Studentske udruge i organizacije - kako im se pridružiti?

Više od štrebanja, sati provedenih za knjigom i neprospavanih noći. Upravo članstvo u nekoj od studentskih udruga može dodati vrijednost vašem studiranju. 

Kroz članstvo u studentskim udrugama možete steći vrijedno iskustvo rada na projektima u sklopu tih udruga, vrijedna poznanstva, ali i poslovne kontakte.

Tržište rada je prezasićeno, poslodavci primaju preveliki broj molbi za otvorena radna mjesta te svi ističu da im je izrazito važno da se kandidat istakne istakne praktičnim iskustvima koje je stekao tijekom studiranja.

Aktivno članstvo u nekoj od studentskih udruga koje djeluju diljem Hrvatske mogu biti odlična odskočna daska za budućnost, ali i stavka u životopisu koja vas može istaknuti od ostalih prijavljenih kandidata.

Svaka udruga regrutira nove članove prema svom rasporedu, no većinom je to početkom kalendarske ili akademske godine kada stari članove odlaze završetkom studiranja te dolaze nove mlade nade. 

Budući da svaka studentska udruga ima različite termine regrutiranja novih članova, ali i postupak prijave, proučite popis te odaberite udrugu koja odgovara vašim željama i kontaktirajte jednu od njih kako biste dobili više informacija. 

U nastavku vam donosimo kratak opis i popis studentskih udruga diljem Hrvatske:  

1. AEGEE 

AEGEE (Association des Etats Généraux des Etudiants del ' Europe / Europski studentski forum) je studentska organizacija koja promiče suradnju, komunikaciju i integraciju među mladim ljudi u Europi. Djeluje kao nevladina, politički nezavisna i neprofitna organizacija, te je otvorena za studente bilo kojeg fakulteta. Danas broje 13 000 članova u oko 200 sveučilišnih gradova u 40 europskih država te su tako najveća interdisciplinarna studentska udruga u Europi.

AEGEE, osnovan 1985.godine u Parizu (sjedište je u Bruxellesu), promiče ideju ujedinjene Europe u praksi. Široko rasprostranjena studentska mreža pruža idealnu platformu u kojoj mladi volonteri iz 40 europskih zemalja mogu raditi zajedno na prekograničnim aktivnostima kao što su konferencije, seminari, razmjene, tečajeve, ljetne škole, Case Study putovanja i sastanci radnih skupina.

Adresa:

Gajeva 25, 10 000 Zagreb

E-mail: aegeezagreb@gmail.com

Web: http://www.aegee-zagreb.hr/index.html

2. AIESEC 

Aiesec je najveća svjetska studentska organizacija, internacionalna platforma za mlade ljude da otkriju i razviju svoje potencijale. Lokalni odbor AIESEC Zagreb osnovan je 1953. godine sa sjedištem na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Članstvom u udruzi studentima se omogućuje rad u inozemstvu, stjecanje liderskog iskustva te prisustvovanje na nizu konferencija i seminara.  

Kako postati član AIESEC-a? - Proces registracije počinje početkom svake akademske godine. 

Kontakt

AIESEC Zagreb 

Ekonomski fakultet, kabinet 407 

Trg J.F.Kennedya 6 

10000 Zagreb 

tel/fax +385 (0)1 238 3131 

e-mail: aiesec.zagreb@gmail.com 

Web: www.aieseczagreb.hr  

 

3. BEST

BEST Zagreb je volonterska i neprofitna studentska udruga koja studentima Sveučilišta u Zagrebu pruža mogućnost dodatnog stručnog obrazovanja, kontakta s budućim poslodavcima, rada u međunarodnim timovima, upoznavanje i razumijevanje europskih kultura te razvijanje tolerancije i usavršavanje organizacijskih vještina.

Sam početak BEST-a Zagreb seže u 1998. godinu, a za njegov nastanak su zaslužni studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Zahvaljujući daljnjoj inicijativi, BEST Zagreb je kao udruga službeno i registrirana 1999. godine.

Danas je BEST Zagreb prisutan na gotovo svim tehničkim i tehnološkim fakultetima Zagrebačkog Sveučilista te je u Europi stekao status jedne od najjačih i najaktivnijih lokalnih BEST grupa. Trenutno BEST broji oko dvjestotinjak članova od kojih četvrtinu čine aktivni članovi, a ostatak alumnae - nekad studenti i BESTovci, a danas uspješni inženjeri. Stalan kontakt s alumnijima omogućava prijenos svih znanja koja se stalno nadograđuju i uspješno koriste.

