Pomodoro tehnika - povećajte svoju produktivnost

Jeste li znali da običan kuhinjski ‘timer’ (u obliku rajčice ili bilo koji drugi) može pomoći u upravljanju vremenom i povećanju produktivnosti? 

Pomodoro tehniku je smislio Francesco Cirillo, za vrijeme fakulteta. Naime, on je u potrazi za pomoći u učenju, saveznika našao u kuhinjskom ‘timeru’ u obliku rajčice, od tuda i naziv ove tehnike. Kada je vidio mnoge pozitivne efekte primjene ove tehnike, odlučio je podijeliti je sa svijetom.

Zašto probati pomodoro tehniku?

Kod upravljanja vremenom, naglasak se često stavlja na planiranje aktivnosti i postavljanje prioriteta. Naravno, bez toga ne možete biti uspješni na tom polju. Međutim, malo tko govori o načinu obavljanja isplaniranih aktivnosti. 

Svakako, svi će vam reći da je za aktivnosti koje su intelektualno i kreativno zahtjevne potrebno potpunu pažnju posvetiti jednoj aktivnosti kako biste za najkraće vrijeme postigli dobre rezultate. 

Pitanje je: „Kako to postići?" Odgovor možete naći upravo u pomodoro tehnici.

Pomodoro tehnika vam može pomoći da:

- Budete duže koncentrirani na određeni zadatak

- Smanjite broj prekida i pauza koje sami svjesno ili nesvjesno uzrokujete

- Smanjite utjecaj prekida koje uzrokuju druge osobe u vašem okruženju

Uz pomodoro tehniku, možete za kraće vrijeme uspješno i kvalitetno napraviti više zadataka.

Što je „pomodoro"?

Ne, ovdje se ne misli na rajčicu :). Pomodoro je naziv za fokusiran, aktivan rad na određenoj aktivnosti, bez prekida. Osnovno pravilo tehnike je da se pomodoro ne može dijeliti - ne postoji pola pomodora, ili ste završili jedan ili niste.

Optimalna dužina Pomodora je, po Francescu Cirillu, 25 minuta, međutim, provjerite je li vam potreban duži ili kraći vremenski period. 

Eksperimentirajte s dužinom pomodora i otkrijte koliko dugo vi možete biti aktivno fokusirani na određeni zadatak i prilagodite Pomodoro tehniku svojim potrebama i mogućnostima.

Kako početi?
 
Sve što vam je potrebno da biste upotrijebili ovu tehniku jesu papir, olovka i ‘timer’. 
 
Prvo treba napraviti tablicu koja sadrži kolonu s listom zadataka koje želite završiti, popisane tako da se na samom početku nalazi zadatak s najvećim prioritetom i kolonu u koju ćete moći upisati koliko pomodora ste završili u sklopu određenog zadatka.
 
Savjeti za planiranje aktivnosti:
 
• Kompleksnije zadatke podijelite na više manjih zadataka - ukoliko se zadatak koji je pred vama može podijeliti na nekoliko manjih aktivnosti, podijelite ga jer ćete tako smanjiti pritisak i stres koji izazivaju veliki zadaci
 
• Grupirajte sitnije aktivnosti sličnog karaktera u jedan pomodoro - kada imate nekoliko sličnih aktivnosti koje znate da neće oduzeti čitav pomodoro, grupirajte ih
 
Zatim namjestite štopericu na 25 minuta i radite tih 25 minuta na prvom zadatku.
 
Kada sat zazvoni, makar bili korak od završetka zadatka, napravite pauzu od 3 do 5 minuta. Nakon pauze, ponovo namjestite štopericu na 25 minuta i nastavite s radom tamo gdje ste stali. Kada završite četiri pomodora, nagradite se malo dužom pauzom, od 15 do 30 minuta.
 
Možda vam se čini da je pauziranje svakih 25 minuta suvišno, ali griješite. Upravo ovaj mali predah će vam omogućiti produktivniji i kvalitetniji rad.
 
