9 načina da budete (i izgledate) pametniji!

Bilo da pokušavate efikasno rješavati sve svoje obaveze ili samo želite ispasti pametni pred svojim prijateljima, postoji nekoliko savjeta kojima možete povećati aktivnost vašeg mozga.

Čitaj brže i kvalitetnije

Svi znamo da je čitanje korisno za povećanje učinkovitosti vaših sivih stanica. Kada čitate knjigu ili samo surfate internetom, radite nešto sa svojim ustima. Žvačite žvakaću ili jedite. Nakon što pročitate određeni dio teksta uzmite si nekoliko minuta da vam 'sjedne' ono što ste pročitali i zadržite to u svojoj memoriji ukoliko vam je izrazito važno. Bilo da čitate knjigu, skriptu ili članak na internetu, iznenadit ćete se koliko možete naučiti ukoliko čitate ne samo brzo nego kvalitetno.

Gestikulirajte i govorite sigurno

Ukoliko možete više doprinijeti razgovoru, sastanku ili nekoj drugoj diskusiji – pametnije ćete izgledati. Bilo da samo postavljate pitanja ili kratko prokomentirate situaciju, izgledat ćete pametnije nego da tiho stojite, a uostalom možete nešto naučiti iz cijelog razgovora. Izražajni govor je ključ: možete povećati svoju vjerodostojnost samo ako pričate sigurnim i privlačnim tonom. Mijenjajte ton glasa ovisno o situaciji i pokušajte minimizirati broj pauza kada govorite. Samopouzdanje može biti dugoročno korisno za vas.

Fokusirajte se na ono što znate

Kada se uključite u 'intenzivnu' raspravu s vašim prijateljima, možete se naći u situaciji da pronađete neke rupe u vašem znanju. U redu je da ponekad priznate kako nešto ne znate, ali ukoliko to ne želite pokazati okrenite priču u svoju korist i koristite se argumentima za koje ste sigurni da su točni. Iskoristite ono što znate i tako ostanite u razgovoru.

Vježbajte

Zdravo tijelo znači i zdrav mozak. Između obaveza, učenja i čitanja budite sigurni da vodite zdrav život odnosno da redovito vježbate i jedete zdravo. Istraživanja pokazuju poveznicu između redovite vježbe i intelektualnog kapaciteta, produktivnosti i kreativnosti.

Hoće li vas cijeli dan u teretani učiniti pametnijima? Ne baš, ali isto tako ako cijeli dan sjedite i ne radite ništa neće učiniti ništa dobro za vaš mozak.

Pričajte sami sa sobom

Iako kada pričate sa sobom možete izgledati ludo, nedavna istraživanja su pokazala da ljudi koji pričaju sa sobom na glas kada traže nešto poboljšavaju svoje kognitivne funkcije. Teorija koja stoji iza toga: kada na glas pratite tijek zadatka kojeg obavljate, bolje se fokusirate na izvedbu. Kada poželite izreći na glas problem koji rješavate, nemojte se ustručavati – to vam može pomoći da zadatak obavite brže.

Naučite strani jezik

Učenje stranog jezika zaista može poboljšati mentalne sposobnosti čovjeka i učiniti ga pametnijim. Kada znate neki strani jezik, tada ste u mogućnosti razmišljati na različite načine što značajno stimulira vaš mozak. Pokušajte samo čitati na stranom jeziku i osjetit ćete promjene.

Radite stvari na teži način

Tehnologija nam je zaista učinila živote lakšima, ali ponekad vrijedi raditi stvari na teži način. GPS, npr. omogućuje nam da se nikada ne izgubimo, ali s druge strane tako nikada nećemo naučiti put kojim moramo ići. Budite sam svoj GPS i naučite se kretati po gradu, izgradite sposobnost snalaženja u prostoru i naučite navigirati koristeći vaš mozak. Kada radite stvari na teži način, održavate vaš mozak snažnim.

Morate znati što vas ne čini pametnijima

Postoji mnogo istraživanja koja ukazuju na to što vas može učiniti pametnijima – ali isto tako je važno znati što negativno utječe na vašu aktivnost mozga. Što manje vremena provedete vodeći se besmislenim mitovima, više ćete se moći fokusirati na važne stvari koje vam zaista mogu pomoći. Npr. istraživanja govore da nas internet čini glupima, no to zapravo nije istina ukoliko se ispravno koristi.

Samo vjerujte da ste pametni

Zadnji korak? Samo vjerujte da ste pametni. Istraživanja su pokazala da je ovo jednostavno vjerovanje točno. Uvjerite se da niste toliko pametni i to će vam ostaviti prostora da naučite nove stvari i ispitujete svaku situaciju.

No, to se neće dogoditi ako mislite da je vaša inteligencija fiksna, odnosno da je ne trebate nadograđivati. Stav je sve.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.