Kontakt: 

Best Zagreb

Unska 3 

10 000 Zagreb

E-mail: zagreb@BEST.eu.org

Web: http://www.best.hr/

 

4. ELSA ZAGREB

Elsa Zagreb dio je najveće svjetske nepolitičke, nezavisne i neprofitne organizacije studenata prava i mladih pravnika. Osnovana je 1981. godine i danas djeluje u 42 zemlje i okuplja preko 25 000 članova na preko 200 fakulteta. Cilj udruge je promicanje, uspostavljanje i razvijanje međusobnog razumijevanja, suradnje i osobnih kontakata između studenata prava i mladih pravnika iz različitih zemalja i pravnih sustava, osposobljavajući ih uz sve to za profesionalni život u međunarodnom okruženju.

Elsa djeluje na 3 razine: lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj. Na svakoj od njih postoji odbor od sedam članova. 

Udruga djeluje na sva četiri pravna fakulteta u Hrvatskoj (Split, Osijek, Rijeka, Zagreb)

Adresa:

Trg Maršala Tita 3, 10 000 Zagreb 

E-mail: kontakt@elsa-zagreb.hr

Web: http://elsa-zagreb.hr/

 

5. ESTUDENT

Estudent je  jedna od vodećih neprofitnih organizacija u Hrvatskoj.  Nastala je incijativom proaktivnih studenata i asistenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sa željom da udruga i njeni članovi budu inicijator promjena, odlično praktično iskustvo te mreža znanja i izvrsnosti. Cijelu udrugu kao i sve projekte, radionice i inicijative vode sami studenti, koji posjeduju veliku motivaciju i volju da poboljšaju okruženje u kojem žive. Udruga ima 400 aktivnih članova te djeluju na Ekonomskom fakultetu, Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Prirodoslovno-matematičkom fakultetu te Farmaceutskom-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 

E-mail: estudent@estudent.hr

Adresa: Trg J.F.Kennedya 6, 10000 Zagreb

Web: http://www.estudent.hr/

 

6. FINANCIJSKI KLUB

Udruga Financijski klub specijalizirana je udruga koja svojim članovima pruža dodatno financijsko obrazovanje. Osnovna djelatnost je provokacija financijskog znanja članova te pružanje platformi i projekata za njegovo unapređenje kroz zajedničko druženje, radionice i druge sadržaje.

Udruga djeluje od 2005.godine u sklopu Ekonomskog fakulteta Zagreb. Misija udruge je pružiti članovima dodatno obrazovanje u vidu stjecanja teorijskih i praktičnih znanja, iskustava i vještina. 

Financijski klub organizira regrutaciju jednom u semestru, najčešće u prvom tjednu predavanja. 

Adresa: Trg J.F. Kennedya, 10 000 Zagreb

Web: http://www.finance.hr/

E-mail:   info@finance.hr

 

7. HRVATSKA AKADEMSKA ZAJEDNICA - HAZ

Hrvatska akademska zajednica ima za cilj okupljanje sadašnjih i završenih studenata četiriju hrvatskih sveučilišta, zagrebačkog, splitskog, riječkog i osječkog, te veleučilišta, kao i ostalih sveučilišta u Europi i svijetu. 

Osnovna načela HAZ-a predstavljaju uvažavanje slobode izražavanja političkih, vjerskih i drugih mišljenja, svjetonazora i uvjerenja, zalaganje za znanstvenu autonomiju sveučilišta. Zadatak i cilj HAZ-a je poticanje što sadržajnijeg sudjelovanja njezinih članova u studiranju i znanstvenom i stručnom radu, marljivosti i ustrajnosti na vlastitom općem stručnom i znanstvenom usavršavanju. HAZ se također zalaže za rješavanje problema studentske populacije.

Adresa:

Ilica 10/II, 10 000 Zagreb

Tel: 01/ 48 33 618

e-mail: haz@haz.hr

Web: http://www.haz.hr/

 

8. HSA

Hrvatska studentska asocijacija udruga je koja već više od 20 godina okuplja mlade ambiciozne ljude različitih profila koje povezuje jedna stvar – oni žele više od studiranja. Upravo pod navedenim geslom HSA tijekom svih ovih godina uspješno djeluje oranizirajući razne projekte i radionice, istovremeno osposobljavajući studente za buduće zaposlenje obogaćujući ih novim znanjima i iskustvima. Studenti udruge raspoređeni su u 6 timova.

Kontakt: 

Ekonomski fakultet – Zagreb

Trg J. F. Kennedya 6

HR – 10 000 Zagreb

Telefax: 01 2383223

Web: http://www.hsa.hr/

 

9. IAESTE

The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience najveća je svjetska organizacija za razmjenu studenata tehničkih i prirodnih znanosti. Utemeljelo ju je deset europskih zemalja 1948. godine. Danas više od 60 zemalja sudjeluje u radu IAESTE-a. 