Ukoliko, iz bilo kojeg razloga, prekinete pomodoro koji je u tijeku, i prekid je duži od minute, štopericu namjestite na početak. Dakle, nema pauziranja štoperice i nastavljanja nakon izvjesnog vremena. Ovim podsvjesno motivirate sebe da se u potpunosti posvetite aktivnosti koja je pred vama.
 
Ako završite zadatak prije isteka pomodora koji je u tijeku, možete vrijeme koje je preostalo iskoristiti za dodatnu provjeru napravljenog i/ili naučenog što će doprinjeti još kvalitetnijem završetku aktivnosti. Ipak, ukoliko vam je ostalo dosta vremena na štoperici ili imate manjak vremena, možete resitirati štopericu i posvetiti se sljedećoj aktivnosti nakon kraće pauze koja će vam pomoći da lakše promijeniti aktivnost. 
 
Praćenje napretka
 
U koloni koju ste namijenili praćenju završenih pomodora upišite svaki završen pomodoro za određenu aktivnost (najbolje sa znakom „X"), ali posebno obilježite i one koji su prekinuti (ovo možete napraviti tako što ćete ostaviti prazan prostor između dva završena pomodora).
 
Zahvaljujući ovome ćete imati mogućnost otkriti koliko je posvećenog rada potrebno za određene zadatke što vam može pomoći u kasnijem osmišljavanju dnevnih planova.
 
Najveći problem - prekidi 
 
Najveći neprijatelj produktivnosti jesu prekidi tijekom aktivnog rada. Postoje dvije vrste prekida: unutarnji (oni za koje ste sami krivi), i vanjski (oni koje uzrokuje vaša okolina - kolege, prijatelji, članovi obitelji...).
 
Šta god bio razlog prekida, vaš osnovni cilj treba biti zaštita započetog pomodora, a evo kako to možete učiniti.
 
• Unutarnji prekidi
 
Sigurno vam se događalo da se, taman kada odlučite posvetiti nečemu, sjetite da još niste popili kavu, da niste nazvali prijatelja, da niste zalili cveće ili nešto slično što se mora napraviti istog trenutka. Je li to zaista toliko hitno? Zar ne može pričekati 21 minutu (ili koliko god vam je ostalo do kraja pomodora)?
 
Ono što tada trebate napraviti je da u tom trenutku da u svoj plan aktivnosti dodate to čega ste se sjetili (ili se tome posvetite u pauzi) i nastavite sa svojim radom na trenutnoj aktivnosti. Na ovaj način nećete izgubiti više od nekoliko sekundi i možete nastaviti s radom na trenutnoj aktivnosti, tj. ne morate poništiti pomodoro.
 
• Vanjski prekidi
 
Šta raditi kada vam dođe kolega s hitnim zadatkom? Prvo što trebate znati je da njegovo hitno ne mora biti i vaše hitno, samim tim, najvjerovatnije postoji mogućnost da se tom hitnom zadatku posvetite nakon završenog pomodora ili nakon ciklusa od 4 pomodora. 
 
Stoga, Francesco Cirillo u svojoj tehnici savetuje sljedeće: informirajte sagovornika o tome da trenutno nemate vremena, dogovorite vrijeme kada se možete posvetiti tome i nazovite ga prema dogovoru.
 
Dakle, ukoliko procijenite da „hitan" zadatak može još malo pričekati, zapišite ga u plan aktivnosti i posvetite mu se u dogovoreno vrijeme.
 
Zašto nešto tako jednostavno dovodi do dobrih rezultata?
 
Kada pomislite na neki teži zadatak koji je pred vama i vrijeme i trud koje će biti potrebno uložiti kako bi se taj zadatak uspješno i kvalitetno završio, može biti teško početi sa radom. Čak i kada počnete, vrlo je vjerojatno da ćete se suočiti s određenim brojem unutarnjih prekida.
 
Uz Pomodoro tehniku možete razviti samodisciplinu u upotrebi vremena koja je izuzetno važna kako na poslu, tako i u privatnom životu.
 
Sada kada smo vam predstavili osnove Pomodoro tehnike, savetujemo vam da joj date šansu i isprobate je. 
 
Izvor: Infostud.com
 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.