Professional Scrum Foundations Training - Online

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: Na upit
EduCentar cijena: Na upit

Naziv: Otvoreno učilište Algebra

Kategorija: Tečajevi

Opis

Professional Scrum Foundations – PSF je dvodnevni intenzivni tečaj na kojem se stječu temeljna znanja potrebna za efikasno uvođenje i primjenu profesionalnog Scruma u svakodnevnoj praksi. Izvodi se kao kombinacija teorije i praktičnih vježbi u timskom okruženju i namijenjen je svima koji sudjeluju u procesu razvoja proizvoda ili imaju dodira s timovima, bez obzira na njihovo predznanje.

Polaznici tečaja na interaktivan način uče o komponentama, vrijednostima i principima Scruma. Istovremeno se imaju priliku organizirati u Scrum timove i u nizu sprinteva izgrađivati realističan proizvod. Tečaj stavlja naglasak na prevladavanje uobičajenih izazova prilikom rješavanja složenih problema, suradnju unutar i preko granica Scrum tima te samoorganizaciju kao bitne elemente u savladavanju Scruma.

Trening uključuje vaučer za polaganje ispita za stjecanje globalno priznatog Scrum.org certifikata Professional Scrum Master I (PSM I).

Sadržaj

 • Razumijevanje i primjena Scrum okvira (Scrum Framework): teorija empiricizma, Scrum uloge, događaji i artefakti, vrijednosti Scruma.
 • Razvoj ljudi i timova: Scrum uloge i odgovornosti, samoorganizirajući timovi, timska suradnja.
 • Agilni razvoj proizvoda: maksimiziranje isporučene vrijednosti proizvoda, upravljanje listom stavki za proizvod (Product Backlog), predviđanje i planiranje isporuka, odnos s dionicima i krajnjim korisnicima.
 • Profesionalni razvoj i isporuka proizvoda: definicija “gotovosti” (Definition of Done), tehnike procjenjivanja, kontinuirana briga o kvaliteti proizvoda.
 • Scrum u praksi: uvođenje i održavanje Scruma u timovima i organizaciji, prepoznavanje uobičajenih pogrešaka i nesporazuma unutar i izvan Scrum tima.

Za koji certifikat te priprema 

Scrum.org certifikat Professional Scrum Master l (PSM I)

Napomena: Trening uključuje jedan vaučer za polaganje ispita. U slučaju da polaznik izađe na ispit unutar 14 dana po završetku tečaja i ne ostvari prolazni rezultat od 85%dobit će pravo na besplatni drugi pokušaj polaganja ispita.

Vezani proizvod

Professional Scrum Developer Training – PSD

Članovi razvojnih timova će najviše profitirati ukoliko sudjeluju na PSF i PSD tečaju, jer će na prvom steći ili obnoviti temeljna znanja o Scrumu, koja će na drugom dodatno utvrditi i nadopuniti znanjima o upotrebi komplementarnih agilnih i DevOps inženjerskih praksi i alata na Scrum projektima.

Kome je namijenjeno

Svima koji žele iskusiti kako se radi u skladu sa Scrumom, bilo da se radi o članovima timova ili dionicima proizvodnog procesa koji direktno ili indirektno s njima surađuju. Izvrstan je izbor za početnike i one koji razmišljaju o uvođenju Scruma u svoju organizaciju. Iskusnijima može pomoći osvježiti i utvrditi znanje o praktičnoj primjeni Scrum komponenata, razmotriti kako njihovi timovi trenutno koriste Scrum i uskladiti njihov rad s preporukama.

Na tečaju se također usvajaju temeljna znanja potrebna za pohađanje daljnjih Scrum.org tečajeva fokusiranih na pojedinačne Scrum uloge: Professional Scrum Product Owner (PSPO)Professional Scrum Master (PSM) i Professional Scrum Developer (PSD).

