Kada ste zadnji puta uzeli knjigu u ruke?

Je li pravilno na kraju dopisa pisati 'lijepi pozdrav' ili 'lijep pozdrav'

S obzirom na to da obje varijante nalazimo u poslovnim dopisima, ali i u privatnim pismima, ovo je vrlo zanimljivo pitanje na koje u ovome zrncu donosimo odgovor.

Riječ je naime o određenom i neodređenom vidu pridjeva. Određeni odgovara na pitanje „koji?“, a neodređeni na pitanje „kakav?“. Govorimo li o čemu poznatome rabit ćemo određeni vid pridjeva, dok ćemo govoreći o čemu nepoznatom rabiti neodređeni vid pridjeva.

Primjerice, u tekstu u kojemu spominjemo stol koji je zelene boje najprije ćemo rabiti neodređeni vid pridjeva: „Ovaj stol je zelen.“ Dalje u tekstu, kada smo čitatelje već informirali kako je stol zelene boje, trebamo rabiti određeni vid pridjeva, naprimjer: „Zeleni stol premjestili smo u drugu prostoriju.“

Dakle, budući da u poslovnom ili drugom dopisu vrlo vjerojatno nije riječ o tome koji je pozdrav, ispravno je rabiti neodređeni vid pridjeva (lijep pozdrav).

Drugo je pitanje jesmo li uopće odabrali ispravan pridjev. Postoje li uopće lijepi i ružni pozdravi? Pozdrav eventualno može biti više ili manje srdačan; stoga preporučujemo pisati „srdačan pozdrav“, kao nesvršeni vid pridjeva.

Iznimke

Iznimke su od ovoga pravila primjeri kao što je „pametni telefon“, gdje zapravo određeni vid pridjeva detaljnije pojašnjava o kojemu je konkretno proizvodu riječ i gdje nema oprečne varijante (u ovom slučaju glupi ili nepametni telefon). Također, u tekstovima gdje je iz konteksta jasno da postoje samo dvije varijante određenoga proizvoda, predmeta ili bića i sl. (npr. crni i bijeli konj u šahu), možemo odmah rabiti određeni vid pridjeva.

Kratica Lp

U novije je vrijeme u različitim dopisima za lijep pozdrav često prisutna i „kratica“ Lp. Prema pravilu o tvorbi sastavljenih kratica (akronima) koje nalaže da se ovakve kratice tvore od početnih slova svakog člana izraza koji se u njima krati te da pritom sva slova trebaju biti velika, jasno je da bi ova kratica zapravo trebala glasiti LP.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.