Privatno školovanje donosi bolji odnos s profesorima i kvalitetniju praksu

Od ukupnog broja ispitanika, 57% ih pohađa javni fakultet, dok je njih 43% na privatnom učilištu.

Godinu ponavlja visokih 42% studenata javnih fakulteta

Prema provedenom istraživanju, glavni razlozi studiranja na javnom fakultetu su financijska (ne)mogućnost i bolja reputacija na tržištu rada. Jedan od ispitanika u svom komentaru navodi da javne fakultete 'prati bolja reputacija u postizanju razine znanja, zatim nude veći izbor predmeta, a i puno je niža cijena studiranja.'

Glavni razlozi za plaćanje privatnog studija su kvalitetnija nastava i bolji odnos profesora prema studentima. „Zbog interaktivne nastave, malih grupa studenata, mogućnosti postavljanja pitanja i potpitanja, korektnog ocjenjivanja“, pojašnjava svoj izbor jedan od studenata privatnog učilišta.

Niti ispitanici s javnih fakulteta niti oni s privatnih ne smatraju da je studij koji pohađaju lagan. Ispitanici privatnih učilišta većinom (63%) smatraju da im je za prolazak na ispitu dovoljno malo učenja, ali da je teško dobiti dobru ocjenu. Istog stajališta je 43% studenata s javnih fakulteta.

S druge strane, ispitanici s javnih fakulteta (50%) prvenstveno smatraju da je za prolaz na ispitu potrebno puno učiti, dok isto smatra 27% ispitanika s privatnih učilišta.

Ispiti se u prosjeku pripremaju tjedan dana 39% ispitanika s javnih fakulteta i 38% ispitanika s privatnih učilišta spremni su za ispit nakon tjedan dana učenja.

S druge strane više studenata privatnih studija (32%) priprema ispit u nekoliko dana, nego što to rade studenti javnih fakulteta (20%).

Značajna razlika uočljiva je i kod spremanja ispita više mjeseci – 6% studenata javnih fakulteta i 1% s privatnih studija 'primorani' su provesti nekoliko mjeseci učeći za ispit.

Na javnim fakultetima je znatno viša stopa studenata koji ponavljaju godinu – 42% ispitanika s javnih fakulteta ponavljalo je godinu, dok je isto iskustvo doživjelo tek 6% ispitanika s privatnih učilišta.

'Privatnjaci' zadovoljniji, posebice komunikacijom s profesorima

Kada je u pitanju zadovoljstvo studiranjem na odabranom fakultetu, studenti privatnih učilišta su zadovoljniji od kolega s javnih fakulteta.

Ispitanici s javnih fakulteta najviše su zadovoljni: dostupnošću literature (68%), tehničkom opremom (67%), prostorima u kojima se održava nastava (63%), ali i dostupnošću profesora za konzultacije (61%).

Ispitanici s privatnih studija kao prednost svog odabira ističu: dvosmjernu komunikaciju s profesorima (95%), dostupnost literature (94%), tehničku opremu (94%) i dostupnost profesora za konzultacije (94%).

Studenti javnih fakulteta najmanje su zadovoljni kvalitetom praktične nastave, svega petina njih (20%) zadovoljna je ovim aspektom studiranja, kao i pripremom za tržište rada koju im fakultet pruža (25%). Istim aspektima studiranja zadovoljno je preko 80% studenata privatnih studija, iako su i oni najmanje zadovoljnim tim aspektima.

Ispitanici s javnih fakulteta u svojim komentarima navode da je problem tome 'izrazito veliki broj studenata i nezainteresirani profesori', dok ispitanici s privatnih studija navode da žale što njihov studij 'poslodavci ne priznaju kao što priznaju javne fakultete', ali i zbog 'loše slike u javnosti koja je stvorena bez osnova'.

Šokantno: samo 6% studenata privatnih učilišta nisu bili 'žrtve' predrasuda!

Zbog plaćanja studija, studenti privatnih učilišta često su izloženi predrasudama – tek 6% ispitanika navodi da nikada nisu doživjeli predrasude zbog pohađanja privatnog studija.  Više od polovice ispitanika s privatnih studija (59%) navodi da je izloženo predrasudama i to često, dok ih je 35% također izloženo, ali rjeđe.

Ispitanici izloženi predrasudama najviše ih doživljavaju od strane poznanika (81%), zatim prijatelja (54%) te kolega sa studija (22%).

Šokantan je podatak da je petina ispitanika (21%) 'žrtva' predrasude od strane poslodavca, ali i vlastite obitelji (19%). Kolege na poslu također znaju osuđivati zbog izbora fakulteta – 18% ispitanika doživjelo je predrasudu od svojih kolega. Ispitanici navode da i profesori također gaje predrasude zbog plaćanja studija (8%).

U 6% osoba koji su ih osuđivali, ispitanici s privatnih učilišta navode ljude koje su tek upoznali, ali i doktore koji su ih liječili.

Čak više od polovice (54%) ispitanika s javnih fakulteta priznaje da imaju predrasude prema kvaliteti privatnih studija. Jedan od ispitanika objašnjava: „To su djeca bogataša koja ne mogu upasti na javne fakultete, dok im školarina na privatnim garantira da će položiti sve ispite, bez obzira na znanje.“

Studenti privatnih učilišta bolje su upoznati s programom razmjene studenata od kolega s javnih fakulteta. Više od polovice studenata na privatnom studiju (58%) je jako dobro upoznato s mogućnostima  odlaska u inozemstvo, dok je u isto upućeno 37% studenata s javnih fakulteta.

Osim što su bolje upoznati, 14% studenata s privatnih učilišta bilo je na razmjeni, naspram 4% njih  s javnih fakulteta.

Kada je u pitanju primanje stipendija, prednjače studenti s javnih fakulteta – njih 36% prima ili je primalo stipendiju, naspram 15% ispitanika s privatnih učilišta.

Kada bi ponovo birali fakultet, uvjerljivih 90% ispitanika s privatnih i 90% ispitanika s javnih fakulteta ponovilo bi svoj izbor.

 

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.