Zašto ne biste smjeli učiti 12 sati u komadu

Manjak koncentracije/pažnje

Studenti i učenici često vode bitku s manjkom koncentracije, koja se ne može baš nazvati poremećajem, ali definitivno može predstavljati problem u vrijeme ispitnih rokova. Stručnjaci preporučuju pauzu od 10,15 minuta nakon svakog sata učenja kako bi mozak ostao svjež.

Ako to ponavljate kroz svih 12 sati neprekidnog učenja, ne znači da ćete u svakom od tih ‘setova’ učenja uspjeti primati nove informacije. Više je vjerojatno da ćete, umjesto toga, zamijeniti stare informacije novima. Nije baš efektivna metoda,jelda?

Umjesto toga, pokušajte učiti 2 sata s pauzom od 15 minuta i tada malo odspavati. Spavanje nakon učenja je najbolji način da vam se slegne sve što ste pročitali i pokušali zapamtiti.

Također, učite u više navrata tijekom tjedna odnosno raspodijelite gradivo. Bolje je nego sve to pokušate odraditi nedjelju prije ispita i to 12 sati u komadu. Na taj način ćete puno više naučiti i zapamtiti.

Učite ovisno o cilju

Ako učite osam sati, i nakon toga odete ravno na ispit, vjerojatno ćete postići dobre rezultate. Ali, nakon što ispit završi kreće proces zaboravljanja. Vaš mozak je primio mnogo informacija u tih nekoliko sati, no samo mali dio toga ćete zaista zapamtiti i pamtiti do kraja semestra.

Ako vam je cilj samo prolaz na ispitu, onda učenje 12 sati u komadu za vas i nije tako loša opcija. Ipak, postavite si pitanje, tko želi provesti pola života ‘bubajući’ na pamet i ne imati ništa od svega na kraju godine ili studiranja?

Set vještina

Efikasno učenje se ne sastoji samo od memoriranja brojnih informacija. U taj proces uključene su brojne vještine koje pomažu pri učenju. Ako učite teoriju 30 minuta, pokušaj nakon toga sa setom zadataka iz matematike. Tako ćete biti bolji u rješavanju složenijih zadataka koji zahtijevaju povezivanje i zaključivanje.

Ojačajte mozak

Dižete utege? Trčite? Ako nikada niste trčali u životu, hoćete li negdje pročitati savjete o trčanju i odmah otići trčati maraton? Vjerojatno ne. Kontinuiranim trčanjem postpuno dobivate na snazi, isto je i s dizanjem utega, plivanjem i ostalim sportovima. Mozak treba trening također.

Jeste li primijetili kako je nevjerojatno lako učiti o temi o kojoj već nešto znate? Razlog tome je činjenica da mozak jača tijekom vremena. To znači da ako posjedujete određene vještine ili znanja, manje posla vaš mozak mora odraditi. Uključuje se njegov ‘autopilot’ i lakše usvajate nove informacije.

Mozgu dajte dovoljno vremena da usvoji nove vještine i koncepte te ih nakon toga nadograđujte. Jedan duuuugi dan u knjižnici zaista ne može učiniti dobro za vašu sposobnost dugotrajnog pohranjivanja informacija.

Moć broja 7

Prema limitima kratkotrajne memorije, čovjek može održati samo 7 stavki u radnoj memoriji. Istraživanja pokazuju da je broj 7 magičan broj znamenki, ali jedna osoba može zadržati 6 slova i 5 riječi. Nikako ne biste trebali proći kroz 50 memorijskih kartica odjednom. Krenite  s manjim serijama, sve dok niste zapamtili 5 teorija/koncepata/znanstvenika, i tada krenite na sljedeću seriju.

Pratite unutarnji sat

Studenti i učenici se razlikuju prema dobu dana kada mogu kvalitetno učiti. Tako, ako ste noćni tip, sigurno ćete prijepodne i rano poslijepodne učiti sporije, dok ćete poslije podne biti fokusiraniji i uspješniji u usvajanju gradiva. Važno je odrediti vrijeme u kojem vam najviše odgovara učenje i raspored kreirati prema tome.

Tako je bolje da u ono vrijeme kada zaista ne možete učiti, ne učite, nego se bavite stvarima koje vas opuštaju i vesele. Ako zaista nemate vremena za odmor, onda u to vrijeme radite lakše zadatake, radite bilješke, čitajte i upoznavajte se s gradivom.

Izvor: Hackcollege.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.