Siguran rizik, virtualna stvarnost ... provjerite najčešće oksimorone!

Oksimoron svakako možemo ubrojiti među omiljene stilske figure (naravno, pod uvjetom da su vam stilske figure uopće drage). Njime često možemo kratkom formom izraziti nešto vrlo efektno ili duhovito. Međutim, čak i ako su stilske figure nešto o čemu previše ne razmišljate, ovo je jedna za kojom ćete često posegnuti nesvjesno.

Prisjetimo se, oksimoron je stilska figura koja ujedinjuje dva proturječna pojma, kao što je primjerice izraz mudra budala

U navedenom je primjeru suprotnost pojmova očita i teško da bi netko ovaj oksimoron upotrijebio ne razmišljajući o oprečnom značenju prve i druge riječi.

Ovakav primjer češće ćemo sresti u književnosti nego u nekoj svakodnevnoj situaciji pa mnogi stoga oksimoron, kao i druge stilske figure, povezuju isključivo s književnim tekstovima.

No, osim što ga nalazimo u stilski obojenom kontekstu, oksimoron se uvukao i u svakodnevnu komunikaciju, u fraze koje su toliko ustaljene da više ne razmišljamo o njihovom značenju. 

Iznenađujuće je koliko je svakodnevnih izraza zapravo oksimoron. 

Primjeri na hrvatskom jeziku: 

1.    virtualna stvarnost,
2.    originalna kopija,
3.    živi mrtvac,
4.    plaćeni volonter,
5.    javna tajna,
6.    siguran rizik,
7.    tamna svjetlost,
8.    stopostotna šansa,
9.    malo previše,
10.    napola gotovo.

Primjera je puno u hrvatskome, ali i u drugim jezicima. Mnogi svakodnevni izrazi primjerice u engleskome također su oksimoroni.
Pogledajte odabrane  oksimorone na engleskom jeziku. Neki izrazi se čak poklapaju u oba jezika, dok je za neke bitno naglasiti da se u prijevodu gubi proturječnost koju imaju u originalu. 

Izbor engleskih svakodnevnih oksimorona glasi: 

1.    virtual reality (virtualna stvarnost),
2.    original copy (originalna kopija),
3.    living dead (živi mrtvaci),
4.    paid volunteers (plaćeni volonteri),
5.    old news (stara vijest),
6.    act naturally (ponašati se prirodno),
7.    pretty ugly (prilično ružno),
8.    constant variable (konstantna varijabla),
9.    exact estimate (točna procjena),
10.    only choice (jedini izbor).

Izvor: Ciklopea 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.