10 načina kojima ćete pobijediti stres

Stres u svakodnevnom životu može jako loše utjecati na osobu, pogotovo ako se stresne situacije događaju svakodnevno. Može dovesti do neuspjeha, glavobolje i ozbiljnih zdravstvenih i psihičkih problema.

Najviše stresa proživljavamo na poslu, stoga pročitajte nekoliko savjeta kako bi vaš radni dan bio uspješniji i manje stresan.

Izađite van na desetak minuta

Ako ste cijeli dan zatvoreni u uredu, zasigurno se u jednom trenutku počinjete osjećati loše i nelagodno. Takve situacije uzrokuju stres. Izađite van na desetak minuta, razbistrite glavu, misli, ali i tijelo. Podignut ćete razinu endorfina i smanjiti razinu hormona stresa.

Duboko dišite

Iako se čini  kao bezazlen savjet, duboko udahnite nekoliko puta i tijelo i um će se početi opuštati.

Žvačite žvaku

Prema rezultatima jednog istraživanja, žvakanje žvake može vam ublažiti tjeskobu, povećati budnost i smanjiti stres tijekom multitaskinga. 

Pogledajte viralni video

Smijeh je uvijek dobra tehnika, a posebno pomaže pri opuštanju. Čak ako video kojeg su vam prezentirali kao smiješnog ne bude takav, samo očekivanje će vam povećati razinu endorfina.

Pojedite bananu ili krumpir

Ove lako dostupne namirnice sadrže kalij, kalij pomaže pri regulaciji krvnog tlaka dok smo pod stresom.

Slušajte glazbu

Bilo koja vrsta glazbe koju volite preplavit će vaš mozak neurokemikalijama od kojih se osjećate dobro.

Udaljite se od ekrana

Prema istraživanju Sveučilišta u Göteborgu neprekidno korištenje računa povezano je sa stresom, gubitkom sna i depresijom kod žena, a korištenje računala kasno u noći povezano je sa stresom kod oba spola.
Pobrinite se da uzimate česte pauze prilikom korištenja računala i da ga isključite barem sat vremena prije nego odete spavati.

Isključite mobitel

Nije baš zgodno s obzirom da je to najčešći način komunkacije, ali barem pola sata u danu odlučite biti nedostupni.

Nađite se s  najboljim prijateljem ili prijateljicom

Susret s nekim dragim najbolji je način za rješavanje stresa. Ako ste imali loš dan, poslije predavanja i posla dogovorite kavu s prijateljem ili prijateljicom. Dokazano je kako najbliži prijatelji mogu smanjiti proizvodnju kortizola.

Izvor: vecernji.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.