U Hrvatskoj IAESTE djeluje već od 1952. godine. IAESTE Croatia, preko svojih lokalnih odbora, djeluje na Sveučilištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osjeku. Lokalni odbor Split djeluje na Građevinskom, Tehnološkom i Fakultetu Elektrotehnike Strojarstva i Brodogradnje

Adresa:

Ivana Lučića 5, 10 000 Zagreb

Tel: 01/ 6043 772

Web: http://www.iaeste.hr/

E-mail: croatia@iaeste.org 

 

10. STUDENTSKA UDRUGA PULA

Cilj Studentske udruge Pula je poticanje poboljšanja studentskog standarda, uvjeta studiranja, prosvjetnih, kulturnih i socijalnih programa te realizacija uvjeta koji će okarakterizirati grad Pulu kao sveučilišni i studentski grad. Kroz organiziranje tematskih tribina i večeri, priredbi, koncerata, izložbi, predavanja, seminara i radionica nastoje se povezati članovi udruge i informirati javnost o područjima djelovanja. 

Kontakt:  info@supula.hr 

Adresa:

Gajeva 3 (Karlo Rojc)

52100 Pula Hrvatska

Web: http://www.unipu.hr/index.php?id=624

 

11. STUDENTSKA UDRUGA PRAVNIK 

Članovi Studentske udruge Pravnik studenti su prava koji svojim volonterskim radom doprinose studentskom aktivizmu na Pravnom fakultetu u Zagrebu.  Osnovne djelatnosti udruge su: izdavanje časopisa 'Pravnik', organiziranje tribina, uređivanje Internet portala www.pravnik.hr, te osmišljanje i provedba raznih projekata od kojih su trenutno aktualni: 'Studentske večeri', 'Radionice akademskog pisanja' i 'Nagrada pravnik'. 

Adresa: Studentska udruga Pravnik 

Trg Maršala Tita 3, 10000 Zagreb 

Web: www.pravnik.hr  

E-mail: udruga@pravnik.hr;

 

12. TIM – Studentska udruga menadžera ekonomskog fakulteta u Zagrebu 

Studentska udruga menadžera ekonomskog fakulteta u Zagrebu osnovana je xx godine s ciljem okupljanja studenata koje zanima područje menadžmenta te žele steći vrijedna praktična znanja.

Adresa: 

Ekonomski fakultet Zagreb

Trg J.F. Kennedyja 6, 10000 Zagreb

E-mail: udruga.tim@gmail.com

Web: http://www.udruga-tim.hr/ 

 

13. Udruga studenata VERNA

Studenti VERNA 2008. godine osnovali su udrugu uz podršku veleučilišta. Članovi sudjeluju u organizaciji i radu na raznim projektima, teambuilding druženjima i internim radionicama, te na taj način, pored formalnog obrazovanja stječu i praktična znanja i vještine iz svakodnevnog poslovnog i društvenog života (organiziranje zabava, seminara, projekata).

Cilj je međusobno povezivanje studenata svih studija, razvijanje studentske svijesti, poticanje i provođenje izvannastavnih aktivnosti te unapređenje kvalitete studiranja. 

Adresa:

Vlaška ulica 40 (II.kat), Zagreb

Web: http://www.vern.hr/studenti/udruga-studenata-verna

E-mail: udruga.studenata.verna@gmail.com

14. Udruga Zamisli – Udruga za promicanje kvalitete života mladih s invaliditetom

Udruga Zamisli, osnovana je 2005. Godine i svojim aktivnostima djeluje na području cijele Hrvatske. Temeljni cilj je poticanje mladih s invaliditetom na uključivanje u sustav obrazovanja, informiranja i savjetovanja mladih, informiranja i savjetovanja osoba s invaliditetom, uključivanja mladih u aktivnosti vezane uz aktivno sudjelovanje u društvu, mobilnost, zapošljavanje, obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, kulturu i slobodno vrijeme

Također, osiguravaju pomoć mladima s invaliditetom u svakodnevnom životu te surađuju s profesorima i obrazovnim institucijama. Uz to, žele ih potaknuti na međunarodnu suradnju i općenito utjecati na podizanje kvalitete života i obrazovanja mladih s invaliditetom. 

Adresa:

Avenija Marina Držića 71/A, 10 000 Zagreb

E-mail: udruga@zamisli.hr

Web: http://www.zamisli.hr/

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.