Kozmetičar

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: Na upit
EduCentar cijena: Na upit

Naziv: Andragog, pučko otvoreno učilište

Kategorija: Tečajevi

Opis

Kozmetičar je kao profil stručnog djelatnika obrazovan za rad u svim segmentima kozmetičke djelatnosti.

Zanimanje kozmetičar/ka jedno je od najtraženijih zanimanja u sektoru Osobne, usluge zaštite i druge usluge u Hrvatskoj, a ulaskom u Europsku Uniju otvaraju se mogućnosti za zaposlenjem i u zemljama Europske Unije. Kozmetičar pruža usluge uljepšavanja i njegovanja kože lica i tijela, oblikovanja tijela, te korektivnog i dekorativnog šminkanja. Važno je naglasiti da je program verificiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te se završetkom programa stječe zvanje koje se upisuje u e – radnu knjižicu.

professional cosmetologist treating human skin with laser and touching the equipment to the face

Kozmetičar je osoba sposobna za samostalno obavljanje svih tretmana njege kože lica i tijela te njege i obrade noktiju ruku i stopala. Stručnjak je pri postavljanju kozmetičke dijagnoze. Određuje vrstu, trajanje i intenzitet tretmana, odabire i koristi kozmetičke uređaje, obavlja depilaciju lica i tijela, boji obrve i trepavice te obavlja minival trepavica, tretira tijelo, preporučuje i provodi tretmane za redukciju celulita, savjetuje o dodatnim aktivnostima te o odabiru i korištenju kućne njege kože. Pojedincu se u okviru ove kvalifikacije pruža mogućnost samozapošljavanja u obliku otvaranja obrta ili društva s ograničenom odgovornošću.

Znanja, vještine i sposobnosti koje se stječu završetkom programa

Zadaće programa su sljedeće:

 • Poznavanje sigurne i pravilne uporabe sredstava za rad
 • Ovladavanje pravilima zaštite na radu, poštivanje sigurnosnih propisa i razvijanje ekološke svijesti
 • Poznavanje organizacije rada, tehnike i sredstva u kozmetičkom salonu
 • Uspješno komuniciranje s korisnicima usluga, osobljem i poslovnim partnerima
 • Poznavanje sastava preparata zbog razlikovanja njihove kvalitete i primjene
 • Stečeno primjereno znanje nabave kvalitetnih kozmetičkih preparata i opreme za obavljanje poslova
 • Osposobljenost za matematičko i tehničko rješavanje problema iz svojeg strukovnog  područja
 • Savladavanje osnova računalstva za samostalno korištenje stručnih  programa
 • Razvijanje estetskih kriterija i profesionalne etike
 • Upotreba razne stručne literature i
 • Razvijanje samostalnosti, ustrajnost, korektnosti, inovativnosti i odgovornosti u radu.

Opći sadržaji imaju za zadaću:

 • Stjecanje općeg temeljnog obrazovanja, posebno za razumijevanje i svladavanje stručnih sadržaja iz prirodnih znanosti
 • Stjecanje potrebnih znanja za nastavak obrazovanja
 • Razumijevanje i podizanje kulture življenja i brige za zdravlje i tjelesni razvoj polaznika

Uvjeti upisa i potrebni dokumenti

U program stjecanja srednje stručne spreme za zanimanje kozmetičar/ka može se upisati osoba koja ima završenu osnovnu školu i najmanje 15 godina života te liječničko uvjerenje o sposobnosti obavljanja poslova.

Za upis u program prekvalifikacije za zanimanje kozmetičar/ka polaznik mora imati završenu srednju školu te liječničko uvjerenje o sposobnosti obavljanja poslova.

Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe vrste škole koju su prethodno završili. Pri tom uvidu utvrditi:

 • razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati
 • razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati

Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Odluku o razlikovnim i dopunskim ispitima, iz kojeg je vidljivo koji mu se predmeti priznaju i koje obveze ima u svezi svladavanja programa prekvalifikacije.

O kozmetici

Kozmetika je umijeće ukrašavanja i njege tijela te pripravci koji se pritom koriste. Danas označava posebno područje medicine, a tijekom povijesti se prilagođavala higijenskim i estetskim zahtjevima pojedinih razdoblja i sredina. Osim medicinskim spoznajama, služi se još i dostignućima farmaceutske i kemijske znanosti. Koristimo ju za uklanjanje ili prikrivanje određenih fizičkih nedostataka ili oštećenja.

Uporaba kozmetike je široko raširena. Kozmetička sredstva mogu biti fizikalna, kemijska i biološka.

Koje osobine treba imati kozmetičar?

Od kozmetičara se traže i očekuju urednost, higijena i smisao za estetiku.

Kozmetičari rukuju različitim preparatima pa su zbog toga poželjni preciznost, samostalnost u obavljanju poslova, odgovornost, staloženost, kreativnosti, marljivost i spremnost za učenje. Zbog rada s pripravcima koji mogu negativno utjecati na zdravlje ljudi, nužno je održavati vlastitu higijenu i urednost. Potrebna je odgovornost i komunikativnost s klijentima.

