Homeschooling (školovanje kod kuće: dobra opcija ili nužno zlo?

Jezični savjetnik

Molba ili zamolba?

Iako se riječ zamolba nevjerojatno proširila u posljednjih nekoliko desetljeća, jezikoslovci prednost daju imenici molba.

Belgijac ili Belgijanac?

Etnonimi su naziv za pripadnika ili pripadnike nacije, naroda, plemena, roda ili kakve druge veće ili manje narodnosne ili etničke skupine. Primjerice Albanci, Slaveni, Siouxi, Eskimi i tako dalje.

Ruske 'posuđenice' koje i danas koristimo

Jezični kontakti ruskog i hrvatskog jezika su zamjetni i znatni, međutim ne toliko na razini posuđivanja, nego na razini genetske sličnosti ovih dvaju jezika,

7 riječi koje trebate uvrstiti u vokabular kako biste zvučali ozbiljnije

Želite da vas ljudi shvaćaju ozbiljnije i više vas poštuju? Onda se poslužite jednostavnim trikom i počnite u svakodnevnom govoru koristiti idućih 7 riječi zbog kojih ćete zvučati pametnije i ozbiljnije.

Strane riječi za koje imamo zamjenu u hrvatskom jeziku

Internacionalizmi ili međunarodnice su u lingvističkom smislu riječi koje najčešće vode podrijetlo iz latinskog i starogrčkog jezika, a imaju isto osnovno značenje i u svojoj osnovi isti izraz u više jezika.

8 najčešćih pogrešaka koje čine govornici hrvatskoga jezika

Lektorica Anđelka Ilinović izdvojila je osam najčešćih pravopisnih i gramatičkih pogrešaka koje govornici hrvatskoga jezika čine u govorenju i pisanju.

10 najčešćih pravopisnih pogrešaka u 2017.

U čemu se najviše griješilo, doznajte u potonjim pregledima, koje je temeljito pripremio tvorac Haschecka i dugogodišnji profesor na FER-u Šandor Dembitz.

Istječe li ili ističe rok?

Profesorica dr. sc. Marijana Togonal osvrnula se na nepravilno korištenje glagola „isticati“ i „istjecati“, koje komunikacijski stručnjaci često koriste kako bi izrazili protok vremena.

14 metoda za poboljšanje vještine govora na engleskom

Korisni savjeti nalaze se u članku.

Česte pravopisne i gramatičke pogreške

U nastavku pročitajte neke od najčešćih pogrešaka u hrvatskome jeziku.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.