Kako se motivirati za učenje?

Lista prioriteta 

Ne odugovlačite s početkom učenja jer gradivo neće postati lakše ako odgađate njegovo usvajanje. Ujedno poznato je da stvari uvijek lakše odrađujemo ako ih prvo stavimo na papir odnosno napravimo plan. Stoga uzmite olovku u ruku i zabilježite koliko predmeta imate za naučiti, koji su rokovi i koliko je opsežan sadržaj koji morate usvojiti.  Ujedno procijenite koliko vam je potrebno za pojedini ispit/test, a zatim gradivo poredajte po prioritetu odnosno prema kronologiji ispita/testova. 

Planirajte koliko dugo ćete učiti i nakon koliko vremena ćete si uzeti pauzu. Idealno je učiti u komadu oko 45 minuta, te uzeti maksimalno 5 do 10 minuta pauze. 

Držite se plana, a nakon završetka svake stavke plana nagradite se nečime po vašem guštu – bila to kava s prijateljima, dobar film ili shopping.

Efekt grude snijega

Ukoliko vam je literatura dosadna i zamorna, potrudite se i pronađite barem jedan dio koji vas zanima. Poglavlje koje je lakše ili zanimljivije od drugih najbolje je odmah pročitati i usvojiti kako bi vas potaknulo na čitanje preostalih – kao i gruda snijega, koja se povećava tako će se i vaša motivacija povećati sa svakim novim poglavljem. 

Multitasking je zabranjen!

Za učenje je potrebna maksimalna koncentracija  stoga nemojte više zadataka obavljati odjednom. Krenite s jednim zadatkom i tek nakon potpunog završetka istog, krenite na drugi. Na taj način uštedjet ćete si vremena koji onda možete provesti odmarajući. 

Također nemojte zaboraviti skloniti sve stvari koje vas ometaju u učenju, tipa mobitela, laptopa i sličnih stvari koje će vam u tom trenutku više odmoći nego pomoći. 

Vizualizacija uspjeha 

Što će vam donijeti prolazak ovog ispita? Ako prođete ispit, imat ćete mirne praznike? Hoćete li biti bliže upisu na željeni studij ili dobivanju željenog posla? Vjerovanje u sebe i predočenje uspjeha pomoći će vam u motivaciji.

Ponavljanje odradite s kolegama 

Kada ste već barem jednom prošli kroz svu literaturu, nađite se s kolegama kako bi ju ponovili. Pročitajte važnije dijelove gradiva skupa, raspravljajte o nejasnoćama i sigurno će vam konverzacija oko određene teme biti 'klik' na određeni dio literature, i to baš u vrijeme ispita.

Ujedno to okupljanje će vam dobro doći da prepoznate koji dijelovi gradiva vam još nisu 'legli' kako bi mogli poraditi na njima. 

I za kraj, imajte na umu:

U pamćenju se zadržava:

10% onoga što se pročita

20% onoga što se čuje

50% onoga što se vidi i čuje

85% onoga što se vidi, čuje i napravi

90% onoga što se poučava druge

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.