Mini MBA in finance

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: Na upit
EduCentar cijena: 659,01 EUR
+ PDV
795 EUR -

Naziv: Hrvatski institut za financije

Kategorija: Tečajevi Kategorija: Poslovna edukacija Kategorija: On-line edukacija

Opis

Početak 06.10.2023.

Sat 9:00 - 16:00

Kotizacija 795 € (5.989,93 kn)*

* bez PDV-a

Pratite Uživo, Online

Teme

MODUL 1. – 06.10.2023.
NAPREDNA ANALIZA FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA – KAKO ČITATI BILANCU, RDG I FINANCIJSKE POKAZATELJE IZMEĐU REDAKA?

MODUL 2. – 20.10.2023.
MODELI I TEHNIKE PROCJENE VRIJEDNOSTI PODUZEĆA

MODUL 3. – 10.11.2023.
VREDNOVANJE INVESTICIJSKIH PROJEKATA I COST-BENEFIT (CBA) ANALIZA

MODUL 4. – 24.11.2023.
NAPREDNI EXCEL U FINANCIJAMA

Seminari praktičnog znanja iz financija koji predstavljaju najkvalitetniju financijsku edukaciju na našem tržištu.

Syllabus

MODUL 1: NAPREDNA ANALIZA FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA – KAKO ČITATI BILANCU, RDG I FINANCIJSKE POKAZATELJE IZMEĐU REDAKA?

Seminar „Napredna analiza financijskih izvještaja – kako čitati bilancu, RDG i financijske pokazatelje između redaka“ bavi se razumijevanjem i interpretiranjem financijskih izvještaja. Financijski izvještaji imaju ključnu ulogu pri donošenju kvalitetnih strateških i operativnih odluka te ih je stoga potrebno znati interpretirati i analizirati. Bitno je znati koje informacije pružaju pojedini izvještaji te gdje postoji prostor za računovodstvene i porezne manipulacije.

Financijski izvještaji determiniraju odnose prema kreditorima, dobavljačima, klijentima te dioničarima kompanije te stoga o njima umnogome ovisi cijena dionica poduzeća, mogućnost dobivanje kredita, ulaganje investitora i naposljetku visina porezne obveze. Upravo stoga je ključno vidjeti u kojim segmentima financijskih izvještaja možemo izvući ključne informacije vezane uz poslovanje.

U prvom dijelu modula cilj je proći kroz ključne financijske pokazatelje i tumačenje istih. Pri tome je potrebno sagledavati financijske izvještaje u cjelini i prikazati povezanost računovodstvenih kategorija. Fokus će biti na tome kako financijske pokazatelje iskoristiti za donošenje konkretnih odluka.

Tijekom seminara će se nastojati prezentirati tehnike dubinske analize (due dilligencea) koje nam otkrivaju stvarno poslovanje tvrtke te eventualne skrivene činjenice bitne za poslovanje i procjenu vrijednosti poduzeća te donošenje ključnih odluka.

SYLLABUS

  • Prezentacija financijskih izvještaja (bilanca, račun dobiti i gubitka, izvještaj o novčanom toku) te njihovih ključnih dijelova i poveznica
  • Upoznavanje sa naprednom financijskom analizom izvještaja
  • Tehnike due dilligencea (dubinskog snimanja) poslovanja poduzeća
  • Teorija o Ekvilibriju računovodstvenih kategorija
  • Kako financijske pokazatelje pretvoriti u konkretne korake u odlučivanju?
  • KPI – ključni financijski pokazatelji – razumijevanje i tumačenje
  • Kako prepoznati računovodstvene i porezne manipulacije?
  • Kako ustanoviti koji su dijelovi financijskih izvještaja i financijskih pokazatelja ključni za stvaranje realne slike o poduzeću te o procjeni vrijednosti poduzeća?

Seminar je zamišljen kao radionica u kojoj će polaznici na konkretnim primjerima pokušati primijeniti stečeno znanje sa seminara.

