Besplatne stranice za online učenje vrijedne vašeg vremena

Teško je pratiti sve više web stranica za učenje koje se pojavljuju iz dana u dan, pa vam mi donosimo listu također važnih stranica za koje možda nikada niste ni čuli.

SCITABLE (http://www.nature.com/scitable)

Scitable, kreirana od strane NatureEducation je online prostor za učenje o znanosti. Posjetitelji mogu pretraživati znanstvene članke i knjige, pitati stručnjake za mišljenje, stvoriti online učionicu ili čak dijeliti svoje sadržaje. Materijali na stranici usmjereni su na prirodne znanosti, ali su tu i brojni izvori koji mogu pomoći učenicima pokrenuti ili ubrzati karijeru u znanosti.

GCF LEARNFREE.ORG (http://www.gcflearnfree.org/ )

Putem ove stranice možete usavršiti svoje znanje o tehnologiji, poboljšati svoju pismenost i znanje iz matematike kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada.

Sva predavanja na stranici su potpuno besplatna te postoje mobilne verzije istih kako biste mogli učiti u pokretu. Trenutno je na stranici dostupno 750 besplatnih lekcija putem kojih možete naučiti koristiti Microsoft Office ili zbrajati i oduzimati.

ENGINEERING FOR CHANGE (http://engineeringforchange-webinars.org/)

Ova stranica ne sadrži klasične tečajeve, videe i lekcije. Umjesto toga je to interaktivna web stranica koja omogućuje korisnicima da komuniciraju s drugim inženjerima. To je također izvanredna prilika za uključivanje u humanitarne inženjerske projekte. Svaki mjesec se rješavaju nove teme, a svi zainteresirani se pozivaju da se uključe i nauče više o onome što ih zanima.

LEARNTHAT (http://learnthat.com/

Learnthat je izvrsno mjesto ukoliko želite naučiti više o financijama, novim tehnologijama ili naučiti više o ekonomiji. Posjetitelji stranice mogu naučiti kako poboljšati svoje znanje u excelu, online marketingu ili unaprijediti svoje znanje o menadžmentu kroz niz korisnih fotografija, videa i članaka.

MENTORMOB (http://www.mentormob.com/)

Stranica MentorMob ne objavljuje samostalno sadržaje, edukativne materijale i slično, ali je idealan alat da prikupite na jednom mjestu izvore sa svih stranica, organizirate ih i dijelite s drugima. Korisnik može samostalno složiti vlastitu listu edukativnih materijala ili proći kroz listu koju su sastavili drugi korisnici. http://www.mentormob.com/

LEARNERSTV (http://www.learnerstv.com/)

LearnersTV objedinjuje videe, audio lekcije, animacije, prezentacije i nudi korisnicima niz materijala pomoću kojih mogu učiti. Oni koji traže duboke analize mogu pronaći kompletne tečajeve, a za one koji samo istražuju neko područje nude se kratki članci i PowerPoint prezentacije.

GROVO (http://www.grovo.com/)

Znanje i korištenje tehnologije je važna vještine na današnjem tržištu rada, ali postaje teško pratiti sve tehnološke inovacije koje se nude. Tu vam Grovo može pomoći. Stranica za online učenje specijalizirana za ponudu video lekcija o Internet proizvodima. Posjetitelji stranice tako mogu proširiti svoje znanje o stranicama kao što su Twitter, Gmail,Facebook i WordPress ili samo naučiti nešto novo o online marketingu. 

Coursera (www.coursera.org)

Coursera je projekt besplatnog obrazovanja za sve zainteresirane studente. Coursera je partner projekt ponajboljih svjetskih sveučilišta poput Sveučilišta CalTech i Sveučilišta Stanford. Online kolegiji su organizirani tako da se odvijaju slično kao na fakultetima pa ćete predavanja moći (ili morati) rješavati kvizove, raditi prezentacije/eseje ili neke zadatke. Sve što trebate napraviti kako bi upisali kolegij je registrirati se, predbilježiti se za željene kolegije i čekati početak predavanja.

HowStuffWorks (www.howstuffworks.com)

HowStuffWorks će vam objasniti na koji način rade i kako se upotrebljavaju stvari koje nas svakodnevno okružuju, a uz to sadrži bezbrojne savjete, od toga kako zaliječiti ogrebotinu do savjeta oko vožnje automobila.

Glavna prednost stranice (osim toga što sadrži mnoštvo raznolikog sadržaja) je u tome što je većina članaka popraćena sa slikama i video materijalom koji dodatno pojašnjavaju neku temu.

iTunes University (www.apple.com/education/itunes-u)

Sveučilišni profesori sa sveučilišta poput MIT-a i Yalea htjeli susvoja predavanja učiniti dostupna svima pa su sklopili suradnju s Appleom, a rezultat je obradovao ljubitelje Appleovih proizvoda diljem svijeta.

Aplikacija iTunes University je omogućila besplatan download kolegija, predavanja i knjiga. Preko aplikacije si također možete puštati audio ili video predavanja te im dodavati vlastite bilješke. Također, studentima život olakšava opcija koja im omogućuje da na jednom mjestu mogu dodavati sve obveze koje imaju vezane za pojedini kolegij te ih označiti nakon što ih riješe. 

Harvard Open Courses (www.extension.harvard.edu/open-learning-initiative)

Oduvijek vas je privlačio neki kolegij s Harvarda, ali šanse da ga ikada upišete su bile male? Harvard je dobar dio svojih video predavanja na gore navedenoj web adresi učinio dostupnim svima. Ne morate se ni registrirati. Možete ih pogledati bez ikakvih obaveza, a zaviriti u novčanik ćete morati jedino ako želite potvrdu o polaganju kolegija.

YouTube EDU (www.youtube.com/education)

Na spomen YouTubea većina prvo pomisli na smiješne videe s mačkama ili fail kompilacije, ali YouTube ima i svoju edukativnu stranu. Na sličan način kao i prethodno nabrojane stranice, projekt YouTube EDU također nudi raznovrsna video predavanja poput onih o matematici, poduzetništvu ili strojarstvu.

Kao i na drugim stranicama, i ovdje su predavanja prezentirana od strane priznatih stručnjaka i profesora koji predaju na svjetski poznatim sveučilištima, a glavna je razlika ta što su ovdje dodana predavanja napravljena od strane samih korisnika pa je učenje uz njih puno opuštenije dok u isto vrijeme zadržavaju edukativnu vrijednost „službenih“ predavanja.

Ako ipak više volite standardni princip ex catedra predavanja, te volite osobni kontakt s predavačem - ponuda edukacije na EduCentru stvorena je za vas! 

Izvor: onlinecollege.org

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.