Tehničar pregledač vagona

EduCentar cijena: Na upit
Pošalji upit za program

Opis

Program za tehničara pregledača vagona omogućuje obrazovanje srednjeg stručnog kadra u prometnoj struci u skladu s nacionalnom klasifikacijom zanimanja. Obrazovanje tehničara pregledača vagona, osim zajedničkih ciljeva u sustavu srednjoškolskog obrazovanja utvrđenih zakonom, ima za cilj obrazovanje kadrova za obavljanje poslova osiguravanja tehnički ispravnih i funkcionalnih vagona i vlakova kako bi se željeznički promet odvijao što sigurnije.

Pregledači vagona pregledavaju i utvrđuju tehničku ispravnost pojedinih vagona za korištenje u prometu. Za svaki dio vagona koji pregledava postoje propisani kriteriji za njihovu tehničku ispravnost, koje pregledač vagona mora dobro poznavati. U putničkim vagonima obavlja i vizualni pregled uređaja za osvjetljavanje vagona, uređaja za grijanje, klimatizaciju, ozvučenje, blokadu vrata i drugih uređaja. Kontrolira čistoću vagona te opskrbljenost vodom i sanitarnim materijalom. Na kraju mora provjeriti i sve natpise na vagonima. Osim pojedinačnih pregleda vagona, pregledač vagona mora provjeriti i tehničku ispravnost svih vagona kada se nalaze u sastavu vlaka. Uz navedene poslove, tada provjerava i ispravnost kvačenosti vagona, odbojnike susjednih vagona, obavlja pregled kočnica i kočenja, provjerava podmazanost dijelova koji se taru te ispravnost sustava za daljinsko upravljanje. 

Kada je vlak sastavljen, pregledač vagona i strojovođa obavljaju pokusno kočenje. Prije toga pregledač vagona mora provjeriti tehničku i funkcionalnu ispravnost kočnica. Prilikom pokusa kočenja penje se u (putničke) vagone i na manometru provjerava pravilnost funkcioniranja kočnica. Pri izvođenju toga pokusa pregledač vagona daje vizualne i slušne signale strojovođi. Obavljenu probu pregledač vagona ovjerava svojim potpisom. Pregledač vagona mora provjeriti je li za pojedini teret upotrebljen odgovarajući vagon, je li teret ravnomjerno rhtmoređen u odnosu na opterećenost kotača vagona, paziti da težina tereta ne prijeđe dopuštenu nosivost vagona, da teret leži čvrsto i sigurno u vagonu te da njegova širina ne prelazi tovarni profil. Posebno pažljivo mora pregledavati cisterne i  vagone  koji prevoze opasne terete.

Poslovi pregledača vagona  obavljaju  se u tehničko-vagonskim preglednim mjestima smještenim u većim željezničkim kolodvorima. Najveći dio radnog vremena pregledač vagona provodi na terenu, na otvorenom prostoru uz kolosijeke. Ritam rada je nametnut a rad se odvija povremeno pri povećanoj buci i smanjenoj vidljivosti.

U program stjecanja srednje stručne spreme za zanimanje tehničara pregledača vagona mogu se upisati polaznici koji imaju završenu:

  • osnovnu školu
  • najmanje 15 godina života
  • liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova pregledača vagona

Za upis u program prekvalifikacije za zanimanje tehničara pregledača vagona polaznik mora imati:

  • završenu srednju školu
  • liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova pregledača vagona

Trajanje nastave:  Prekvalifikacija 2403 (godina i pol dana)

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.