Jezični savjetnik: Dobro došli ili dobrodošli?

Često se javljaju nedoumice oko pisanja ovih riječi. One se mogu pisati i spojeno i odvojeno, no pri tome ne znače isto: izraz dobro došli načinjen je od priloga i glagola, dok je dobrodošli pridjev.

Oblici dobro došla, dobro došao, dobro došlo, dobro došli, dobro došle.. spoj su priloga (dobro) i glagola (došli), točnije glagolskog pridjeva radnoga. Ovisno o tome što se želi reći, ovi oblici mogu biti optativ ili perfekt.

Optativ je glagolski način kojim se izriče želja, željni način. Tvori se od glagolskog pridjeva radnog (Živio! Živjela! Počivao!). Ovaj oblik često ima dopunu, primjerice pridjevnu, priložnu ili imeničku (Zdrava bila! Vino pili! Brzo se vidjeli!). To znači da je oblik dobro došli optativ. Dakle želimo li dobrošlicu posjetiteljima svoje internetske stranice ili svoje trgovine, trebali bismo pisati odvojeno: dobro došli.

Stoji li uz izraz dobro došli i prezent glagola biti, riječ je o perfektu glagola doći u izrazu dobro doći, ali se u tom slučaju izraz piše odvojeno (To mi je znanje dobro došlo.)

Ovaj izraz može biti i pridjev. Nastao je prema glagoskom izrazu, ali se piše kao jedna riječ, kao uostalom i svi drugi pridjevi -  dobrodošao, dobrodošli. S obzirom na to da glagolski pridjev radni ima odlike pridjeva (tri roda, dva broja, sklondibu), nije bilo teško od njega stvoriti novu riječ, to jest pravi pridjev. 

Pridjev najčešće dolazi kao dopuna imenici, pa nam to može i pomoći pri razlikovanju. 

Katkad je teško odrediti o kojoj vrsti riječi se radi, a prema tome i kako se piše. Primjerice kad je ovaj izraz dio predikata - je li pravi predikat (glagol i prilog) ili je imenski predikat. (glagol biti i pridjev)

npr. Svi su nam prijedlozi dobro došli. ; FUTUR: Svi će nam prijedlozi dobro doći

npr. Prijedlozi su uvijek dobrodobošli.; FUTUR: Prijedlozi će uvijek biti dobrodošli. 

U prvim je dvjema rečenicama riječ o glagolskom predikatu (tvori ga glagol u odgovarajućem vremenu), a u drugim dvjema o imenskom predikatu (tvori ga pomoći glagol biti u odgovarajuće vremenu i pridjev).

Izvor: Bujica riječi 

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.