Kako odabrati temu diplomskog rada i prihvatiti se pisanja?

Položili ste sve ispite? Poslušali sva predavanja? Napisali seminare? Odlično, došlo je vrijeme da odaberete temu diplomskog rada i završite svoje akademsko obrazovanje (barem za sada)! 

Prvi korak prema cilju i uspješno napisanom diplomskom je odabir mentora i teme. Na prvu, može vam se činiti da je to jednostavan izazov, ali ga treba shvatiti ozbiljno. 

Kako odabrati mentora? 

Za cijeli proces pisanja diplomskog rada važno je da imate dobrog mentora koji će vas usmjeravati, pomoći vam oko literature i što je najvažnije uskočiti kada se nađete u kreativnoj blokadi. Mentori često imaju u glavi teme koje su im zanimljive pa vam mogu biti od velike pomoći prilikom odabira iste.

Za mentora odaberite osobu iz predmeta kojeg ste voljeli slušati na predavanjima. Često profesori u dogovoru s asistentima nude mogućnost najboljim studentima iz tog predmeta da kod njega pišu diplomski rad, pa se potrudite i iskoristite tu priliku.
Pred kraj semestra bit ćete zadovoljni jer ćete imati riješeno pitanje mentorstva. 

Kako odabrati temu? 

Pogrešno odabrana tema može vam donijeti mnoge poteškoće. Ako vam tema već u razgovoru s mentorom ne 'sjeda', bolje odustanite nego da kasnije kada ćete razrađivati sadržaj vidite da nećete moći od toga izvući nešto suvislo.

Kod teme je važno odabrati područje koje vas zaista zanima. Ukoliko ste zaposleni, iskoristite priliku i povežite teoriju i praksu. Zatražite poslodavca za pomoć kod provođenja empirijskog dijela rada. 

Vodite računa da za temu imate dostupnu literaturu te da ne birate preusko područje koje još nije dovoljno istraženo i obrađeno. Budući da je za diplomski rad potrebno napraviti istraživanje, razmislite kako ćete doći do potrebnih ispitanika za istraživanje. 

Pročešljajte bazu knjižničnih radova i sličnih radova na temu. Možda će vam tijekom istraživanja pasti na pamet neka tema koju biste mogli samostalno napraviti ili proširiti postojeće istraživanje. 

Dobra opcija je da iskoristite završni rad te ga u dogovoru s mentorom proširite dodatnim istraživanjem. Provjerite i tu mogućnost. 

Pomognite si postavljanjem nekoliko pitanja

-    Zanima li vas zaista odabrana tema
-    Imate li dovoljno literature
-    Koliko ispitanika trebate imati u istraživanju 
-    Je li netko prije vas istražio tu temu
-    Možete li povezati temu s poslom kojeg radite
-    Nalazi li se tema u okviru vašeg područja studija 

Organizirajte se! 

Nakon što ste odabrali okvirno temu, napravite strukturu diplomskog rada. Razmislite kako ćete nazvati koje poglavlje te što će sadržavati potpoglavlja. Razmislite i o empirijskom dijelu rada te što će biti tema vašeg istraživanja. Kvalitetna struktura je pola posla jer kasnije nećete 'lupati glavom o zid' i prepravljati pogreške. 

Što nakon odabrane teme? 

Standardna procedura kod pisanja diplomskog na većini fakulteta ide ovako – dogovorite okvirno temu s mentorom, te za službenu prijavu teme vijeću morate pripremiti razrađen sadržaj, popis literature te ciljeve rada odnosno što planirate istraživati. Nakon što je tema odobrena, možete početi s pisanjem. 

Vodite računa da nakon potvrđene teme ne možete previše mijenjati sadržaj stoga budite sigurni (ili se pravite da ste sigurni) u ono što ste odabrali. 

Svaki fakultet sadrži detaljne upute na koji način treba pristupiti pisanju rada, što morate obuhvatiti pa čak i koji font morate koristiti. Proučite detaljno upute i od početka krenite ispravno, da kasnije ne morate ispravljati i prilagođavati format cijelog dokumenta. Također, ukoliko nemate mnogo vremena, što prije riješite potrebnu administraciju s mentorom.  

Važna napomena kod pisanja rada: ni u kojem slučaju nemojte prepisivati dijelove tuđih radova i predstavljati kao svoje jer je to vrlo lako provjeriti. Svaki citat mora imati navedenu literaturu prema pravilima od kuda je preuzeto.

Je li vam bio gušt pisati diplomski rad s obzirom da ste znali da je s time sve gotovo? Kako ste odabrali temu?

Ostavite svoja iskustva i na našoj službenoj Facebook stranici

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.