Također, konstantan razvoj tehnologije zahtjeva stalno učenje i usavršavanje tijekom rada u svim kozmetičkim djelatnostima.

Koje su vještine i znanja potrebna za obavljanje poslova kozmetičara?

Kozmetičar mora imati temeljna znanja iz dermatologije i anatomije. Na temelju prepoznavanja problema, mora biti sposoban planirati kozmetičku njegu prilagođenu svakom klijentu. Također, treba znati, na jednostavan i razumljiv način, objasniti klijentu različite postupke njege i njihove učinke na kožu i zdravlje općenito. U skladu s time, mora poznavati sastav različitih kozmetičkih preparata kako bi ih mogao adekvatno primjenjivati.

Kozmetičar koji se bavi šminkanjem treba biti kreativan, imati smisao za estetiku i biti vješt u uočavanju onih crta lica, koje šminkom treba prekriti odnosno naglasiti. Mora biti strpljiv i pažljiv prema klijentima i znati uskladiti želje klijenata s realnim mogućnostima.

Kozmetičar mora imati dobar vid i sposobnost razlikovanja boja i nijansi, spretne ruke za precizan rad i sposobnost razlikovanja dodirom. Također, mora znati organizirati posao te ljubazno i profesionalno komunicirati s klijentima.

Gdje radi kozmetičar?

Kozmetičar radi u kozmetičkom salonu, salonu za njegu lica i tijela, parfumeriji te wellness i spa centru.

Koje poslove može obavljati kozmetičar?

Obrazovanje za kozmetičara polaznika priprema za rad u kozmetičkim salonima, salonima za njegu i lica i tijela, parfumerijama, wellness i spa centrima, veleprodaji i maloprodaji kozmetike, obavljajući poslove savjetnika, promotora, stručnog suradnika, prodajnog predstavnika, edukatora i sl. Međutim zaposlenjem na određeno radno mjesto kozmetičar je odgovoran za daljnje obrazovanje i praćenje razvoja tehnologija i postupaka u zanimanju. Također promjenom radnog mjesta i poslova očekuje se poznavanje postupaka i materijala potrebnih u radu.

Kozmetički salon predstavlja najčešće mjesto rada kozmetičara s obzirom da postoji najveći broj mogućih radnih mjesta u istima. Poslovi kozmetičara osim čišćenja kože lica i tijela, uključuju i rad na uklanjanju odnosno smanjivanju bora, strija i suvišnih dlačica kao što su korekcija obrva i trepavica te depilacija. Također pružaju i usluge masaže lica i tijela, njegu i piling kože, aromaterapiju i dr.

Osim navedenoga, posao kozmetičara uključuje i konzultiranje sa strankama te savjetovanje o odgovarajućoj uporabi preparata i načinima poboljšanja njege tijela i lica.

Kozmetičari koriste različite postupke i aparate, kako bi pomogli ljudima u rješavanju problema prekomjerne težine, celulita i slabije cirkulacije. Pružaju usluge manikiranja i pedikiranja. Manikiranjem njeguje kožu šake, te prste i nokte na rukama, a pedikiranjem njeguje kožu stopala i prstiju na nogama, te nokte na nogama. Pružaju i usluge dekorativnog i korektivnog šminkanja.

Koji su uvjeti rada koji obavlja kozmetičar?

Poslovi kozmetičara zahtijevaju obavljanje u ustanovi koja zadovoljava prostorne uvjete propisane Pravilnikom o standardima i normativima te načinu i postupku utvrđivanja ispunjenosti uvjeta u ustanovama za obrazovanje odraslih: posjeduje učionicu opće namjene sa potrebnom tehničkom i crtaćom opremom (sredstvima i pomagalima), specijaliziranu učionicu za izvođenje vježbi, sanitarni čvor, prostorije za nastavnike i administrativno-tehničko osoblje i prostor za arhivu.

Učilište posjeduje specijaliziranu učionicu sa 16 računala te kabinet za nastavnika. Sva računala imaju pristup Internetu i opremljena su prema standardima i kriterijima za opremanje škola računalnom opremom.

Kozmetičar radi individualno sa svakim klijentom i pri tome se mora pridržavati propisa o higijenskoj zaštiti.

Jeste li znali...

 • Arheološki ostatci potvrđuju da su prapovijesni ljudi pripremali pigmente i miješali ih s vezivnim tvarima kako bi ukrašavali tijelo
 • Prvi kozmetičari bili svećenici, koji su se ujedno bavili i liječenjem
 • Kozmetika je do 19. stoljeća sadržavala opasne sastojke koji su često bili smrtonosni
 • Šafran se koristio kao pripravak za svijetljenje kose
 • Mirisna smola se koristila za depilaciju

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Unesite broj telefona kako bi Vas brže kontaktirali

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi