Kada ste zadnji puta uzeli knjigu u ruke?

Program usavršavanja za poslove kuhara - specijalista za dijetetska jela

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: 250 sat(i)
EduCentar cijena: Na upit

Naziv: Andragog, pučko otvoreno učilište

Kategorija: Tečajevi

Opis

UVJETI UPISA

U program usavršavanja za poslove kuhara – specijalista za dijetetska jela može se upisati osoba koja minimalno ima:

 1. 18 godina života
 2. završenu srednju školu za zanimanje kuhar ili hotelijersko-turistički komercijalist
 3. liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara – specijalista za dijetetska jela
 4. sanitarnu knjižicu.


Za obavljanje poslova kuhara – specijalista za dijetetska jela potrebno je dobro opće zdravstveno stanje, očuvana gruba i fina motorika ruku te dobar vid i sposobnost organoleptičke procjene jela.

 

TRAJANJE PROGRAMA I NAČIN IZVOĐENJA

Trajanje programa: 250 sati

Program usavršavanja za poslove kuhara – specijalista za dijetetska jela u trajanju od 250 sati realizirat će se redovitom i/ili konzultativno-instruktivnom nastavom.

Izvođenje programa redovitom nastavom uključuje izvedbu sadržaja pojedinih cjelina nastavnog plana i programa teorijske nastave u trajanju od 73 nastavnih sati, a izvodi se u klasičnoj učionici s potrebnim didaktičkim materijalima u Učilištu, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela redovite nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu (hibridna nastava). Vježbe od 47 sata i praktična nastava od 130 sati se provode u specijaliziranoj učionici za kuharstvo u prostoru učilišta sa svom potrebnom opremom i/ili kod poslodavca s kojim učilište ima ugovor o poslovnoj suradnji.

 

PROGRAM USAVRŠAVANJA ZA POSLOVE KUHARA – SPECIJALISTA ZA DIJETETSKA JELA


KOMPETENCIJE KOJE POLAZNIK STJEČE ZAVRŠETKOM PROGRAMA

 1. Razlikovati pojmove, područja djelatnosti i pravila u dijetetskoj prehrani.
 2. Koristiti racionalno materijale, opremu, vrijeme, energiju, pribor i uređaje za rad te ljudske resurse pri izradi dijetetskih jela.
 3. Primijeniti pravilne načine korištenja različitih namirnica u kulinarstvu sukladno specifičnim prehrambenim potrebama.
 4. Pripremiti dijetetska jela sukladno specifičnim prehrambenim potrebama.
 5. Skladištiti namirnice i gotove kulinarske proizvode na ispravan način.
 6. Primijeniti primjerenu poslovnu komunikaciju i bonton u radu sa suradnicima i klijentima.
 7. Uspostaviti potrebnu kontrolu kvantitete i kvalitete dijetetskih jela u skladu s normativima i zahtjevima specifičnih prehrambenih potreba korisnika usluga.
 8. Primijeniti propise i HACCP proceduru sustava kontrole i sigurnosti namirnica te gotovih dijetetskih jela.
 9. Provoditi zakonsku regulativu iz zaštite na radu i zaštite okoliša pri izradi dijetetskih jela

 

ZAŠTO ZAVRŠITI BAŠ OVAJ PROGRAM?

Program se razvija u okviru ESF EU projekta Edukacija – ključ uspjeha u turizmu. Projekt doprinosi rješavanju ključnih problema nekonkurentnosti nezaposlenih mladih u turizmu i ugostiteljstvu. Zapošljivost mladih s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te Grada Zagreba nastojat će se povećati obrazovanjem i stjecanjem praktičnih iskustava kod poslodavca Jadranka hoteli d.o.o. za rad u turizmu  i ugostiteljstvu visoke kategorije. Ciljne skupine projekta su 85 nezaposlenih mladih u dobi do 25 godina, s područja navedenih županija, kao i 18 predavača Učilišta Andragog te 16 mentora/zaposlenika partnerske organizacije Jadranka hoteli d.o.o.

Prateći kretanja u kulinarskom svijetu i potražnje od strane gostiju, uočena je potreba za usavršavanjem kadra za pružanje kulinarskih usluga za novi oblik kulinarstva s obzirom da je taj oblik gastronomske ponude danas postao sve veća potreba društva s obzirom na način života.

Zbog sve većeg porasta osoba koje iz različitih razloga iskazuju potrebu za posebnim i drugačijim oblicima prehrane (različita oboljenja – dijabetes, celijakija, intolerancije na hranu, alergije, veganski, vegeterijanski ili sirovojedski način prehrane i slično), kuhar – specijalista za dijetetska jela naći će zaposlenje u različitim restoranima i hotelima visoke kategorije, koji nude ovaku vrstu usluge. Veliki potencijal zapošljavanja kuhara – specijalista za dijetetska jela biti će omogućen u gastronomskom i zdravstvenom turizmu.

Cilj ovog programa edukacije je osigurati primjereno usavršavanje za poslove kuhara – specijalista za dijetetska jela za nezaposlene osobe u gore navedenim županijama čime će proširiti njihove kompetencije te će se na taj način povećati i njihova konkurentnost na tržištu rada. U provođenje ovoga programa također će biti uključeni vrsni i renomirani stručnjaci za specijalno kulinarstvo. U budućnosti program će biti namijenjen usavršavanju nezaposlenih osoba i osoba koje žele proširiti svoje kompetencije na već postojećim radnim mjestima u kuharstvu.

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.