Prednosti učenja u paru

Mnogi studenti ne vole učiti u paru, smatraju da tako gube koncentraciju te da im druga osoba samo 'odmaže'. Međutim, prednosti učenja u paru su brojne, a u nastavku pročitajte neke od njih:

Viši stupanj motivacije za učenje, odnosno usvajanje novih znanja

Zar nije puno lakše i jednostavnije učiti kada imate pokraj sebe osobu koja se susreće s istim 'mukama'? Bit će vam lakše upamtiti određene informacije ili shvatiti zadatke ako znate da osoba s kojom učite nailazi na iste probleme.

Međusobna motivacija

Nastavno na prvu prednost, možete se stalno podsjećati da ste zajedno u ovome. Postavite si rok dokad morate naučiti neki dio gradiva ili se podsjetite da će ispit biti gotov za tjedan dana u ovo vrijeme. I sami ste svjedoci da vrijeme jako brzo prolazi, pa zašto ne biste riješili taj ispit čim je prije moguće kako biste kasnije mogli uživati?

Sagledavanje gradiva iz drugih perspektiva

Kad učite sami, postoji samo jedna perspektiva iz koje promatrate gradivo – vaša. To je vjerojatno pogled na stvari kojeg ste razvijali tijekom godina i godina učenja, ali možda vam je malo dosadio? Ili je prestao biti efektan? Promijenite perspektivu – možda će vam kolega prenijeti informaciju na način koji ćete brže shvatiti i koji ćete moći i kasnije primijeniti.

Bolje upoznavanje vršnjaka

Ovo se ponajprije odnosi na kolege s kojima niste izgradili čvrst odnos. Bolje ćete se upoznati, pronaći neke zajedničke hobije, teme... u svakom slučaju, ovo ne može biti nešto loše za vas!

Brže pamćenje gradiva

Uzmite sljedeću situaciju u obzir: vi ponovite naučeno jednom, kolega jednom. Dokazano je da slušanje drugoga jako pozitivno utječe na pamćenje pa ćete zapravo određenu stvar naučiti duplo brže. I moći ćete prije na kavu. J

Više interakcije

Ova stavka se jako dobro nadovezuje na prethodnu. Zapravo ste u ulozi predavača i slušatelja, što je odlično, jer interakcija najbolje objedinjuje sve prednosti učenja u paru. Motivacija, bolje upoznavanje, brže pamćenje..

Sada brzo nazovite kolegu i položite taj ispit! Sretno!

Fotografija: Study Skills

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.