Novela Zakona o trgovačkim društvima i Sudskom registru

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: 1 dan(a)
EduCentar cijena: 1.390 kn + PDV

Naziv: Mapa znanja

Kategorija: Poslovna edukacija

Opis

Predavač

Vesna Buljan, članica više radnih skupina za izmjene pravila o trgovačkim društvima i sudskom registru; Jelena Čuveljak, sutkinja na Trgovačkom sudu

Svrha seminara

Novela Zakona o trgovačkim društvima koja ima više od 90 članaka je potaknuta potrebom usklađivanja s europskim zakonodavstvom i to pravilima za poticanje dugoročnog sudjelovanja dioničara i povećanja transparentnosti te olakšavanje izvršavanja prava dioničara trgovačkih društava čije su dionice uvrštene za trgovanje na uređenom tržištu kapitala. No pritom su izvršene i druge brojne promjene koje se tiču načina upisivanja predmeta poslovanja, omogućeno je osnivanje trgovačkih društava elektroničkim putem te elektronička komunikacija sa sudskim registrom. Nadalje su uvedena pravila o prestanku društva po skraćenom postupku bez likvidacije te je uvedena i obveza predaje dokumentacije nakon likvidacije Hrvatskoj gospodarskoj komori

Novela Zakona o sudskom registru prati ZTD, pa je stvoren pravni okvir za osnivanje društava na daljinu elektroničkim putem, sustav START, likvidacijska masa je određena kao novi subjekt upisa, a upisuje se i Europski jedinstveni identifikator. S ciljem ubrzanja postupka je ukinuta rezervacije imena ili naziva u tvrtkama te su skraćeni rokovi vezani uz postupanje suda po prijavama u sudskom registru.

Kako su ove novele uveze značajne promjene, svrha je ovog seminara da se obade sve izmjene koje su uvedene u Zakon o trgovačkim društvima i Zakon o sudskom registru, te će se u interaktivnom okruženju odgovarati i na sva pitanja sudionika u vezi trgovačkog statusnog prava, koja pitanja ne moraju biti nužno vezana uz ove navedene teme.

Namjena

Seminar je namijenjen kako pravnicima tako i svim drugim osobama koje sudjeluju u radu trgovačkih društava, jer su novelom uvedena drugačija pravila vezana uz osnivanje, rad i promjene djelatnosti trgovačkih društava. Nadalje ovaj seminar je namijenjeni i svima onima koji se brinu o ostvarivanju prava iz dionica na uređenom tržištu jer su ovom novelom uvedena brojna pravila vezana za poticanje dugoročnog sudjelovanja dioničara i povećanje transparentnosti te olakšavanje izvršavanja prava dioničara trgovačkih društava.

Način realizacije

Predavanje s PP prezentacijom, pitanja i diskusija.

Iz programa seminara

 • Ciljevi izmjena i dopuna ZTD i ZSR
 • Razlozi za prestanak trgovca pojedinca kao posebnog oblika poduzetništva
 • Novo uređenje upisa predmeta poslovanja društva
 • Pohranjivanje poslovnih knjiga i dokumentacije kod prestanka društva
 • Zabrana iste tvrtke u Republici Hrvatskoj
 • Implementacija direktive u pogledu poticaja dugoročnog sudjelovanja dioničara
 • Politika primitaka društava dionica koje su uvrštene na uređeno tržište radi trgovanja te izvješća o primicima
 • Poslovi s povezanim osobama
 • Pravila o institucionalnim ulagateljima i upraviteljima imovine
 • Osnivanje društva na daljinu bez punomoćnika
 • Prestanak d.o.o. po skraćenom postupku bez likvidacije
 • Obaveze tajnog člana društva
 • Povezana društva – pravila o revizijskim izvješćima, odnosima s povezanim društvima i ispitivanju od strane nadzornog odnosno upravnog odbora
 • Europski jedinstveni identifikator
 • Sustav START
 • Pravilnik o poduzimanju radnji u postupku osnivanja trgovačkih društava na daljinu
 • Odluka o načinu, uvjetima i naknadi za dostupnost podataka sudskog registra
 • Oblik prijave za upis i isprava na koje se prijava poziva
 • Upis u sudski registar adrese elektroničke pošte
 • Podatci koji se upisuju za likvidacijsku i stečajnu masu
 • Nema prijave rezervacije imena
 • Brisanje subjekta upisa koji se nije uskladio sa zakonom

Predavač

Vesna Buljan kao sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu je vodila odjel sudskog registra dok je na Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske vodila radnu skupinu za pravo sudskog registra i pravo trgovačkih društava te je članica više radnih skupina za izmjene pravila o trgovačkim društvima i sudskom registru. Sudjelovala je na brojnim seminarima i radionicama kao sudionik i kao predavač vezano uz pravo sudskog registra i pravo trgovačkih društava.

dr.sc. Jelena Čuveljak od 1993. radi u pravosuđu a 2002. godine je imenovana sutkinjom Trgovačkog suda u Sisku koji je kasnije spojen s Trgovačkim sudom u Zagrebu, gdje je u okviru godišnjih raspreda poslova rješavala kako predmete sudskog registra tako i parnične, stečajne te ovršne predmet. Od 2015. godine je sutkinja Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske gdje također radi predmete vezane kako uz sudski registar tako i sve druge postupke koji su vezani uz trgovačka društva. Sudjelovala je na brojnim seminarima i radionicama kao sudionik i kao predavač i to iz područja ugovornog prava, trgovačkog prava, stečajnog prava i parničnog postupka.

Vrijeme

četvrtak, 19.9.2019. od 9:00 do 16:00

Mjesto

Hotel Sheraton, Kneza Borne 2, Zagreb

Kotizacija

1290,00 HRK
U cijenu nije uračunat PDV. Redovna cijena je 1.390,00 HRK + PDV. Rane prijave: 1.290,00 HRK + PDV. Rane prijave vrijede za prijave i uplate do 20.8.2019.

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.