Preduvjeti

Prethodno znanje nije potrebno. No polaznici će najviše profitirati od tečaja ako unaprijed prouče Vodič za Scrum i podrobnije se upoznaju s temama tečaja.

Radi se o interaktivnom tečaju s praktičnim vježbama za računalom, tako da je potrebno ponijeti vlastito računalo.

Što ćeš naučiti

Polaznici se na početku samoorganiziraju u Scrum timove i trener im predstavlja studiju slučaja razvoja proizvoda, u kojoj on igra ulogu dionika i definira zahtjeve. Timovi kroz niz praktičnih Sprintova primjenjuju Scrum postupno savladavajući:

 • Implementaciju uloga: Vlasnik proizvoda (Product Owner), Scrum Master, razvojni tim.
 • Rad s artefaktima: popis stavki za proizvod (Product Backlog), popis stavki za Sprint (Sprint Backlog), inkrement.
 • Upravljanje događajima: planiranje Sprinta, dnevni Scrum sastanak (Daily Scrum), pregled Sprinta (Sprint Review), osvrt na Sprint (Sprint Retrospective).
 • Tehnike procjenjivanja, timsku definiciju “gotovosti” (Definition of Done), razjašnjavanje korisničkih zahtjeva.
 • Samoorganizaciju, izazove rada u timu, procjenjivanje i podjelu posla.
 • Primjenu Scrum vrijednosti i teorije empirizma.

Kontinuirano se radi osvrt na praktičnu primjenu Scruma od strane timova i preporuke za poboljšanja, kao i aktivna rasprava o konkretnim svakodnevnom problemima polaznika.

O treneru

Ana Roje Ivančić je konzultant za DevOps i Agile i specijalist za Azure DevOps (ex VSTS/TFS) s preko 15 godina iskustva na polju profesionalnog razvoja softvera. Uvjerena je da pomno odabrana kombinacija agilnih i inženjerskih praksi te integriranih alata pomaže organizacijama ostvariti kontinuiranu isporuku vrijednosti svojim korisnicima. Redovito drži predavanja na domaćim i stranim konferencijama (WinDays, ATD, DevArena, ALM Days, NT Konferenca, Basta!) te tehnološke treninge prilagođene klijentima. Sudjelovala je na raznim svjetskim konferencijama (DevOps Enterprise Summit, DockerCon , Agile, ALM Forum, Build). Nositelj je Microsoftove titule Most Valuable Professional (MVP) za razvojne tehnologije i licencirani je Scrum.org Professional Scrum Trainer (PST). Posjeduje niz Scrum i Microsoftovih industrijskih certifikata. Diplomirani je inženjer matematike i računarstva te magistar ekonomskih znanosti.
Ana je predavač/trener u Algebri za PSF i PSD treninge.

Ognjen Bajić je DevOps konzultant i Professional Scrum Trainer s više od 20 godina iskustva u profesionalnom razvoju softvera. Specijaliziran je za Microsoft ALM/DevOps i radi s Team Foundation Serverom (TFS) i Visual Studio Team Services (VSTS) od 2004.
Ognjen pomaže timovima i organizacijama kod uvođenja agilnih alata i praksi, automatizacije i optimizacije razvojnih procesa te da ostvare izvrsnost u kontinuiranoj isporuci i DevOpsu. U radu s timovima, uz fokus na tri aspekta DevOpsa, ljude, procese i alate, vodi ih kod uvođenja profesionalnih razvojnih praksi.
Predavao je na nizu konferencija (TechEd, Basta, ALM Days, NT Konferenca, Windays) i radionica. Od 2006. je nositelj Microsoftove titule Most Valuable Professional (MVP) za Visual Studio i razvojne tehnologije. Posjeduje niz certifikata: PSM I i II, PSD, MCSD: ALM, MCTS:TFS, MCSD.NET, PMP. Ognjen je predavač/trener u Algebri za PSF i PSD treninge.

Početak treninga 7.5.2020.

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.