MODUL 2: MODELI I TEHNIKE PROCJENE VRIJEDNOSTI PODUZEĆA

Seminar „Modeli i tehnike procjene vrijednosti poduzeća” se bavi primjerom procjene vrijednosti poduzeća primjenom metode diskontiranih novčanih tokova te primjena iste metode kod procjene vrijednosti pojedinačne imovine s naglaskom na nematerijalnu imovinu.

Cilj seminara je uputiti polaznike o primjeni metodologija kod procjene poduzeća, kako bi bili u mogućnosti procijeniti očekivanu vrijednost poduzeća koje bi htjeli prodati i/ili kupiti. Dodatno, u mnogim situacijama poduzeća imaju određenu nematerijalnu imovinu (npr. brand) koja kao takva nema utvrđenu vrijednosti u imovini Društva. Prilikom kupoprodaje, bitno je procijeniti vrijednosti takve nematerijalne imovine a u okviru ovog seminara biti će prikazani i pristupi temeljem kojih je isto moguće provesti.

Seminar je zamišljen kao interaktivna radionica u kojoj će polaznici, među ostalim, postavljati pitanja predavačima, imati priliku vidjeti korištenja modela za procjenu vrijednosti i saznati mnoge druge informacije.

SYLLABUS

– Kupoprodaja firmi (M&A):

  • Specifičnosti procjene društava kod M&A-a;
  • Pitanje procjene sinergija

– Općenito o procjeni i glavne metode procjene;

– Računovodstvena priprema procjene

- DCF metoda:

  • Analiza operativnog poslovanja i utjecaj na procjenu;
  • Analiza radnog kapitala i utjecaj na procjenu;
  • Analiza dugotrajne imovine i CAPEX-a i utjecaj na procjenu;
  • Diskontna stopa – WACC i kako ga računamo;
  • Pitanje terminalne vrijednosti;
  • Analiza osjetljivosti – zašto je bitna?
  • Nefinancijski parametri koji značajno utječu na DCF

– Statička metoda

  • Kada je primjereno koristiti statičke metode;
  • Ukratko o tehničkoj provedbi same procjene;

- Općenito o metodi multiplikatora

- Procjena vrijednosti nematerijalne imovine na primjeru brenda

- Zanimljivi slučajevi iz prakse

 

MODUL 3: VREDNOVANJE INVESTICIJSKIH PROJEKATA I COST-BENEFIT (CBA) ANALIZA

Cilj ovog modula je prikazati temeljne koncepte vezane za analizu i vrednovanje novčanih tokova, specifičnosti projektnog financiranja te složenije teme, uključujući najčešće pogreške i problematične elemente analize. Tijekom predavanja nastojat će se prikazati konkretne probleme iz prakse („stvarne priče iz života“), ali i pregled problematičnih detalja teorije.

PREGLED TEMA:

  • Podsjetnik – specifičnosti projektnog financiranja; klasično kreditiranje vs. projektno financiranje.
  • Priprema novčanih tokova za vrednovanje / analizu isplativosti projekata:

–              Isplativost s aspekta investicijskih troškova.

–              Financijska stabilnost projekta i sposobnost otplate kredita.

–              Isplativost projekta s aspekta vlasnika.

  • Smisao neto sadašnje vrijednosti, interne stope povrata, razdoblja povrata … te što nam ovi pokazatelji (ne)pokazuju; je li interna stopa povrata (IRR) dovoljan pokazatelj i možemo li izbjeći izračun diskontne stope i NPV-a?
  • Najčešći problemi i pogreške u pripremi novčanih tokova za vrednovanje:

–              Inkrementalni novčani tokovi, (ne)uključenje inflacije, novčani tokovi PDV-a, povijesni/nepovratni (sunk costs) troškovi, ostatak vrijednost/terminalna vrijednost, pogrešno uključenje poreznog štita kamata …

–              Nerazumijevanje problematike ulaganja u radni (obrtni) kapital / trajna obrtna sredstva.

–              Diskontna stopa – trebamo li (i koliko) trošiti vrijeme na pokušaje njenog (“točnog i preciznog”) izračunavanja?

