Nedostaci života u studentskom domu

1. Manjak privatnosti

Poznata je činjenica da svatko ima svoje dobre i loše dane i da nam je ponekad jednostavno potreban mir. No, u studentskom domu to najčešće nije moguće. Idealan cimer bi bila osoba koja nije u sobi baš onda kada vi želite malo slobodnog prostora ili koja vam je spremna prepustiti praznu sobu.  Kada živite s nekim koga niste samostalno odabrali, morate se pomiriti s činjenicom da se te osobe nećete moći baš tako lako riješiti.  Ponekad će vam jedini prostor gdje će te moći biti sami sa svojim mislima je kupaonica. 

2. Nije moguće oprati rublje

Ako živite daleko od roditeljskog doma, i ne odlazite svaki vikend kući, prljavo rublje zna predstavljati veliki problem. U sklopu nekih domova postoji praonica rublja gdje možete povoljno oprati hrpu koja vam se nagomilala u sobi. Ponekad ćete rublje morati oprati ručno i traperice sušiti na radijatoru. 

3. Neuredna cimerica /cimer

Suživot dviju osoba koje imaju potpuno različite navike kada je u pitanju čišćenje i održavanje prostora, može zaista biti problematično. Ako ste vi izrazito uredna osoba, a vaš cimer je potpuna suprotnost tome morat ćete napraviti dogovor oko čišćenja.  Napravite detaljan raspored i tada se neće dovesti u situaciju da stalno samo vi čistite i spremate. Sada ste odrasle osobe i nema više roditelja da vas tjera da pospremite stvari za sobom. Morate imati razumijevanja za osobu s kojom živite pa svoje loše higijenske navike ipak svedite na minimum. 

4. Neslaganje s osobom s kojom živite (pušenje, čišćenje)

Isto kao što se dvije osobe ne mogu slagati oko dnevnog rasporeda i ritma života, tako mogu bit i karakterno potpuno različite. Da ne mora, većina studenata ipak ne bi živjela u studentskom domu, pogotovo ne u tako malom prostoru.  Svatko voli ugodne, vesele i pozitivne osobe koje će unijeti vedrinu u svakodnevne obaveze. Budite jedna od tih osoba, i bez obzira što se razlikujete od vaših cimera potrudite se biti osoba s kojom je ugodno živjeti. Pronađite zajednički jezik jer ste ipak ‘osuđeni’ jedni na druge 

5. Premali prostor / nedostatak prostora

Useljavanjem u studentski dom sa sobom nosite i hrpu stvari koje je potrebno negdje i odložiti. Pripremite se da ćete se susresti s nedostatkom prostora i da će vam ormari biti prepuni različitih stvari koje ćete negdje morati pospremiti. Budući da više ne živite u roditeljskom domu, i nemate ostavu (podrum) gdje možete odložiti robu koju više ne nosite, pomirite se s činjenicom da ćete većinu stvari držati ispod kreveta. 

6. Buka iz susjednih soba/ klubova 

Kako studenti vole naglašavati, studentski dom nije starački dom i naravno da će susjedi u sobi pokraj vas ili na katu ponekad pošteno ‘zatulumariti’. Kada vam se gomilaju materijali koje morate naučiti, umorni ste, a susjedi su baš počeli tulumarti, jedino što vam pada na pamet je nazvati zaštitare da ih stišaju. Tu se vraćamo na dio o toleranciji. Umjesto da odmah zovete zaštitare, prošećite se i ljubazno zamolite susjede da se stišaju jer vi učite za važan ispit, obranu ili nešto treće. 

7. Cimer/cimerica koristi vaše stvari

Svatko tko je barem dio svog studentskog života živio u studentskom domu, zna što znači kada vam osoba s kojom živite koristi vaše stvari bez pitanja. Nedostaje vam šampona u bočici, ručnici vam se ne nalaze na istom mjestu kao prije, a i roba vam je presložena? To su neki od znakova koji upućuju da se cimer voli poslužiti vašim stvarima dok vas nema u sobi. Takvo ponašanje je bolje na samom početku riješiti i objasniti da ne volite da vam netko dira stvari bez pitanja, a pogotovo se briše vašim ručnicima. 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.