Odlučivanjem na stranom jeziku do kvalitetnijih odluka!

Znate li neki strani jezik dovoljno dobro da ponekad i razmišljate na njemu? Ako da, to bi moglo biti dobro za vas, barem tako tvrdi istraživanje provedeno na Sveučilištu u Chicagu, pod nazivom „Učinak stranog jezika: razmišljanje na stranom jeziku smanjuje pristranost odluka“

Znanstvenici i studenti koji su proveli istraživanje smatraju da većina ljudi ne može odvojiti emocije od materinjeg jezika, što utječe na logičko razmišljanje, dok su na stranom jeziku zbog nepostojanja emocionalne povezanosti s njim sposobni razmišljati racionalnije.

Jedan od primjera provedenih eksperimenata uključivao je studente kojima je materinji jezik engleski, ali se odlično služe španjolskim jezikom.

Ispitivana je njihova sklonost riziku kroz jednostavnu situaciju: bacanje novčića i klađenje na rezultat. Studenti su unaprijed znali da je omjer vjerojatnosti da će dobiti okladu 50 : 50.

Eksperiment je proveden na dvjema skupinama studenata, na engleskom i španjolskom jeziku, i rezultati su pokazali da je jezik na kojem je donesena odluka utjecao na odvažnost sudionika.

Na odluke donesene na engleskom jeziku strah od gubitka oklade imao je veći utjecaj od mogućnosti dobitka i studenti su, unatoč dobrim matematičkim izgledima, prihvatili okladu u 54% slučajeva. Oni studenti koji su odluku donijeli na španjolskom prihvatili su okladu u 71% slučajeva.

Autori istraživanja smatraju da bi nam donošenje odluka na stranom jeziku zbog manjeg utjecaja emocija moglo pomoći prihvatiti prilike koje nam se pružaju u životu i biti uspješniji.

Da razmišljanje i zaključivanje na stranom jeziku može donijeti veliki uspjeh, potvrđuje Samuel Beckett, Irac koji je za dramu 'U očekivanju Godota' dobio Nobelovu nagradu za književnost. Iako je Irac, napisao ju je na francuskom jeziku. Također, Vladimir Nabokov, rođeni Rus koji se školovao u Engleskoj, a dio života proveo u Njemačkoj, napisao je popularan i kontroverzan roman Lolitu.

Osim pisaca, najistaknutiji znanstvenici na svijetu, Albert Einstein i Nikola Tesla su svoja postignuća dosegnuli služeći se jezikom koji im nije bio materinji.

Stoga, sljedeći put kada se nađete u nedoumici, pokušajte sagledati cijelu situaciju iz kuta nekog stranog jezika. Mogli biste se iznenaditi onime što otkrijete!

Također, nadamo se da ćete ovako brže donijeti odluku o upisivanju tečaja stranih jezika – znanje čija se investicija uvijek isplati!

Samo zamislite da možete razmišljati na španjolskom, talijanskom, ruskom, francuskom.... mogućnosti su brojne! :) 

Izvor: Ciklopea; Lingolero 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.