Kako uskladiti posao i edukaciju?

Upis novog tečaja, redovno studiranje u dobi od trideset godina ili dodatna edukacija na koju su vas natjerali na poslu, dragocjena je prilika za ponovno učenje. Kad pomislite da vaš mozak to jednostavno nije u stanju zbog pretrpanog dnevnog rasporeda, stanite na loptu i organizirajte se.

1) Kad god možete, odite na predavanje

Iako vam se čine dosadna i nepotrebna, učenje iz knjige bez vizualnog dojma puno je teže nego kad vam netko predoči problem svojim riječima ili kad o novim saznanjima porazgovarate s kolegom iz klupe. Pribavite kontakte, ipak su to novi ljudi koji imaju slične interese kao vi i možete si međusobno pomoći kad izostanete s predavanja što će zbog ostalih obveza vjerojatno doći na red.

2) Podijelite učenje kod kuće u manje dijelove

Idealno bi bilo napraviti plan učenja, ciljeve koje želite postići i zadati si vremenske rokove. To znači da nećete tjednima govoriti, „Joj, pišem onaj ogroman seminar“ nego ćete se pohvaliti kako ste upravo dovršili prvi dio i krećete na drugi nakon što ste obavili preliminarno istraživanje koje je trajalo tjedan dana, koliko ste i planirali. U toku učenja, vjerojatno ćete morati promijeniti plan, no promjena igre znači da doista učite. Držite svoj rokovnik blizu sebe i velikom crvenom olovkom zadovoljno križajte ispunjene stavke. Do uspjeha vas dovode dva sata svakog dana, a ne maratonska sedmica štrebanja.

3) Pripremite vodu, grickalice i sve što vam je potrebno za učenje

Nikad na učenje i u kupovinu ne krećite gladni, a uzmite u obzir da će vam upijanje znanja jako brzo ponovno izazvati glad. Vrijeme je za sve one zdrave grickalice koje inače teško stavljate u usta, a ponekad si možete ugoditi toplom čokoladom, pivom od limuna ili nečim drugim što vas veseli. Ukoliko ste umorni, preventivno reagirajte kavom ili zelenim čajem, a u slučaju jednokratnog noćnog učenja, spasit će vas nekoliko hladnih tuševa. I dozvolite sebi najbolje uvjete za rad u svakom trenutku, a ako se morate uskladiti s obitelji ili cimerima, sjetite se da vam ni najsavršeniji uvjeti ne bi pomogli da  nemate volje.

4) Zadatke koji ne trebaju veliku koncentraciju obavljajte dok radite nešto drugo

Dok peglate, spremate radni stol ili radite na monotonim poslovnim zadacima, pogledajte video materijale s interneta o vašem učenju, a ako slučajno imate audio verziju zato jer, primjerice, učite strani jezik, zamijenite glazbu s novom lekcijom za sutrašnji dan. Također, na internetu postoje programi kojima možete pretvoriti dokumente u audio zapis, no preporučljivo je da budu na nekom od glavnih svjetskih jezika. Što više vremena učite na automatiziranim zadacima poput peglanja, manje ćete minuta razgovarati sa svojim najdražima po špranci „Samo ti pričaj, ja čitam za ispit, ali slušam“.

5) Ponesite priliku za učenje svuda sa sobom

Uvijek sa sobom nosite bar dio gradiva za učenje. Ne treba vam cijela knjiga, no sigurno možete ponijeti dvije stranice skripte. I zapamtite, spiralne bilježnice su zakon baš zbog tih razloga. Vožnja tramvajem idealna je za ponavljanje iz skripte, kao i čekanje kod doktora ili u knjižnici, no ne morate postati rob svojih navika jer će vam se odjednom učiniti da učite stalno što nije dobro za produktivnost.

6) Žrtvujte druge aktivnosti i posvetite više vremena učenju

Ukoliko pokušavate pohvatati konce na deset strana, sjetite se da na svijetu postoje samo četiri. Primjera radi, ukinite jedan sat aerobika da bi dodali sat vremena učenja ili počnite pripremati hranu u većim količinama umjesto da svakodnevno kuhate, a ako se vaši prijatelji ne poznaju, vrijeme je da sve povežete na jednom velikom tulumu i družite se s više njih istovremeno.  Gledanje televizije ili surfanje kao odmor za mozak u velikim količinama, nećemo ni spominjati kao tratitelje vašeg vremena. Prioriteti bi vam trebali biti zdravlje, najdraži, posao i učenje.

7) Pošteno se odmorite nakon učenja, a povremeno nemojte raditi baš ništa

Dan sedmi je dan gospodnji. Kad se odmorite, odmarajte se svjetski i zabranite si pristup kompjuteru, knjizi i svemu što vas povezuje s poslom i učenjem. To može biti onda kad vama odgovara i kad ste u mogućnosti, a stručnjaci također preporučuju da ne dirate učenje 24 sata prije ispita. Iako đaci kampanjskog stila nisu pobornici potonjeg odmora, kad unaprijed tako isplanirate, velike su šanse da ćete ranije početi učiti.

8) Nemojte se pretjerano izvlačiti na poslu, no neka znaju da živite i studentski život

Ne pričamo o poslu bez razloga. Nikoga ne zanima što vi radite kad ne radite kod njih, no ukoliko se dodatno trudite, to može biti pokazatelj da ste organizirana i sposobna osoba koja ima više interesa. Stoga možete dati svojim kolegama do znanja da popodnevima dodatno učite. A novi vidici u školovanju sigurno će proširiti one poslovne. Oprez, ukoliko školovanje i vaš posao nimalo ne idu ruku pod ruku, pokušajte se dogovoriti sa šefom ili jednostavno biti snažni i diskretni, posebice ako nakon završenog tečaja planirate dati petama vjetra sa sadašnjeg posla.

Zaključak

Učenje i rad teku svojim rutinskim putem što znači da će vam nekad biti lakše, a nekad teže. Iako ste stvorili plan, vjerojatno ćete ga često mijenjati, a dio stvari koje ste planirali putem možda će pričekati bolja vremena. Nakon jednog tečaja ili semestra, svaki drugi biti će lakši i shvatit ćete da učiti možete uvijek. Jednostavno, tijekom simultanog posla i dodatne edukacije, morat ćete podići svoje granice i smanjiti vrijeme koje trošite na dokolicu, no sigurno će vam se jednom isplatiti, posebice ako ne učite radi certifikata i diplome već isključivo zbog sebe.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.