Homeschooling (školovanje kod kuće: dobra opcija ili nužno zlo?

Upućivanje radnika: pravni aspekti, porezi, doprinosi, aktualnosti u praksi

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: 1 dan(a)
EduCentar cijena: 1.000 kn + PDV

Naziv: Mapa znanja

Kategorija: Poslovna edukacija

Opis

Predavač

Maja Marcelić, Mia Kalajdžić

Svrha seminara

Dva su različita ali povezana faktora dovela je do prelijevanja radnika preko granica: nedostatak radne snage i jedinstvenost europskog tržišta.

Koje su obveze društava kada upućuju veći broj radnika iz primjerice građevinskog sektora na rad u Njemačku, a koje su kada upućuju direktora i menadžera iz jedne zemlje u drugu? Koje su razlike kada se upućivanje događa između država članica EU i/ili trećih država? Koja su pravna, a koja porezna pitanja ovdje goruća i koja su njihova rješenja?

Na ovom području se događaju i velike promjene. Države članice do 30. srpnja 2020.g. moraju donijeti zakone i druge propise koji su potrebni radi usklađivanja s Direktivom (EU) 2018/957 o izmjeni Direktive 96/71/EZ o upućivanju radnika u okviru pružanja usluga. S tim izmjenama će se uvelike promijeniti okvir instituta upućivanja radnika kakvog danas poznajemo.

Na seminaru ćemo obraditi dva aspekta upućenih radnika: iz Hrvatske u EU i iz EU u Hrvatsku, te upućivanje radnika iz trećih država u Hrvatsku.

Pomoći ćemo vam razumjeti kako se regulira upućivanje, gdje se plaćaju doprinosi i porezi, gdje se povlači crta nakon koje je jasno da niste više „samo“ radnik kojeg su poslali na poslovni put… Naši odgovori na pitanja koja se tiču upućivanja radnika temelje se na iskustvu, a s vama ćemo podijeliti i stvarne primjere iz prakse.

Namjena

Seminar je namijenjen svima koji upućuju radnike, primaju upućene radnike ili razmišljaju o upućivanju. Posebno se to odnosi na osobe na rukovodećim pozicijama; koje vode poslove društava, upravljaju financijama ili ljudskim resursima. Korisne informacije dobit će pravne službe te svi koji su zaduženi regulirati status upućenog radnika, u bilo kojem segmentu. U tom smislu, računovođe se kroz seminar mogu bolje upoznati sa svrhom i ograničenjima upućivanja, čime će im biti lakši i njihov dio posla knjiženja tih poslovnih događaja. Seminar će biti posebno koristan poduzetnicima koji su dio multinacionalne grupacije te im se nudi mogućnost iskoristiti ljudske potencijale svih povezanih društava kroz institut upućivanja na privremeni rad.

Način realizacije

PPT prezentacija: teorija popraćena primjerima iz naše prakse, analiza primjera, odgovori na pitanja sudionika

Raspored seminara

od 9:30 do 13:30 (pauza za kavu 30 min)

Iz programa seminara

I. Zakon o radu
Upućivanje na rad u inozemstvo
- Ustupanje radnika povezanom društvu u inozemstvu

II. Zakon o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji

III. Zakon o strancima

IV. Direktiva 96/71/EZ o upućivanju radnika u okviru pružanja usluga, provedbena Direktiva 2014/67/EU te Direktiva (EU) 2018/957 o izmjeni Direktive 96/71/EZ
Državljani EGP vs. državljani trećih država
- Reguliranje boravka i rada
- Administrativni zahtjevi
- Sprječavanje zloupotreba instituta upućivanja radnika

V. Zakon i Pravilnik o porezu na dohodak, Ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
Oporezivanje plaće

VI. Uredbe 883/2004 o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti i Provedbena Uredba 87/2009, te Zakon o mirovinskom osiguranju
Zakonodavstvo koje države članice se primjenjuje
- Administrativni zahtjevi

Predavač

Maja Marcelić, konzultant u CMS Reich-Rohrwig Hainz Rechtsanwälte GmbH – Podružnica Zagreb. Maja Marcelić se pridružila timu 2012.g. kao savjetnik za pitanja poreznog prava nakon višegodišnjeg iskustva u privrednom sektoru, poreznoj upravi te četverogodišnjeg iskustva iz područja poreznog savjetovanja u jednom od najvećih revizorskih društava. Maja savjetuje klijente iz različitih industrijskih sektora vezano uz primjenu poreznih propisa iz područja poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit, poreza na dohodak, poreza na promet nekretnina, primjene međunarodnih ugovora i transfernih cijena. Angažirana je i u pripremi i održavanju seminara iz područja primjene poreznih propisa te porezne prakse u Hrvatskoj i u Europskoj Uniji. Autorica je i koautorica značajnog broja članaka iz područja poreznog prava.

Mia Kalajdžić, odvjetnica u Odvjetničkom društvu Bardek, Lisac, Mušec, Skoko d.o.o. Mia Kalajdžić savjetuje investitore u pogledu širokog spektra radno-pravnih pitanja, u vezi sa zasnivanjem i prestankom radnih odnosa, kolektivnim ugovorima, pravilnicima o radu, kao i svih drugih pitanja koja proizlaze iz radnog odnosa. Mia je često angažirana i u postupcima reorganizacije poslovanja. Mia redovito sudjeluje stranke u raznovrsnim transakcijama pripajanja, spajanja i prijenosa vlasništva, uključujući korporativna i ugovorna pitanja, a ističe se iskustvom u pomaganju prilikom internih restrukturiranja poduzetnika. Tečno govori njemački i engleski.

Vrijeme

četvrtak, 5.9.2019. od 9:30 do 13:30

Mjesto

Hotel Sheraton, Kneza Borne 2, Zagreb

Kotizacija

900,00 HRK
U cijenu nije uračunat PDV. Redovna cijena je 1.000,00 HRK + PDV. Rane prijave: 900,00 HRK + PDV. Rane prijave vrijede za prijave i uplate do 20.8.2019.

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.