Strojarski/ka tehničar/ka

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: Na upit
EduCentar cijena: Na upit

Naziv: Učilište Studium

Kategorija: Tečajevi

Opis

Obrazovanje tehničara u području strojarstva, osim zajedničkih ciljeva srednjeg obrazovanja, ima za cilj:

  • obrazovanje kadrova za obavljanje poslova u projektiranju, pripremi i vođenju proizvodnje te održavanju uređaja, strojeva i cijelih pogona u pojedinim područjima strojarstva, strojarske energetike i mehanike
  • stjecanje dobrog općeg obrazovanja koje će pojedincima omogućiti nastavak obrazovanja na višim i visokim školama I fakultetima u područjima tehničke znanstvene oblasti, prije svega u strojarstvu

Opis poslova:

Posao strojarskog tehničara obuhvaća rad na projektiranju, gradnji, upotrebi te održavanju alata i strojeva. Strojarski tehničari zaposleni su u različitim odjelima: odjel konstrukcije strojeva i alata, odjel pripreme i vođenja proizvodnje strojnih dijelova i alata, odjel kontrole rukovanja i održavanja alatnih strojeva u proizvodnim pogonima. Zajedno sa strojarskim inženjerima mogu raditi na konstruiranju alata i strojeva, a taj posao obuhvaća pronalazak optimalnih rješenja u pogledu opterećenja, brzine i dimenzije stroja kao i njihovoj sigurnosti te lakoći upotrebe.

Strojarski tehničar izrađuje skice uz pomoć priručnika koji sadrži podatke o tehničkim materijalima, njihovoj obradi te o standardizaciji elemenata strojeva i alata. Prilikom izrađivanja proračuna, skica i simulacija strojeva, strojarski tehničar služi se računalom i programskim paketima. Prilikom provjere kvalitete i funkcija gotovog proizvoda, strojarski tehničar obavlja različita mjerenja, a podatke koje dobije koristi za izdavanje atesta za stroj kao i za izradu uputa pravilnog rukovanja strojem.

Strojarski tehničar može raditi u svim industrijskim djelatnostima u državnom ili privatnom vlasništvu. Može raditi u proizvodnji, održavanju i servisiranju. Osim toga, može pripremati proizvodno-tržišne parametre, brinuti o utvrđivanju zaštitnih mjera i očuvanju okoliša. Strojarski tehničar također može biti mentor na praktičnoj nastavi ukoliko ima dodatno obrazovanje.

Strojarski tehničar posao obavlja u zatvorenom prostoru ili u uređenim radnim prostorijama normalne temperature. Prilikom obavljanja posla može sjediti ili stajati. Ponekad je tijekom obavljanja posla izložen buci, prašini i isparavanjima para i plinova.

Karakteristike obrazovnog profila:

Teoretsko i u značajnoj mjeri praktično obrazovanje omogućuje lako uključivanje u rad, a široko opće obrazovanje pruža mogućnost daljnjeg obrazovanja na višim školama i fakultetima.

Program  je usklađen s očekivanjima primjerenim radu strojarskog tehničara. Stručni sadržaji imaju zadaću omogućiti stjecanje stručnih znanja iz područja projektiranja, gradnje, upotrebe i održavanja alata i strojeva.

UVJETI UPISA

 U program stjecanja srednje stručne spreme mogu se upisati polaznici koji imaju:

  • završenu osnovnu školu i najmanje 15 godina života
  • liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova strojarski tehničar

Za upis u program prekvalifikacije polaznik mora imati:

  • završenu srednju školu
  • liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova strojarski tehničar

Trajanje programa: 2753 sata.

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.