Znate li kako 'nadmudriti' test na zaokruživanje?

Sve što rade ljudi većinom mora imati svoju manu, pa je tako imaju i testovi na zaokruživanje, za koje se oduvijek šuškalo da ih se da 'prevariti'.

Postoje strategije za pogađanje točnog odgovora

William Poundstone tvrdi kako je pronašao nekoliko uobičajenih uzoraka u testovima s više odgovora, uključujući i one računalno stvorene, piše Business Insider.

Nakon što je proučio stotinu testova sa sveukupno 2 456 pitanja iz različitih izvora poput osnovnih, srednjih škola, fakulteta te vozačkih ispita, ali i novinskih kvizova, Poundston tvrdi kako je otkrio statističke uzorke u navedenima.

Iz dobivenih podataka determinirao je vrijedne strategije kako bi povećali šanse za pogađanje točnih odgovora u testovima, bez obzira rješavali državnu maturu ili ispit za vozačku dozvolu.

Iako Poundstone naglašava kako je stvarno znanje najbolja strategija za zaokruživanje ispravnih odgovora, taktika za pogađanje je ipak bolja solucija od nasumičnog zaokruživanja bez strategije. 'Pametno pogađanje' itekako može povećati šanse za odabir točnog odgovora.

Ignorirajte konvencionalnu mudrost

Vjerojatno su vam često govorili da u slučaju neznanja uvijek zaokružite odgovor u sredini, ili da izbjegavate odgovore koji koriste riječi nikad, uvijek, sve ili ništa. Kako god bilo, prema Poundstoneu, ovo statistički ne vrijedi. Zapravo, on je otkrio kako su odgovori poput 'ništa od navedenog', ili 'sve navedeno' točni u 52 posto slučajeva. Odabir nekog od tih odgovora daje vam 90 posto šansi kod nasumičnog pogađanja.

Pogledajte odgovore koji okružuju onaj koji ne znate

Poundstone je otkrilo kako se odabiri odgovora rijetko ponavljaju nekim određenim redom, stoga sami pogled na one koje znate može vam pomoći. Primjerice, ukoliko ste zapeli na pitanju broj 2., a znate da je odgovor na pitanje 1 A, a pitanje 3 D, vjerojatno je da su ti odabiri eliminirani za pitanje 2 na kojem ste zapeli. Naravno, prvo eliminirajte odgovore za koje znate da su sigurno netočni.

Odaberite najduži odgovor

Spomenuti autor također je primijetio kako je najduži odgovor na ovakvoj vrsti testova obično točna. - Autori testova moraju osigurati da pravilni odgovori budu ispravni bez spora. Često to zahtijeva veće objašnjenje, dok se oko netočnih odgovora neće previše truditi. Ukoliko je jedan od ponuđenih odgovora značajno duži od ostalih, vjerojatno je da je točan.

Eliminirajte odstupanja

Neki ispiti su randomizirani korištenjem računala, što onemogućuje različite uzorke točnih odgovora. Ipak, bez obzira na redoslijed, odgovori koji su neskladni s ostalima vjerojatno su netočni.

Izvor: Srednja.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.