Studentice dobile kaznu za neplaćanje HRT-ove pretplate zbog posjedovanja laptopa

Dvjema studenticama je u iznajmljenom stanu u Osijeku inkasator RTV pristojbe zbog tri laptopa naplatio kaznu od 240 kuna, piše Glas Slavonije.

Vlasnik stana tu kaznu ne želi platiti jer on u stanu koji im je iznajmio nije imao ni jedan uređaj na račun kojega se plaća RTV pristojba, a studentice ovakvu praksu naplaćivanja RTV pristojbe smatraju nepoštenom. Djevojke su rekla da prijenosna računala uopće ne koriste za gledanje televizijskog ili slušanje radijskog programa, te da su ih na svoje ime kupili njihovi roditelji koji RTV pretplatu uredno plaćaju.

Iz osječke udruge “Potrošački forum” rekli su Glasu Slavonije kako su upoznati s ovim problemom, te kako su već reagirali prema Hrvatskoj radioteleviziji.

Svatko tko ima prijemnik mora plaćati pretplatu

"Od HRT-a smo dobili odgovor da njihovi kontrolori na terenu obilaze područje za koje su zaduženi i provode kontrolu provedbe Zakona o HRT-u na kućnim brojevima za koje imaju, na temelju podataka iz poslovnog sustava, informaciju da se ne plaća mjesečna pristojba. Zateknu li na tim kućnim brojevima, tijekom kontrole, posjedovanje prijamnika, njihov je zadatak da podnesu prijavu", kaže Dunja Mak iz Potrošačkog foruma.

Pritom se kućanstvom smatra, prema Zakonu o HRT-u, svaka obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno stanuje i zajednički troši svoje prihode za podmirenje osnovnih životnih potreba.

"Savjetovalište za potrošače na to je odgovorilo da kada je riječ o studentima koji nemaju vlastite prihode pa je upitno je li opravdano obuhvatiti ih navedenom zakonskom odredbom i je li opravdano njihov studentski stan nazivati kućanstvom u tom smislu, pri čemu još nismo zaprimili službeno očitovanje", kaže Dunja Mak.

Dodala je kako je trenutno HRT-ov službeni stav da su studenti u ovom slučaju dužni plaćati pristojbu te da djevojkama, ako ne plate 240 kuna do dana dospijeća na uplatnici, prijeti ovrha.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.