  • Podsjetnik na raskorak u percepciji poduzetnika (inicijatora, vlasnika projekta) i kreditora/bankara) te suinvestitora … podsjetnik na „Popis sastojaka za pripremu savršenog projekta* (LJUDI – RIZICI – DOKAZI)“.

MODUL 4: NAPREDNI EXCEL U FINANCIJAMA (s naglaskom na modeliranje financijskih izvješća, analizu investicijskih projekata /projektno financiranje)

Na seminaru će biti prikazan (pojednostavljeni) postupak izrade financijskog modela za analizu investicijskog projekta (priprema projekcija financijskih izvješća temeljem zadanim ulaznih pretpostavki) za primjerice, pripremu poslovnog plana /investicijske studije.

Seminar (radionica) predviđa praktičan rad na računalima – polaznici će kroz desetak koraka odnosno zadataka izraditi svoj pojednostavljeni financijski model u Excelu. Svaki korak/zadatak predviđa ograničeno vrijeme (individualan rad ili u parovima, uz naputke i pomoć voditelja radionice).

Na kraju radionice, polaznici dobivaju potpuno funkcionalni mini-financijski-model (kojeg će sami dorađivati tijekom radionice), koji se može iskoristiti za izradu vlastitih modela.

Kroz izradu modela, polaznici će se upoznati sa sljedećim temama:

  • Dobra praksa rada u Excelu (pet „zlatnih“ pravila / pravila urednosti rada u Excel-u: separacija podataka, vertikalna i horizontalna konzistentnost itd.) – struktura modela i pravila, koja jamče stvaranje razumljivog, urednog i fleksibilnog Excel modela, bez obzira na to je li model jednostavan ili vrlo kompleksan.
  • Uobičajene strukture („algoritmi“) i tehnike izračuna pojedinih elementa financijskih izvješća kao na primjer – izračun otplatnog plana, amortizacije imovine, poreza na dobit (s prijenosom poreznih gubitaka), utjecaja radnog kapitala (zalihe, kupci, dobavljači) – te izračun uobičajenih pokazatelja isplativosti projekta.
  • Primjeri jednostavnih, ali čestih izračuna kao primjerice: diskontiranje novčanih tokova, korištenje funkcija NPV/XNPV, IRR/XIRR , izračun inflacije, izračun „CAGR“ rasta i sl.
  • Dodatne „korisne sitnice“ – upotreba „gumbića“, „data tables“, „goal-seek“, priprema različitih scenarija i slično.

PRIPREMA (DOMAĆA ZADAĆA)

Polaznicima će također biti ponuđen Excel predložak sa jednostavnim zadacima koji će poslužiti kao priprema odnosno podsjetnik na osnove rada u Excelu. Od polaznika se očekuje određena razina predznanja koja uključuje: unos osnovnih računskih operacija na podacima u ćelijama, kopiranje podataka („copy/paste“ funkcije), umetanje i dodavanje redaka i stupaca, oblikovanje polja/redaka/stupaca i sl. (Polaznicima koji se ne osjećaju vješti u Excel-u, preporučuje se rad u paru – s osobom koja ima iskustvo rada s Excel-om.)

Kotizacija

Redovna kotizacija 795 € (5.989,93 kn) + PDV
Prijava na program do 31.01.2023. 659 € (4.965,24 kn) + PDV
Sudjelovanje dvoje ili više polaznika iz iste institucije (cijena po polazniku) 659 € (4.965,24 kn) + PDV
Popust na fizičke osobe Na upit
Plaćanje kotizacija samo za pojedine module Na upit
Moguće plaćanje kotizacije u ratama Na upit

Napomene

  • Za polaznike seminara osiguran je ručak i osvježenja tijekom pauze
  • Polaznici će dobiti i materijale sa seminara kao i CERTIFIKAT

MOLIMO POLAZNIKE PONESU PRIJENOSNA RAČUNALO SA PRIPADAJUĆIM PUNJAČEM.

UKOLIKO NEMATE RAČUNALO, OBAVIJESTITE NAS KAKO BISMO VAM GA OSIGURALI.

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.