Ostvarite prednost bez ijedne izgovorene riječi

Govor tijela može reći puno, posebno ako idete na razgovor za posao za koji je prijavljeno puno kandidata. U takvim situacijama potrebno je ostaviti dobar dojam bez ijedne izgovorene riječi. Potrebno je slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

1. Drži se uspravno

 Povuci ramena lagano prema natrag te uključi svoju jezgru, tek toliko da se držiš uspravno, no da izgledaš kao da ti je neudobno.

2. Ruke makni od lica

Ruke u blizini lica i ustiju, ostavljaju dojam nervoze ili samosvjesnosti.

3. Prekrižene ruke

Sa znanstvene strane, prekrižene ruke tjeraju te da uključiš obje strane mozga, odnosno da se lakše usredotočiš i riješiš probleme. Ako to napraviš u grupi, to će biti znak da pozorno slušaš, no u razgovoru "jedan na jedan", to je često znak isključivanja iz istog.

4. Kontakt očima

Nedostatak kontakta očima prenosi nezainteresiranost, no previše istog prenosi jezivost. Kada netko priča, gledaj ga i slušaj, no kada formuliraš svoje misli, skreni pogled.

5. Naginjanje

Baš kao i kontakt očima, i naginjanje traži određenu suzdržanost. Nagni se prema sugovorniku, no budi oprezna da ne nasrneš na njegov osobni prostor. Suptilno približavanje pokazuje zainteresiranost i angažiranost.

6. Korištenje rekvizita

Kada smo nervozni, često posežemo za rekvizitima, koji se nalaze u našoj blizini, kao što je npr. olovka ili šalica kave. No, i s njima moramo biti pažljivi, jer njihovo držanje u blizini očiju ili usta, ostavlja dojam stavljanja fizičke barijere između nas i sugovornika.

7. Govor rukama

Istraživanja su pokazala kako govor rukama poboljšava proces razmišljanja. To također sugovorniku ostavlja dojam da vjeruješ u ono što govoriš.

Izvor: index.hr
 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.