Ukida se bolonjski proces u Hrvatskoj

Kao što smo već pisali, ozbiljno se razmišljalo o ukidanju bolonjskog procesa, a konačna odluka donesena je jučer - Hrvatska ukida bolonjski proces studiranja.

Hrvatska je bolonjskom procesu pristupila još 2001. godine. Iako se najavljivao i doživljavao kao revolucionarni pristup studiranju, nije polučio pozitivne rezultate među studentskom populacijom i profesorima.

Većina studenata nije dolazila na predviđenih 70% predavanja i seminara, a profesori se nisu nimalo trudili unijeti dijalog niti su shvatili što bolonjski proces zapravo podrazumijeva te je s vremenom postalo jasno kako sve vodi jednom rješenju – potpunom ukidanju bolonjskog procesa. Ovoj odluci posebno su se razveselili vječni buntovnici, studenti Filozofskog fakulteta, koji ionako nisu bili previše upoznati sa sistemom po kojem funkcionira ovakav pristup studiranju.

Odluka stupa na snagu od iduće akademske godine te se vraćamo starom načinu studiranja, gdje će se termin 'vječnog studenta' izvući iz naftalina i postati aktualan u akademskim krugovima, a mogućnost izlaženja na ispite svakog mjeseca (pomoću prijavnica!) razveselit će mnoge.

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.