Donošenje odluka

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: 1 dan(a)
EduCentar cijena:
199,08 EUR (1.500 kn)

Naziv: Ramiro

Kategorija: Poslovna edukacija

Opis

Znate li kako donosite odluke? Osvijestite mentalne i emocionalne zamke u koje upadate i osigurajte da vaše odluke budu kvalitetnije, lišene klasičnih pogrešaka i neželjenih vanjskih utjecaja. 

Svi kontakti koji su zainteresirani za ovaj trening će biti obaviješteni kada se dosegne minimalni broj polaznika (10 osoba) te će se obaviti provjera jesu li još zainteresirani za trening. Termin održavanja treninga se određuje nakon popunjavanja minimalnog broja polaznika (10 osoba).

Ciljevi koje ćemo postići

Tijekom života razvijamo vlastite načine odlučivanja pa nam promiče da se proces donošenja odluka najčešće događa nesvjesno.

Na treningu ćete saznati najnovije spoznaje o ovom procesu i osvijestiti svoje obrasce donošenja odluka. Krenut ćete u izgradnju nove, poboljšane strategije, koja će vam pomoći donošenje odluka na učinkovit i kvalitetan način.

Na našem treningu ćete dobiti konkretne i učinkovite alate za izgradnju jasnoće na kojoj ćete temeljiti odluke. Tada ćete moći sigurno stajati iza svojih odluka, objasniti ih drugima, te ih motivirati da vam se pridruže u njihovoj realizaciji. 

Kroz praktične primjere i znanstveno utemeljene spoznaje, naučit ćete:

 • prevenirati najčešće osobne i timske zamke u donošenju odluka
 • psihološke mehanizme koje stoje u pozadini procesa donošena odluka
 • prepoznati vlastite učinkovite i neučinkovite strategije donošenja odluka  
 • upravljati emocijama prilikom donošenja teških odluka
 • primijeniti učinkovit i sustavan proces donošenja odluka
 • povezati intuiciju i svjesno promišljanje prilikom donošenja odluka
 • koristiti učinkovite metode donošenja odluka u timu

Zašto Ramiro

 • 20+ godina iskustva savjetovanja menadžmenta prilikom donošenja odluka
 • Kroz više od 19 godina konzultantskog rada, jedan od naših zadataka bio je pomoći menadžmentu donositi dobre odluke, kako u svakodnevnim, tako i u teškim situacijama. Naše iskustvo i psihološku ekspertizu pretočili smo u ovaj trening, kako bi svima prenijeli metode koje su se pokazale najučinkovitijima
 • SVI KLIJENTI

Odluke kreiraju naš život i rad

Procjena neuroznanstvenika je da dnevno donesemo nekoliko desetaka tisuća odluka. Neke od njih su sitne, poput odluke hoćemo li se odmah dignuti iz kreveta kada čujemo budilicu ili nastaviti spavati. Međutim, čak i takvi, naizgled nevažni izbori, kreiraju naš dan. Postoje i velike odluke, koje značajno (pre)usmjeravaju tijek našeg rada i života. Pritom, ukoliko ste u ulozi voditelja tima ili menadžera, odluke na pitanja poput:

Koga izabrati za strateškog partnera? Ulagati i dalje u suradnju s problematičnim korisnikom ili izaći iz tog posla? Dozvoliti fleksibilno radno vrijeme ili zadržati jasne standarde gdje i kada se radi?

će utjecati na vas, ali i druge ljude te poslovanje. Sve ove dileme su formulirane kao izbor između dvije opcije, što je u stvarnom životu rijetko slučaj. Prilikom donošenja odluka, mnoštvo je opcija na raspolaganju. Njih je potrebno uočiti, a onda odlučiti koja će vas najbrže i uz što manje rizika dovesti do željenih ciljeva. To je prilično zahtjevan zadatak.

Donošenje odluka nije racionalan proces

Proces donošenja odluka je obojan emocijama, našim očekivanjima, pa čak i vanjskim utjecajima kojih smo rijetko svjesni. Neke od najčešćih zamki s kojima se poduzeća susreću prilikom rješavanja problema i donošenja odluka su:

 • Ignoriranje problema, jer bi usmjeravanje pažnje na njih otvorilo Pandorinu kutiju i za sobom povuklo mnogobrojna pitanja
 • Priznavanje da problem postoji, ali stvaranje dojma da nije toliko bitan
 • Prihvaćanje prvog rješenja, i to najčešće onog koje ne narušava status quo previše, istovremeno stvarajući osjećaj da se nešto poduzima
 • Traženje nepostojećeg, savršenog rješenja što dovodi do iscrpljivanja tima i propuštanja prilike da se pravovremeno adresiraju poteškoće
 • Inzistiranje na pridržavanju donesene odluke, jer se već puno truda uložilo u njenu provedbu
 • Odustajanje od odluke zbog straha kako će ju suradnici prihvatiti ili uslijed otpora koji se javio

Sve ove zamke onemogućuju napredak i razvoj kreativnih potencijala unutar tima, dugoročno narušavaju radnu atmosferu, ali i rezultate.

Svjesno, kvalitetno i učinkovito donošenja odluka 

Unatoč zamkama kojima smo skloni, mi svojim odlukama možemo kreirati napredak i zajedništvo. Ključno je unutar sebe izgraditi jasne principe koji će nam biti stalan kompas, osiguravajući da odluke donosimo svjesno i pravovremeno. Upravo to ćete dobiti na našem treningu donošenja odluka.

Javite nam se

Donošenje odluka jedna je od najvažnijih osobnih i profesionalnih vještina. Nemojte to prepustiti pokušajima i pogreškama, već naučite kako odluke donositi svjesno, kvalitetno i pravovremeno.

DOGOVORITE BESPLATNI RAZGOVOR

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.