Kako izgraditi dobru karijeru?

Karijera je vaš profesionalni put koji nije uvijek jednostavno odabrati i uspješno stići do cilja. Nadamo se da ćemo vam barem malo olakšati s nekoliko savjeta.

ISTRAŽITE MOGUĆNOSTI

Na početku svoje karijere, imat ćete prilično ograničeno znanje o ponudi poslova i o svojim mogućnostima. Mnogi ljudi odrede svoj put bez da su stvarno istražili svoje mogućnosti, te otkriju da nisu dobri u tome ili da su se njihovi interesi promijenili. Istina, postoje priče o ljudima koji su pronašli uspjeh u svom prvom odabiru, ali te priče su zanimljive baš zato što su neobične.

To znači da ako želite veliku karijeru, vaš prvi prioritet bi trebao biti naučiti koliko god možete o dostupnim mogućnostima i vlastitim snagama. To će vam omogućiti donošenje boljih odluka u budućnosti. A to osobito vrijedi ako ste usredotočeni na stvaranje razlika - nećete znati što svijet treba ako prvo ne naučite što više o njemu.

Imajući to na umu, radije gledajte na svoje prve korake u karijeri kao na eksperiment, a ne kao na dugoročne obveze. Drugim riječima, ne brinite previše o dugoročnim planovima u ranim fazama svoje karijere već se više usredotočite na učenje.

IZGRADITE KAPITAL KARIJERE - USVOJITE NOVA ZNANJA I VJEŠTINE

Ako želite učiniti svijet boljim mjestom ili imati zadovoljavajući posao, trebate nešto što ćete moći ponuditi. Iz tog razloga, nakon što ste istražili i stekli bolji osjećaj na što se želite usredotočiti, premjestite svoju pozornost prema sebi. Rana karijera je najbolje vrijeme za ulaganje u sebe, jer tada se ulaganja mogu isplatiti tijekom ostatka vaše karijere.

Potražite mogućnosti koje će vam omogućiti da izgradite potrebne i tražene vještine, korisne kotakte i ugled. To se još naziva „kapital karijere“.

Posebno izdvajamo izgradnju fleksibilnog kapitala koji će vam biti od pomoći kroz cijelu karijeru - sposobnosti i vještine koje se mogu koristiti u mnogim različitim situacijama. Na primjer, prodajne vještine mogu se primijeniti na sve vrste organizacija, od dobrotvornih do konzultantskih. Usvajanje potrebnih vještina i znanja osigurat će vam dobar osobni položaj bez obzira na to što donosi budućnost .

Portal EduCentar nudi vam bogatu paletu tečajeva s popustom potrebnih za usvajanje dodatnih znanja. Birajte između Poslovne edukacije, tečajeva stranih jezika te fakulteta

ODREDITE SVOJU VIZIJU

Tek nakon što ste proveli neko vrijeme istražujući i gradeći svoje sposobnosti, postaje važno da odredite što želite postići: na koje društvene probleme ćete se usredotočiti i kako ćete ih riješiti?

Ne preporučamo izradu detaljnog 10-godišnjeg plana jer je to prilično nefleksibilno, ali svakako je korisno imati širu viziju koja će vas usmjeravati.

PREISPITUJTE PUTEM

Nemojte doživljavati vašu viziju kao da je uklesana u kamenu. Svijet će se nastaviti mijenjati, vaše želje i interesi također, a vi ćete nastaviti učiti o svojim sposobnostima i mogućnostima koje vam se pružaju. Smatrajte svoju viziju „najboljom opcijom“ uz mogućnost promjene. 

Nakon svakog koraka u karijeri, preispitajte sebe, jeste li još uvijek na pravom putu s obzirom na promjene u okolini i ono što ste naučili.

Nema razloga da se držite isključivo jednog puta tijekom svog života, odnosno karijere. Gledajte na karijeru kao na niz koraka, iz kojih imate priliku učiti i koji vas vode u pozitivnom smjeru. 

Izvor:  80000hours

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.