Kako najefikasnije učiti za državnu maturu?

Državna matura, uvedena 2009. godine u obrazovni sustav, uvela je mnogo pomutnje, zbrke i zbunjenih lica mnogih srednjoškolaca. U tom slučaju, ne preostaje ništa drugo nego prihvatiti promjene koje su nastale te što više truda uložiti u učenje i ostvarivanje boljih rezultata.

Državna matura obavezna je ako se želite nastaviti školovati na visokim učilištima. Glavni dio državne mature sastoji se od ispita iz hrvatskog jezika, stranog jezika i matematike. 

Za dobre rezultate najvažnija je dobra priprema 

Kao za sve, i za postizanje dobrih rezultata važna je dobra priprema. Nakon što odaberete listu fakulteta koje ste odlučili upisati, izrazito je važno utvrditi predmete koji su vam najvažniji za konkuriranje na jedan od fakulteta. Budući da se ispiti polažu u ljetnome i jesenskome roku, obavezno morate biti u toku s rokovima prijave. 

Ovdje možete vidjeti sve važne datume kako ništa ne bi propustili ali i kako biste znali planirati svoje aktivnosti (http://dokumenti.ncvvo.hr/Drzavna_matura/2013-12-03/kalendar_aktivnosti_2014.pdf). 

Sigurni smo da ćete u školi na vrijeme dobiti sve potrebne informacije o upisima, rokovima prijave i biti obaviješteni o važnim datumima.

Tijekom priprema za državnu maturu, ali i pisanja samih ispita, važno je da ostanete smireni i fokusirani. 

Osigurajte si dovoljno sna, eliminirajte stvari koje vam odvlače pozornost ili uzimaju previše energije. Jednako kao što vrijedi za studente tijekom ispitnih rokova, vrijedi i za vas srednjoškolce dok se pripremate za jedan od najvažnijih ispita u životu koji određuju vašu budućnost. 

Iako je to teško s obzirom da smo svi vezani za društvene mreže, mobilne telefone i prijenosna računala, pokušajte isključiti Facebook profil i suzdržati se od neprestanog provjeravanja 'što su novo vaši prijatelji objavili'. To vam odvlači pozornost, prekida vas kada se zaista koncentrirate, a nije od životne važnosti, odnosno ništa nećete propustiti.

U dnevni raspored svakako uključite šetnju ili neku drugu fizičku aktivnost. Stavite slušalice u uši, pustite si omiljenu glazbu, isključite sve što vas ometa i opustite se kroz tih pola sata/ sat vremena.

Nemojte se brinuti ako vas na trenutke ulovi velika trema. U situaciji kada pišete ispit koji će odrediti vaš životni put, to je sasvim normalna pojava. Pronađite osobu kojoj se možete povjeriti i koja će vam pomoći da tijekom priprema ne 'skrenete s uma'. S obzirom da se vaši prijatelji nalaze u istim problemima kao i vi, možda nije na odmet zaobići ih u ovom razdoblju vašeg života. Dovoljno im je stresno i bez tuđih problema i jadikovki,  pa su roditelji u ovom slučaju bolji odabir. 

Oni će vam pomoći da objektivno sagledate situaciju u kojoj se nalazite, i hladne glave pristupite problemu. Nemojte dati da vas obuzme panika jer tako možete učiniti veću štetu. 

Međutim, ukoliko s pripremama zaista krenete na vrijeme, ne bi trebalo biti mjesta za paniku.   

Sretno svima! :)

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.