Pripreme za polaganje državne mature

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: Na upit
EduCentar cijena: Na upit

Naziv: E-škola

Kategorija: Tečajevi Kategorija: On-line edukacija

Opis

Kako bi ti olakšali najvažniju odluku u životu, u nastavku pročitaj brošuru e-škola koja ti odgovara na najbitnija pitanja koja su potrebna prije odluke o polaganju ispita državne mature.

U slučaju da ti nešto nije jasno tvoja e-škola te čeka da joj se javiš! Jer s nama su tvoje pripreme jednostavnije!

ZAŠTO DRŽAVNA MATURA? 

Ako želiš studirati nakon završetka srednje škole moraš položiti državnu maturu! Cilj državne mature je provjeriti i vrednovati postignuta znanja i sposobnosti učenika stečena obrazovanjem u srednjoj školi.

TKO POLAŽE ISPITE DRŽAVNE MATURE?

Ispite državne mature polažu:

  • gimnazijalci jer je njima državna matura način završetka srednjoškolskog obrazovanja, a potrebna im je i za upis na željeni fakultet
  • četverogodišnje strukovne i umjetničke škole za upis na željeni fakultet Državna matura se provodi polaganjem ispita državne mature, a ispiti državne mature su ispiti iz općeobrazovnih predmeta.

 KAKO SE PROVODI DRŽAVNA MATURA? 

Državna matura se provodi polaganjem ispita državne mature, a ispiti državne mature su ispiti iz općeobrazovnih predmeta.

ŠTO ČINI DRAŽAVNU MATURU? 

Ispite državne mature čine ispiti obveznoga dijela:

  • HRVATSKI JEZIK
  • MATEMATIKA i
  • STRANI JEZIK – (ispit čije je sadržaj propisan ispitnim katalogom i iz kojeg je učenik najmanje dvije školske godine tijekom srednjeg obrazovanja bio pozitivno ocijenjen) i ispiti izbornoga dijela.

IZNIMKE: Učenici klasičnih gimnazija mogu u sklopu ispita obveznog dijela državne mature umjesto ispita iz stranog jezika polagati ispit iz Latinskoga ili Grčkog jezika. Nacionalne manjine u sklopu ispita obveznoga dijela, uz ispit iz hrvatskog jezika, obvezno polažu ispit iz jezika nacionalne manjine na kojemu se školuju, a kao treći ispit u sklopu ispita obveznog dijela biraju ispit iz matematike ili iz stranog jezika.

ŠTO JE SVJEDODŽBA O DRŽAVNOJ MATURI, A ŠTO POTVRDA O POLOŽENIM ISPITIMA?

Svjedodžba o državnoj maturi je dokaz o uspješno položenim ispitima obveznog dijela, a potvrda o položenim ispitima državne mature je dokaz o položenim ispitima izbornog dijela, a koje izdaje Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

ŠTO ZNAČI VIŠA ILI NIŽA RAZINA? 

 Viša i niža razina odnosi se na ispite obveznoga dijela državne mature koji se mogu polagati na jednoj od dvije razine:

  • A – VIŠA RAZINA
  • B – OSNOVNA RAZINA

U sklopu izbornog dijela državne mature u jednom roku se može prijaviti najviše 6 izbornih predmeta, a oni se polažu prema željama i nisu uvjet za dobivanje svjedodžbe.

ŠTO SE BODUJE ZA UPIS NA FAKULTET? 

Za upis na fakultet boduje se:

  • opći uspjeh u sva četiri razreda srednje škole
  • rezultati na ispitima državne mature iz 3 obvezna predmeta (Hrvatski jezik, strani jezik i Matematika)
  • dodatne provjere na fakultetima: ovise o samom fakultetu, određeni fakulteti boduju i dodatno prijemni ispit, a većina fakulteta traži polaganje obveznih predmeta bez kojih se ne možeš prijaviti na taj fakultet i neobveznih (možeš se prijaviti i bez njih ali šansa za upis na fakultet je s položenim neobveznim ispitima znatno veća).

KOJU RAZINU ODABRATI, A ILI B?

Na ovo pitanje si moraš sam odgovoriti, a ono ovisi ponajviše o željama za upis na određeni fakultet i tvojem predznanju! Ako željeni fakultet traži višu razinu (A), tada je izbor jednostavan. Polažeš A razinu jer s nižom (B) razinom nemaš mogućnost prijave na taj fakultet. Ako željeni fakultet traži osnovnu razinu (B), na njega se možeš prijaviti bez obzira koju razinu odlučiš polagati (A ili B). Bitno je voditi računa i o eventualnom prebacivanju na drugi fakultet ako ti se upisani ne svidi! U slučaju da si položio osnovnu razinu (B), a fakultet na koji se želiš prebaciti je kao uvjet imao višu razinu (A), nećeš se moći prebaciti.

POSTOJI LI RAZLIKA U GRADIVU?

Razlika između razina je vrlo velika, a najizraženija je u matematici i engleskom gdje osnovna razina (B) sadrži manje dijelove srednjoškolskog gradiva, a viša razina (A) sadrži gimnazijsko gradivo. 


U hrvatskom jeziku je razlika nešto manje izražena.

Isto tako, koncept ispita na višoj razini (A) drugačiji je od onoga na osnovnoj razini (B).

ŠTO AKO „PADNEM“ NA MATURI? 

U slučaju da ne položiš državnu maturu gubiš u toj godini mogućnost upisa na većinu fakulteta.
 

ZAŠTO SU I JESU LI POTREBNE PRIPREME ZA DRŽAVNU MATURU? 

Važno je prije svega napomenuti da polaganjem ispita državne mature i upisom na fakultet otvaraš novu stranicu svog života.

Zato je odgovor svakako da! Pripreme su itekako potrebne kako bi se na vrijeme suočio s nedostacima ili jednostavno, prisjetio se gradiva koje ti je „isparilo“.

Isto tako, profesori koji su u tome lako i jednostavno će te upoznati s konceptom ispita koje polažeš te tako tvoj najveći strah pretvoriti u tvoj najveći uspjeh i omogućiti ti lakši upis na fakultet.

PROBNI ISPITI PRIJE MATURE

Tijekom priprema ćeš imati mogućnost polagati probne ispite mature. Oni su dobra vodilja svakoj osobi koja se priprema za polaganje ispita državne mature za provjeru razine znanja i daljnji napredak. Nakon svakog ispita možeš se savjetovati s našim voditeljima kako bi ti daljnja priprema bila što lakša.

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.