Radionica – profitna metoda procjene vrijednosti nekretnina – praktični modeli u Excelu

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: 1 dan(a)
EduCentar cijena: Od 1.990 kn + PDV

Naziv: Hrvatski institut za financije

Kategorija: Poslovna edukacija

Opis

CILJEVI SEMINARA

Seminar polaznicima nudi praktičan uvid u profitnu metodu koja se primjenjuje u slučajevima kada se radi procjena nekretnine koja je neodvojiva od djelatnosti koja se u njoj obavlja kao što su: hoteli, benzinske crpke, ugostiteljski objekti, marine, itd. Profitna metoda je u biti metoda procjene čistog prihoda nekretnine na temelju računovodstvenih izvještaja kao što su račun dobiti i gubitka, bilanca i/ili izvještaj o novčanom tijeku (prema IVS-u profitna metoda je podvrsta prihodovne metode). Profitna metoda procjene biti će analizirana u kontekstu elementarnih ekonomskih i računovodstvenih alata, a u praktičnom smislu u Excelu će se analizirati čitav niz primjera vezanih uz probleme procjene s kojima se susreću procjenitelji i donosioci odluka baziranih na procijeni nekretnina.

Osim uvođenja standardne terminologije i korak po korak pristupa u procijeni, analizirati će se i problem viševremenskog uprosjećivanja i deflacioniranja računovodstvenih podataka. Seminar će detaljno analizirati i dati primjere izvođenja i procjene fer održivog prometa, bruto profita, neto profita, fer održivog operativnog profita, upravljačkog udjela u profitu i u konačnici same tržišne procjene čistog profita, odnosno prihoda. Svaki primjer će u sebi implementirati i primjenu pojednostavljene prihodovne metode za procjenu same tržišne vrijednosti nekretnine u skladu s pozitivnim propisima RH (NN 74/2014, NN 79/2014, NN 78/15).

Poželjno je da sudionici sa sobom ponesu računala sa instaliranim excel programom jer će većina primjera biti rađena u Excelu. Također, polaznici će unaprijed dobiti na raspolaganje sve Excel tablice na kojima će se raditi na predavanju.

SYLLABUS

 1. Profitna metoda
  • Općenito o metodi
  • Općenito o čistom prihodu i prihodnoj metodi
 2. Pristup vrednovanja prihoda i rashoda
 3. Bruto profit
 4. Prihodi i rashodi
 5. Neto profit
 6. Udio naknade za upravljanje – praksa
 7. Procjena čistog prihoda
 8. Problematika uprosječivanja i deflacioniranja
 9. Jednostavna prihodna metoda i čisti prihod
 10. Jednostavna procjena hotela
 11. Procjena hotela, bed & breakfasta ili kampa
 12. Procjena restorana ili noćnog kluba
 13. Procjena staračkog doma
 14. Procjena benzinske crpke
 15. Složeni pristup procjeni – procjena sportskog centra
 16. Složeni pristup procjeni – Procjena Hotela
 17. Primjeri procjene

CILJANA SKUPINA POLAZNIKA

Građevinari, posrednici na tržištu nekretnina, arhitekti, sudski vještaci i procjenitelji, urbanisti, geodeti, investicijski savjetnici, financijski manageri u poduzećima, poslovni konzultanti, project manageri, mali i srednji poduzetnici, individualni investitori, stručnjaci u ministarstvima, agencijama te ostalim državnim i lokalnim ustanovama, djelatnici u jedinicama lokalne i područne samouprave, a posebno uredima za prostorno planiranje, imovinsko-pravne poslove i gospodarenje gradskom imovinom, zemljišnoknjižnim odjelima, te javnobilježničkim i odvjetničkim uredima.

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Unesite broj telefona kako bi Vas brže kontaktirali

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera