potpisan sporazum o suradnji.

Tijekom prakse studenti će, ovisno o specifičnostima organizacije u kojoj obavljaju praksu, biti direktno uključeni u svakodnevne aktivnosti i problematiku rada, upoznat će se sa specifičnostima administrativnih, rukovodećih i drugih poslova organizacije. Specifične situacije u kojima se nalazi organizacija, student rješava kroz završni rad, te su na ovaj način izravno povezane stručna praksa i završni rad kao i student sa predstavnikom gospodarstva, eksperta iz struke.

Osnovni ciljevi stručne prakse su: povezivanje stečenih teorijskih znanja s profesionalnim iskustvima, stjecanje dodatnih vještina iz područja računarstva i drugih djelokruga poslovanja IT i ostalih organizacija u kojima se praksa obavlja, iznalaženje teme za diplomski rad te stjecanje mogućih preporuka u cilju budućeg zapošljavanja diplomiranih studenata.

Studiranje uz rad

Studiranje uz rad prilagođeno je zaposlenim osobama koji zbog svojih profesionalnih obveza nisu u mogućnosti redovito pohađati predavanja. Izvanrednim studentima su omogućene individualne konzultacije uz mentorstvo, a nastavni materijali su dostupni na našoj web stranici. Sustav učenja na daljinu Merlin svakako omogućuje veoma kvalitetno praćenje nastave i interakciju s profesorima na daljinu, a predavanja se mogu pratiti i putem video prijenosa.

Također, Visoka škola ASPIRA omogućuje izvanrednim studentima s udaljenih mjesta boravka polaganje određenih ispita telekonferencijskim putem. Ispiti će se obavljati uz softversku podršku u sklopu sustava Merlin.

Bolonjski proces

Temeljni ciljevi kojima ovaj program teži su, sukladno značajkama Bolonjskog procesa; individualizirani rad u malim grupama uz neposredan mentorski nadzor asistenata i profesora, visoki stupanj vertikalne i horizontalne mobilnosti studenata; veliki udio izbornih nastavnih sadržaja koje studenti mogu izabrati s bilo kojih drugih visokih učilišta te fleksibilna organizacija studija tj. prilagodba programskog sadržaja studija afinitetima studenta uz zadržavanje stručnog naziva. Također, studij je komparabilan sa srodnim studijima poznatih i renomiranih inozemnih visokih učilišta.

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.