Velike riječi ne znače velike emocije

Ernest Hemingway bio je poznat po pitanju kratkih i jasnih rečenica. Što možemo naučiti od njega kada je riječ o pisanju najave, tjednog izvješća ili maila upućenog profesoru?

Poslovno pisanje, mailovi ili kratka izvješća ne trebaju biti bezlični. Ne trebamo koristiti duge, proširene rečenice kako bi ono što pišemo imalo učinka. Ne smijemo nužno izostaviti emocije.

U ovakvoj vrsti pisanja ključne su dvije stvari: uvjeravanje i prenošenje

Osjećaji, upotrebljeni u pravom trenutku, mogu biti vaš odličan saveznik, ukoliko ih prenesete suptilno i u pravoj količini.

Slijede dva savjeta koja će vam pomoći da dodate malo energije u svoju komunikacijsku rutinu.

DRAMATIČNO OTVARANJE – KRATKA I JASNA REČENICA

Ne morate citirati 'Hamleta' biste pridobili pažnju. Ipak, nema ništa loše u neformalnom stilu pisanja. Zašto bi vaše sljedeće izvješće trebalo sadržavati malo emocija? Zato što ste cijeli tjedan marljivo radili na nečemu i vaš rad je vrijedan!

TRI KRATKE REČENICE NA KRAJU ODLOMKA

'Otkrili smo da ovi razgovori, između članova tima i voditelja, sve više pozitivno utječu na cijelu organizaciju. Ne samo da voditelji bolje razumiju potrebe članove tima, nego i oni utječu na promjene u cjelokupnom procesu izmjena.'

'Prihvaćene su ideje članova tima. Voditelji slušaju što im članovi imaju reći. Rezultat je veći uspjeh cijele organizacije.'

Što vam zvuči bolje? Ponekad tri kratke rečenice zvuče snažnije i konkretnije nego četiri ili pet dugačkih. Naglašen je cilj, a naziru se i emocije. 

Savjeti su zaista učinkoviti, ali ukoliko više volite službeni način komunikacije, slobodno pronađite svoj stil.

Izvor: prdaily.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.