Prekvalifikacija: Zašto i kako odabrati?

Idealno je kada radite posao koji volite, ali to ne znači da morate biti nesretni ako to nije slučaj. Postoje brojni poslovi koje biste možda voljeli raditi pored svog redovnog posla ili u kombinaciji s nekim drugim privremenim poslom koji već imate.

Upisivanje tečaja koji će vas osposobiti za neko zanimanje ne mora nužno značiti da ste se odlučili prekvalificirati već poraditi na stjecanju vještina koje ste oduvijek željeli posjedovati, a ako uz njih možete ponešto i zaraditi, još bolje. Naravno, neke od njih možete iskoristiti i kako biste se prekvalificirali, ako smatrate da s postojećim zvanjem ne možete pronaći posao ili vas taj posao naprosto više ne zanima.

Portal EduCentar nudi vam bogatu paletu tečajeva i škola koje možete upisati, od škole za frizere i šminkere, preko programa za komercijalista ili hotelsko-turističkog tehničara do armirača ili vozača motornog vozila. 

Osim toga, na raspolaganju su vam brojni tečajevi gdje putem online prijave stječete pravo na popuste od 15 do čak 50%. Ta bi ponuda mogla posebno zainteresirati one koji žele upisati neki strani jezik (engleski, njemački, talijanski ili španjolski).

Što još moram znati o prekvalifikaciji?

Prilikom donošenja odluke o prekvalifikaciji bilo bi dobro da najprije napravite samoprocjenu, što možete učiniti sami ili vam u tome može pomoći stručnjak. Ukoliko procjenu radite sami, definirajte svoje:

snage (vještine)

slabosti (nedostatak traženih vještina)

prilike (vještine koje na novi način možete upotrijebiti na novom radnom mjestu)

prijetnje (slabosti u širem kontekstu, npr. kakva je budućnost industrije u kojoj trenutno radite; zdravstveni problemi zbog kojij ne možete raditi određene poslove i sl.)

Ako niste sigurni možete li živjeti od svog budućeg zvanja, najprije napravite analizu svojih troškova i provjerite koliko vam je potrebno za život.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.