Izbjegnite najveće greške prilikom odabira fakulteta

Završetak srednje škole predstavlja veliku prekretnicu u životu, a odabir pravog fakulteta jednu od najtežih životnih odluka. Izbor se ne odnosi samo na ono što ćete studirati narednih nekoliko godina, već na zanimanje kojim ćete se baviti cijeli život. Zbog toga je od velike važnosti da dobro preispitate sebe, svoje sposobnosti i interese, kako biste sa što više samopouzdanja započeli pripremanje za ovaj dio vašeg života.

Istraživanja pokazuju da tek svaki peti čovjek uživa baveći se zanimanjem koje je odabrao. Jedan od razloga koji vodi ovako poražavajućoj statistici je i pogrešan izbor fakulteta. Posljedica upisa na neadekvatan studij ima za posljedicu nezavršavanje studija na vrijeme, prekid školovanja, mijenjanje više fakulteta, manjak motivacije za učenjem te produžuje process školovanja.

Sve to ne samo da izaziva veliko nezadovoljstvo i loše psihičko stanje, već ima utjecaja i na fizičko zdravlje.

Ukoliko se ne želite naći u sličnim situacijama, nemojte da vam sljedeći motivi budu presudni prilikom izbora željenog studija.

Upisujete ono što žele vaši roditelji

Činjenica je da vam u ovom periodu kada možda još uvijek niste dovoljno spremni razmišljati o životnim pitanjima roditelji trebaju biti najveća podrška i netko čiji savjet ćete najprije poslušati. Međutim, veoma često se događa da roditelji djecu savjetuju vodeći se svojim neostvarenim ambicijama i željama, koje nisu u skladu s vašim sposobnostima. Nemojte sljediti tuđe snove i ne dozvolite da vas stavovi drugih pokolebaju u vašem izboru. Niko umjesto vas ne može odlučiti što će biti vaš životni poziv, vaši interesi u ovom slučaju su ipak najvažniji.

Upisujete isti fakultet kao i vaši prijatelji

Koliko god vam je teško otkriti što je ono čemu biste mogli posvetiti ostatak svog života, nikada se nemojte voditi onim što upisuje vaše društvo ili većina vršnjaka. Iako ste u ovom periodu spremni žrtvovati svoje želje radi prijateljstva, upis na različite fakultete neće utjecati na prekid druženja. Veliku grešku ćete napraviti i ukoliko zbog neodlučnosti upišete nešto što upisuje veliki broj studenata, ne razmišljajući je li to ono što vas zaista zanima. Prije ili kasnije, naići ćete na problem.

Birate fakultet jer je lagan

Ako kroz cijeli život idete linijom manjeg otpora, napravite izuzetak kada je u pitanju donošenje ovakvih odluka. Težina fakulteta je subjektivna stvar, nemojte se oslanjati na tuđa iskustva i mjerila. Ono što je nekome lako, vama može biti teško, i obrnuto. U svakom slučaju, fakultete ne treba dijeliti prema težini već po onome što vas zanima, a ukoliko odaberete ono što vas zanima, sigurno je će vam ići lakše nego što ste mislili.

Upisujete težak fakultet

Postoji i onaj broj studenata koji se odlučuje za određeni fakultet zbog reputacije istog da ga je jako teško upisati, studirati, završiti. Odlučuju se upisati ga zato što im buduće zanimanje dobro zvuči, a zanimanje je društveno poželjno i priznato. Ali, je li žrtvovanje vaše sreće vrijedno impresioniranja rodbine i prijatelja? Provjerite je li ovo i vaš motiv i nemojte težiti zadovoljavanju drugih na svoj račun.

Birate fakultet koji vam je blizu

Ukoliko u svom gradu nemate veliki izbor fakulteta, to nije razlog da se opredijelite za nešto što vas ne zanima. Kada odlučite što ćete studirati, dobro preispitajte svoju okolinu, veće gradove u blizini i njihovu ponudu kada je obrazovanje u pitanju. Sagledajte sve uvjete i resurse, i razmotrite hoćete li putovati do fakulteta ili ćete se morati preseliti. Uvijek imate mnogo veći izbor mogućnosti nego što vam se to trenutno čini.

Upisujem isključivo onaj fakultet koji će mi donijeti dobru zaradu

Mogućnost pronalaska posla i isplativost određenog zanimanja jeste važna stavka na koju trebate obratiti pažnju kada birate koji ćete fakultet upisati. Međutim, nikada vam ovo ne smije biti glavni motiv. Ne smijete se voditi samo materijalnim ciljevima jer u tom slučaju postoji rizik da ćete postati dio većine ljudi koji su nezadovoljni svojim poslom.

Na kraju, nemojte se previše brinuti. Iako ste prinuđeni napraviti jednu od najvažnijih odluka u životu, nije sve tako strašno. Ako zaista shvatite da ste upisali pogrešan fakultet, uvijek možete pokušati sljedeće godine upisati drugi.

A ukoliko ne znate koji studij upisati, uvijek vam je na raspolaganju aplikacija 'Usporedi studije' pomoću koje lakše možete odabrati željeni fakultet. 

Izvor: Prijemni ispiti

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.