Ako želite napredovati, izbacite ove fraze

Jednom kada pronađete posao cilj vam je što više napredovati.

U tome vas najčešće mogu spriječiti vlastiti potezi i riječi. Poduzetnik i kolumnist Ilya Pozin naveo je kojih sedam stvari uspješni ljudi nikad ne govore. Evo što morate izbjegavati govoriti ako želite napredovati u karijeri:

1) "To nije u opisu mog posla"

Opis posla se kroz vrijeme mijenja i naravno da nešto što ste radili u prvim mjesecima neće ostati obaveza u istom obliku za nekoliko godina. No kad osjetite da vam se na leđa stavlja posao koji više ne možete odrađivati sami i da ste preopterećeni, umjesto izjava kako to nije u opisu vašeg posla, radije zatražite sastanak sa šefom i porazgovarajte otvoreno. To je svakako bolje nego da šef čuje od druge strane kako odbijate nešto raditi.

2) "Ne može se to napraviti"

Vrlo malo je stvari koje se ne mogu napraviti, a uvijek treba pokušati jer nikad ne znate krajnji rezultat. Budete li često govorili kako je nešto nemoguće i kako se neki posao ne može napraviti, drugi će steći dojam o vama da lako odustajete, samim tim i da niste dobar zaposlenik.

3) "Nije moja odgovornost"

Ako djelujete kao tim, onda i sva odgovornost pada na tim, ne na pojedinca. Nitko ne voli osobe koje u rizičnim trenucima prebacuju krivicu na druge. Kad ste napravili pogrešku, onda budite čovjek i priznajte.

4) "Bit će gotovo za minutu"

Nikad, ali baš nikad nemojte obećavati da će nešto biti gotovo za minutu ili nekoliko minuta ako već u tom trenutku znate da je nemoguća misija u tako kratkom roku završiti posao. Osim što na taj način ne poštujete klijente ili nadređene, moguće da ćete ispasti nesposobni jer brzinski posao obavljate znatno duže. Da ne govorimo kako ćete steći status lažljivca.

5) "Ne trebam pomoć"

Nikada ne trebate na svoja leđa stavljati teret koji znate da ne možete samostalno nositi. Ako već do toga dođe, onda je najbolje zatražiti pomoć, nego izabrati gori put da sve odradite sami te da spadnete ispod razine. Zna se dogoditi i da vam netko da posao kojeg ne znate sami napraviti. I u tom slučaju je svakako bolje zatražiti pomoć nego ugroziti ugled cijele tvrtke.

6) "Nije fer"

Od kukanja nikakve koristi. Kako u životu, tako i na radnom mjestu. Dosta toga nije pošteno te ćete ispaštati zbog nečega što niste sami krivi, ali na to se trebate naviknuti. Umjesto negodovanja, bolja je opcija suočiti se s problemom te pokušati pronaći rješenje.

7) "Tako smo to uvijek radili"

U mnogim tvrtkama postoje šprance kojih se drže svi zaposlenici. No to ne znači da se uvijek i sav posao mora odrađivati po dosadašnjoj praksi. Često će izbiti kakva iznenadna situacija koja će biti izuzetak i na koju nećete moći primijeniti onu 'tako smo to uvijek radili'.

Izvor: srednja.hr

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.