Srednjoškolski programi

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: Na upit
EduCentar cijena: Na upit

Naziv: Narodno učilište - ustanova za obrazovanje i kulturu Rijeka

Kategorija: Poslovna edukacija

Opis

Narodno učilište Rijeka, kao vodeća ustanova za obrazovanje odraslih na području Primorsko-goranske županije, nudi veliki izbor četverogodišnjih programa za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanja hotelijersko-turistički tehničar, kozmetičar, tehničar zaštite osoba i imovine, komercijalist, ekonomist, tehničar za logistiku i špediciju, farmaceutski tehničar i fizioterapeutski tehničar te trogodišnje srednjoškolske programe za zanimanja konobar, kuhar, slastičar, mesar, prodavač, pekar, frizer, pediker, zaštitar osoba i imovine te plinoinstalater.

Srednjoškolski programi prilagođeni su dobi, stečenom predznanju, vještinama i sposobnostima polaznika. Završetkom srednjoškolskog programa za jedno od zanimanja i položenim završnim ispitom polaznik dobiva završnu svjedodžbu te stječe srednju stručnu spremu koja se upisuje u radnu knjižicu. Namijenjeni su osobama starijim od 15 godina koje su završile osnovnu, a nisu završile srednju školu kao i osobama koje su završile srednju školu, ali žele steći novo zanimanje.

Nakon završetka jednog od četverogodišnjih programa, polaznik može pristupiti polaganju državne mature i time steći uvjete za upis u neku od visokih škola ili fakulteta.

 

Doškolovanje ili prekvalifikacija?

Ukoliko je osoba završila samo osnovnu školu ili je započela, a nije završila srednju školu, srednjoškolski program se upisuje i pohađa kao program doškolovanja.

Ako je polaznik započeo, ali nije završio srednju školu prilikom nastavka školovanja priznat će mu se razredi koje je završio i za koje ima svjedodžbu. Za stjecanje srednje stručne spreme, osim nezavršenih razreda i završnog ispita, polaznik će morati položiti i dopnuske i razlikovne ispite za prethodne, već završene razrede. Ovisno o razlici između programa koji je pohađao i koji upisuje, program doškolovanja može se realizirati u roku od 1 do 3 godine.

Polaznik koji je već završio srednju školu odnosno stekao srednju stručnu spremu, srednjoškolski program upisuje kao program prekvalifikacije za stjecanje novog zvanja.

Kod programa prekvalifikacije polaznik će još jedno, novo zanimanje steći polaganjem završnog ispita te dopunskih i razlikovnih ispita u odnosu na prethodno završeni srednjoškolski program. Predviđeno vrijeme trajanja programa prekvalifikacije je 1 do 2 godine.

Koje razlikovne i dodatne ispite polaznik treba položiti i za programe doškolovanja i programe prekvalifikacije određuje Povjerenstvo Narodnog učilišta u Rijeci na osnovu svjedodžbi završenih razreda srednje škole koje polaznik mora priložiti prilikom upisa.

U slučaju doškolovanja plaćanje se vrši po školskoj godini s mogućnošću plaćanja u ratama, a završni ispit se plaća posebno. Cijena školske godine ovisi o programu i iznosi od 6.100 do 10.000 kn. Kod prekvalifikacije se za sve programe (osim farmaceutskog i fizioterapeutskog tehničara) prilikom upisa plaća upisnina u iznosu od 1.350 kn koja uključuje i polaganje dva razlikovna ispita. Svaki daljnji razlikovni i dodatni ispit se uplaćuje prije pristupanja ispitu, a završni ispit se plaća posebno.

Sve srednjoškolske programe u organizaciji Narodnog učilišta moguće je upisati kao redovni srednjoškolski program odnosno program doškolovanja i kao program prekvalifikacije osim programa za zanimanja farmaceutski tehničar i fizioterapeutski tehničar. Te četverogodišnje programe organiziramo u suradnji s Učilištem Studium i moguće ih je upisati samo kao programe prekvalifikacije. Za njih se izračunava ukupna vrijednost školarine koja ovisi o broju razlikovnih ispita i može se platiti u 14 rata. Školarina uključuje upisninu, predavanja, skripte, individualne konzultacije, ispite i završni ispit.

 

Upisi u sve srednjoškolske programe, doškolovanja i prekvalifikacije, su u rujnu, a nastava počinje u listopadu.

Raspored predavanja prilagođen je polaznicima koji ne žive u Rijeci!

 

Zanimanja za koja je moguće upisati srednjoškolske programe doškolovanja i prekvalifikacije

 

Htjeli biste nastaviti školovanje, ali nemate završenu osnovnu školu?

Besplatna osnovna škola za odrasle

Ako niste završili osnovnu školu u Narodnom učilištu Rijeka možete položiti razrede koji vam nedostaju i steći svjedodžbu 8. razreda osnovne škole koja vam je potrebna za zaposlenje ili nastavak školovanja. Osnovna škola za odrasle je besplatna. Program se sastoji od nekoliko obrazovnih razdoblja, a u zadnjem razoblju učenik je dužan izabrati i neki od program stručnog osposobljavanja u ponudi Narodnog učilišta. Po završetku svakog obrazovnog razdoblja te položenim propisanim ispitima, stječe se pravo na svjedodžbu. Uvjerenje o osposobljenosti, uz svjedodžbu, dobiva se u 8. razredu, a podaci s uvjerenja se upisuju u radnu knjižicu. Program je verificiran i financiran od Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

 
 

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.