Savjeti za bolje i učinkovitije učenje

Alternativna mjesta za učenje

Iako neki kažu da je knjižnica idealno mjesto za učenje jer pruža sve što je potrebno za kvalitetno učenje, znanstvenici ipak studentima i učenicima predlažu da češće mijenjaju lokacije na kojima uče jer pamte informacije prema mjestima na kojima su učili i bojama koje su se oko njih nalazile. Idealno bi bilo kada bi prostori za učenje bili obojani nježnim, umirujućim bojama koje stimuliraju pamćenje. 

Stvorite grupe za učenje

Nikada nemojte podcijeniti snagu vaših kolega, pogotovo ako zajedno prolazite kroz teške kolegije i zahtjevne profesore na fakultetu. Međusobna potpora može biti jako dobra kada vas uhvati kriza i mislite da je nešto nemoguće naučiti. Možete si pomoći da bolje razumijete materijale koje učite jer stvatko razmišlja na svoj način. A postoji mogućnost za stvaranje prijateljstva. 

Memorijske kartice

Ne možete zapamtiti neke pojmove, strane izraze ili bitne godine? 

Memorijske kartice su stari, ali jako dobar način za pamćenje takvih stvari. Ako neke stvari više puta zapišete, urezat će vam se u pamćenje. 

Spavajte

Umoran mozak je jako spor mozak, tako da si u vrijeme kada imate izrazito puno posla osigurajte dovoljno sati sna kako biste mogli upiti sve informacije i gradivo ispred vas. 

Nemojte se svrstavati u kategorije

Studenti se često svrstavaju u određene skupine, npr. vizualni ili auditivni tipovi, ili ste oni koji koriste lijevu odnosno desnu stranu mozga. 

Za vas je bolje da proučite koje strategije učenja vam najbolje odgovaraju te ih primijenite kako biste dobili bolje rezultate.

Pohađajte predavanja

Možda vam se ovo čini kao nepotreban savjet, ali ponekad je važno napomenuti da redovit odlazak na predavanja može imati pozitivan učinak na vaše rezultate. Najbolji način za pripremu ispita je pohađanje predavanje i sudjelovanje u isitima. Tada na početku učenja preskačete onaj proces ‘skeniranja’ jer ste sve čuli na predavanjima i sada je samo na vam da to zapamtite i utvrdite. 

Upravljajte svojim vremenom

Ponekad se studenti izgube u velikoj količini slobodnog vremena i ne znaju ga pravilno iskoristiti. Tako se dogodi da uče noć prije ispita jer prije ‘jednostavno nisu stigli’. No, to su samo opravdanja. Za sve se nađe vrijeme, samo ga je potrebno pravilno rasporediti. Imajte uza sebe uvijek rokovnik gdje ćete si isplanirati dnevne i tjedne obaveze kako biste se oko togla mogli orijentirati. Za važnije stvari si uvijek napravite podsjetnik kako ne biste propustitili neki važan rok za predaju projekta, zadaće i slično. 

Izvor: Huffingtonpost.com

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.