Dobra organizacija ključna je u borbi protiv stresnih situacija

Svima je jako dobro poznat stres prije i tijekom ispitnih rokova.  Nesanica, znojenje dlanova, napadaj panike, blokada mozga.... samo su neki od simptoma koji se tada javljaju i mogu biti poprilično neugodni kada je pred vama težak tjedan i morate biti u potpunosti fokusirani.

 

Stres različito djeluje na ljude. Dok se neki s njime nose s lakoćom i ispite ne doživljavaju kao nešto oko čega bi se trebali živcirati, drugi se bore s navedenim simptomima. U svakom slučaju, postoje metode kojima se predispitni stres može ublažiti, ako ne i u potpunosti ukloniti.

 

1. Dobra organizacija je ključna

Termini ispitnih rokova, kolokvija i raznih provjera drugačiji su od fakulteta do fakulteta. Nekim studentima ispiti su podijeljeni u nekoliko dijelova te ih polažu kroz kolokvije, dok na nekim fakultetima studenti polažu cjeloviti ispit na kraju semestra. Također, na nekom od fakulteta studentima su svi kolokviji raspoređeni u jednom tjednu kada se ne održavaju predavanja. 

Kako bilo, dobra organizacija je zaista ključ uspjeha. Složite kalendar najvažnijih aktivnosti, zabilježite sve važne datume kolokvija, seminara i prezentacija.

Osim dobro označenog kalendara, važan je i plan učenja. Iako to već jako dobro znate, nije na odmet spomenuti da je važno početi na vrijeme učiti. Ukoliko spremate veliki ispit, podijelite ga na nekoliko dijelova. Odvojite dovoljno vremena za upoznavanje s gradivom i u toj fazi pocrtajte sve važne informacije, ili ih izdvojite na poseban papir. 

Pronađite metodu koja vam najbolje odgovara. Kada kvalitetno rasporedite gradivo, organizirate svoje vrijeme, lakše ćete i pratiti napredak. Od samog početka studiranja pokušajte se programirati na taj način kako biste izbjegli kampanjsko učenje. Osjećaj da držite sve pod kontrolom vas može opustiti i dati osjećaj sigurnosti.  

2. Nemojte učiti noć prije ispita

Sigurno se možete sjetiti kada ste ne mali broj puta, noć prije ispita prošli veliku većinu gradiva, u svoj mozak ubacili ogromnu količinu informacija, odspavali sat vremena i takvi umorni otišli na ispit. Ne zvuči baš ugodno? Osim što se tada osjećate kao da vas je pregazio kamion, mozak vam je iscrpljen i umoran. Koliko god posla bilo pred vama, nikada nemojte cijelu noć provesti učeći. Sami sebe najbolje poznajete i znate koliko vam sati sna treba da biste normalno funkcionirali. Budući da si tijekom ispitinih rokova rijetko tko može priuštiti 8 ili više sati sna, odredite granicu pa prije ispita odspavajte barem 6 sati. 

3. Dan prije samo ponavljajte

Pred vama je 300 stranica knjige, a ispit je sutradan? Zadali ste si cilj da ćete sve pročitati još jednom pa makar cijena toga bila neprospavana noć. Ujutro, kada ste puni energije ta ideja vam zvuči realna i izvediva, no kako se približava večer i termin ispita pada vam koncetracija i sve vas više savladava umor. 

Umjesto da pokušavate zapamtiti što više informacija, pametnije je da se fokusirate na nekoliko stvari koje ste si izdvojili kao najvažnije. Provježbajte zadatke, pročitajte najvažnije stvari i nikako nemojte kretati s dijelom gradiva kojeg još niste niti pročitali. 

4. Popričajte s kolegama

Razmjena iskustava s kolegama u vezi ispita kojeg polažete uvijek je dobar način da se barem na trenutak oslobodite stresa. Pri tome se fokusirajte na pozitivne stvari, na ono šta ste naučili i mislite da vam je dobro ‘leglo’. Ako stvarno niste dobro naučili, podijelite to sa svojim prijateljima. Naravno, oni ne mogu naučiti umjesto vas, ali svakako vas mogu motivirati da još malo upregnete moždane vijuge.

Možda mogu s vama podijeliti korisne informacije o ispitu, načinu ispitivanja profesora ili strukturi ispita koje bi vam mogle koristiti pri zadnjim pripremama prije ispita. Nemojte se ustručavati pokazati da ste pod stresom i da se pomalo bojite. Stres je lakše podnijeti kada se podijeli.  

5. Odite na konzultacije

Nekoliko dana vas dijeli od važnog ispita, a vi ne shvaćate dio ispitnog gradiva? Konzultirajte se s profesorima. Upravo zbog toga postoji vrijeme konzultacija kada možete doći kod profesora i s njima porazgovarati o stvarima koje vam nikako nisu jasne i bez kojih ne možete nastaviti učiti. Osjećat ćete se sigurniji u sebe i svoje znanje. 

6. Fokusirajte se na ono što ne znate

Ako ste nekoliko dana prije ispita uspjeli puno toga naučiti, i imate viška vremena, obavezno se fokusirajte na stvari koje vam nisu baš pretjerano jasne kako biste na vrijeme razjasnili nejasnoće i smanjili razinu stresa zbog nagomilanog posla koji vas muči. 

7. Fizička aktivnost je uvijek odlično rješenje

U vrijeme ispitnih rokova izrazito je važno da pripazite na svoju fizičku kondiciju. Ako ste prije rokova išli na aerobic ili u teretanu nekoliko puta tjedno, nemojte to u potpunosti zapustiti kada se okružite knjigama. Ukoliko ste zaista ograničeni vremenom, odvojite barem pola sata vremena za laganu šetnju da vam se organizam napuni energijom, mozak dobije svježeg zraka a vi se maknete iz sumorne atmosfere koja je često povezana s neprekidnim učenjem.

8. Opustite se uz omiljenu seriju

Prosječno trajanje serije je 30 do 45 minuta. Dovoljno da si baš toliko vremena odvojite za pauzu, ručate, popijete kavu i opustite se. Samo pazite da ne zaspite pa pauza koju ste si isplanira potraje malo duže  

9. Dan prije ispita- odmarajte

Dan prije ispita knjige moraju ostati zatvorene – ponovite sažetke i najbitnije natuknice. Ako ćete ‘biflali’ do kraja, izgubit ćete pregled nad gradivom. Radije se malo razvedrite, prošetajte, bavite se sportom. Navečer si priuštite toplu kupku, pročitajte par poglavlja omiljene knjige - tako ćete se sljedeći dan probuditi svježi i naspavani.

Na ispitu nemojte dopustiti da odgovore vuku iz vas, budite aktivni. Većina ispitivača voli stručne diskusije. Ako se odgovora ne možete sjetiti odmah, nemojte šutjeti. Radije glasno razmišljajte. I ne zaboravite da je i ispitivač čovjek - kažite mu da ste nervozni i zamolite neka započne ispit s vašim najdražim područjem. Možda upali!? 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.