Kada ste zadnji puta uzeli knjigu u ruke?

Besplatni studiji, kvalitetno obrazovanje i međunarodno priznata diploma

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: Na upit
EduCentar cijena: Na upit

Naziv: 2 TM Studiraj u Sloveniji

Kategorija: Fakulteti

Opis

Slovenci puno ulažu u obrazovanje. To se odražava i na kvalitetno obrazovanje i zapošljivost diplomanata. Studiranje u Sloveniji ima niz prednosti koje pri tome koriste i slovenski i strani studenti. U akademskoj godini 2018./2019. u ovoj je državi studiralo gotovo 6000 stranaca, a njihov se broj povećava iz godine u godinu.

Besplatni, kvalitetni i perspektivni studiji

Studiji su besplatni za građane republika bivše Jugoslavije na temelju bilateralnog sporazuma. Isto važi za sve građane Europske unije.

Slovenske obrazovne institucije se mogu pohvaliti kvalitetnim studijskim programima i međunarodno priznatom diplomom, kako u EU, tako i u SAD. Studiranje je stoga perspektivno za sve studente koji planiraju svoju profesionalnu budućnost na ovoj ili onoj strani Atlantika. Sve programe u svim obrazovnim ustanovama akreditiralo je Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta.

Veliki izbor studijskih programa

U Sloveniji postoji 6 sveučilišta, 38 nezavisnih visokoškolskih zavoda i 49 viših škola, a studenti mogu birati između više od 1500 studijskih programa.

Studiji se provode prema bolonjskom sustavu (3 +2), Osnovni studiji traju 3 godine, 2 godine magistarski i 3 godine doktorski studiji. Studiranje na višim školama traje 2 godine, s puno više prakse – čak 400 sati po akademskoj godini.

Bez prijemnih ispita

Prednost slovenskog obrazovnog sustava nesumnjivo jest činjenica da kod upisa u obrazovne ustanove uglavnom nema prijemnih ispita. Jedini izuzeci su određeni studijski programi poput glazbe, likovne umjetnosti, glume, dizajna, arhitekture, sporta, protetike itd.

Brojne povlastice za studente

Studenti u Sloveniji se hrane jeftinije. Svaki obrok za studente sastoji se od subvencioniranog dijela koji se koristi u obliku bonova, i doplate razlike do pune cijene obroka. Subvencija trenutno iznosi 2,69 eura.

Studenti koji su od obrazovne ustanove udaljeni najmanje dva kilometra, ispunjavaju uvjete za subvencionirani prijevoz. Popust važi ne samo za karte za gradski i prigradski autobus, već i za vlak i kombinirane karte. U nekim malim gradovima studenti čak imaju u potpunosti besplatan gradski prijevoz.

Studentima su na raspolaganju i brojne druge pogodnosti, poput jeftinijih karata za razne sportske aktivnosti, jer obično mogu kupiti mjesečnu kartu s popustom za studente. Vrijedi navesti i korištenje knjižnica, jeftinije karte za kazalište (studentske pretplate), muzeje, galerije, razna događanja, manifestacije, koncerte i neke tečajeve jezika.

Mogućnost studentskog rada

Jedna od prednosti ako ste student u Sloveniji je mogućnost da preko studentskog servisa obavljate tzv. studentski rad. Studenti mogu na taj način poboljšati svoju financijsku situaciju radeći tijekom studija i steći vrijedno radno iskustvo, koje mogu ubaciti u svoj CV i samim tim poboljšati svoju konkurentnost na tržištu rada.

Mogućnost studentske razmjene

Studenti imaju mogućnost razmjene studenata putem Erasmus+ i drugih programa. Strani studenti koji studiraju u Sloveniji, realno gledano, imaju veće šanse za razmjenu nego ako su se prijavili za ovaj program u svojoj zemlji.

Pružanje pomoći studentima

U Sloveniji postoji vrlo dobro organiziran program tutorstva. Svaki student može dobiti tutora – tutor je student starije godine koji pruža savjete studentima s nižih godina. Dakle, pojedinac se uvijek može obratiti nekome, pa su tako studiranje i život puno lakši.

Odlična destinacija za studije

Slovenija ima brojne prirodne ljepote, bogatu povijest, raznoliku kulturu, kulinarske specijalitete i, naravno, ljubazne ljude koji su spremni pomoći strancima na svakom koraku.

Ova zelena zemlja sa zdravom klimom jedna je od sedam najsigurnijih zemalja na svijetu. Slovenci teže zdravom načinu života i brizi za okoliš. S obzirom na minimalne kulturne i jezične prepreke i redovite susrete s obitelji i prijateljima zbog geografske blizine, jasno je da je Slovenija odlična destinacija za studije.

Želite li studirati u Sloveniji? Zainteresirani ste za studije, studijske programe na slovenskim obrazovnim ustanovama i za život u Sloveniji? Pišite nam na education@2tm.si

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.