Sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: 5 sat(i)
EduCentar cijena:
200 EUR

Naziv: Mapa znanja

Kategorija: Tečajevi

Opis

Četvrtak13. 06. 2024. | 09:00 -  13:30

Marcela Kir 

  • Hrvatska narodna banka

Hotel Sheraton

  • Kneza Borne 2, Zagreb

Maksimalan broj sudionika: 30

Kotizacija: 200 €

Svrha seminara sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma je polaznike upoznati s obvezama u području sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, osobito o sadržaju izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, koje su na snazi od 1. siječnja 2023.  te s naglaskom na posljedično promijenjene ili nove podzakonske akte koji su u pripremi.

Stroga primjena standarda FATF-a može dovesti do neželjenih posljedica, a to je isključivanje pojedinih klijenata ili kategorije klijenata iz uređenih platnih tokova ili uređene financijske podrške. Sve se to promatra u postupcima umanjenja rizika kroz prizmu upravljanja poslovnim odnosima.

Listu visokorizičnih trećih država objavljuje Delegiranim aktom Europska Komisija, s obrazloženjem razloga zbog kojih su listirane. Nakon svake plenarne sjednice i FATF na svojim stranicama objavljuje listu jurisdikcija pod pojačanim praćenjem. Jurisdikcije na tim listama predstavljaju percepciju povećanog rizika za cjelokupno financijsko poslovanje. Zbog čega se i naša zemlja našla u tom društvu i što nam je sada činiti?

Smjernica EBA-e o čimbenicima rizika od pranja novca i financiranja terorizma, koje bi trebali primjenjivati svi obveznici, čine osnovu za svakodnevno postupanje u ovom području. Primjeri iz prakse bi trebali pomoći u razumijevanju i kvalitetnoj primjeni propisa, novih postupaka i mjera.

Terorizam i svi njegovi oblici, uključivo i financiranje terorizma, brzo se prilagođavaju novim tehnologijama i promijenjenim geopolitičkim uvjetima. Jedna od preporuka Moneyvala- je i kvalitetno usklađivanje naših propisa sa svjetskim standardima, stoga govorimo i o prijedlogu novog Zakonu o mjerama ograničavanja te o drugim aktualnostima iz ovog područja.

Nakon edukacije sudionici će dobiti potvrdu koja se izdaje kao dokaz da su obavili stručno osposobljavanje i izobrazbu za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma za 2024. godinu.

Namjena

Menadžerima računovodstva i financija, nabave i prodaje, svima koji sudjeluju u kreiranju poslovne politike društva, svima koji rade na poslovima računovodstva i financija te kontrolinga.

Seminar je namijenjen svim obveznicima primjene Zakona odnosno svim osobama koje kod obveznika imaju određene zadatke u provedbi propisanih mjera za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma.

Način realizacije

Predavanje s interaktivnom PPT prezentacijom, diskusija, odgovori na pitanja.

Iz programa seminara

I. Ažuriranje nacionalne procjene rizika

II. Nadnacionalna procjena rizika

III. Rizičnije zemlje, klijenti i proizvodi

  • Umanjenje rizika kroz prizmu upravljanja poslovnim odnosima
  • Visokorizične treće države

IV. Novi Zakona o mjerama ograničavanja

V. Ostale aktualnosti

  • Ažuriranje EBA smjernica o čimbenicima rizika od PN / FT
  • Smjernice o politikama i kontrolama kojima se osigurava učinkovito upravljanje rizicima od PN / FT pri pružanju pristupa financijskim uslugama

Raspored seminara

od 9:00 do 13:30 (pauza 20 min)

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.